Hvordan fordeles arven, hvis far er blevet gift igen?

I denne uges brevkasse bliver der spurgt om, hvordan arven deles, når far er blevet gift igen og har fået flere børn i det nye ægteskab.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Kære brevkasse

Tak for mange gode og interessante svar i jeres brevkasse.

Aktuelt har vi følgende problemstilling, som vi synes, det er svært at få svar på: Vores far døde i august 2018. Min søster og jeg er, hvad vi forstår som særbørn, idet min far giftede sig igen efter skilsmisse for mange år siden.

Med hans nye kone gennem mange år fik han yderligere 2 børn.

Boet er anseeligt på godt 10 mio. kr. Alle tidl. testamenter er ophævede, så vidt vi er oplyst. Hans enke, længstlevende, ønskede at følge arveloven, de havde formuefællesskab. Hun ønsker at sidde i uskiftet bo med deres 2 fællesbørn og dermed skifte med os 2 særbørn, min søster og jeg.

Vi forstår det sådan, at halvdelen af boet går i arv, og af den halvdel får længstlevende halvdelen. Den sidste halvdel af halvdelen skal vist nok gå til børnene, men da længstlevende vil sidde i uskiftet bo med de 2 fællesbørn, vores halvsøskende, er mit spørgsmål, hvilket arvelod der bliver os særbørn til dels.

Mvh
MB

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Jeres fars nye hustru kan vælge at sidde i uskiftet bo med de to fællesbørn og skifte med jer to særbørn.

Da der er tale om fælleseje (i dag kaldet delingsformue) skal der deles på denne måde:

Formuefællesskabet ophører ved dødsfaldet. Jeg forstår, at jeres far og hans hustru begge har en positiv formue. Ved død deles den i to lige store dele. Den ene halvdel tilhører længstlevende som ægtefælle. Det kaldes boslod. Den anden halvdel – afdødes boslod – falder i arv efter afdøde.

Arvelovens regler regulerer arvefordelingen, når der ikke er oprettet testamente. Ægtefællen arver halvdelen og afdødes livsarvinger deler den anden halvdel. Jeres far har fire livsarvinger, som skal dele denne halvdel. I får – ligesom jeres halvsøskende – hver 1/8 af det, der falder i arv efter jeres far. De to halvsøskendes arv udbetales dog ikke, hvis længstlevende vælger at sidde i uskiftet bo med dem.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk