Hvordan sikrer man sig, at barnet ikke rammes af afgifter på lån?

I denne uges brevkasse bliver der spurgt om, hvordan et ægtepar er sikre på, at deres datter ikke kommer til at betale afgift af afdragene på en gave.

I denne uges brevkasse bliver der spurgt om, hvordan et ægtepar er sikre på, at deres datter ikke kommer til at betale afgift af afdragene på en gave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Min kone og jeg har givet vor datter et rente og afdragsfrit lån på 300.000 kr. Hun er vort eneste barn og vi har ingen børn derudover.

Hun er i gang med at afdrage det og afdraget er en afgiftsfri gave, da et arveforskud jo skal medtages i det afgiftspligtige beløb som udregnes efter sidst afdøde.

Men det fremgår ikke af gældsbrevet, at afdragene, som vi påfører gældsbrevet, er gaver.

Hvordan forholder vi os, hvis vi skal være sikre på, at vor datter ikke kommer til at betale afgift af afdragene?

Med venlig hilsen

L.P.S.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det er et meget relevant spørgsmål I rejser. Jeg sidder aktuelt med et dødsbo, hvor to sønner har købt et sommerhus af afdøde og betalt med et gældsbrev. På forespørgsel fra mig som bobestyrer har de to sønner oplyst, at det var deres fars ønske at gældsbrevet skulle nedbringes med afgiftsfri gaver, men der er ingen kvittering herfor. Derfor må jeg tage gældsbrevenes oprindelige pålydende med som en aktivpost og det betyder, at de to sønner kommer til at betale boafgift (tidligere kaldet arveafgift) af en gæld, som de troede var væk.

I et andet dødsbo har jeg fundet et gældsbrev, som – lidt for grundigt – indeholdt kvittering for nedbringelse. Her var nemlig påført kvittering flere år ud i fremtiden, altså flere år end kreditor var i live. Den slags er SKAT ikke glad for.

Hvis gældbrevet er forsynet med påtegning om, at restgælden er nedbragt med det og det beløb, og ny restgæld er sådan og sådan, så er det dokumentation for, at restgælden er nedbragt. Hvis det er tænkt som en gave – som i jeres tilfælde – er det en god idé at anføre, at restgælden ved gave er nedbragt med sådan og sådan til det og det. Hvis det derimod er tænkt som forskud på arv, så bør dette fremgå af påtegningen. Det er ikke af afgiftsmæssige grunde, men for at undgå senere diskussion mellem arvingerne om, hvorvidt det var det ene eller det andet. I jeres tilfælde forstår jeg, at jeres datter alene er betænkt, så risikoen for den type splid er der jo ikke. I kan derfor tage det roligt.

Af hensyn til andre læsere vil jeg lige nævne, at hvis der er et løfte om, at gælden nedbringes med det afgiftsfri beløb hvert år, så forfalder gaveafgift for det samlede gældsbeløb. Det er derfor vigtigt at nedbringelse ikke loves, men gøres, hvis I ønsker at give gaver.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk