Hvor meget kan man egentlig disponere over med en fuldmagt?

I denne uges brevkasse bliver der spurgt, om man kan disponere over en afdøds ejendom med en fuldmagt.

En læser er i denne uge interesseret i en uddybning af, hvad man kan disponere over med en fuldmagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Du har i brevkassen svaret om fremtidsfuldmagter. Jeg vil gerne uddybende spørge, om man med en fremtidsfuldmagt eller anden fuldmagt kan disponere over en afdøds ejendom og bankkonti, eller kan det først ske, når skifteretten har opgjort boet efter afdøde?

N.O.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

En fremtidsfuldmagt er et alternativ til værgemål, men der er grænser for, hvor langt det rækker.

En fremtidsfuldmagt ophører ved fuldmagtsgiverens død. Det følger af lov om fremtidsfuldmagter § 24 stk. 2. I dette tilfælde har fuldmagtsgiveren ikke længere adgang til eller mulighed for at handle, og dermed er grundlaget for fremtidsfuldmagtsforholdet ikke længere til stede.

Det følger af aftalelovens § 24, at hvis fuldmagtsgiveren er død, »kan fuldmægtigen, indtil de fornødne foranstaltninger kan træffes af boet… i kraft af fuldmagten foretage de retshandler, som er nødvendige for at beskytte boet… mod tab«.

Denne regel skal ses på baggrund af det, jurister kalder de almindelige regler om uanmodet forretningsførelse (eller når det skal være særlig fint: negotiorum gestio) og reglerne om såkaldte accessoriske pligter. Det afgørende her er, om det er strengt nødvendigt at handle. Det vil efter min mening kun være tilfældet i meget sjældne og særlige situationer. På mere jævnt dansk kan fremtidsfuldmagten (normalt) ikke bruges, når fuldmagtsgiver er død. Og hvis det – i et sjældent tilfælde – er tilfældet, så ville der formentlig også kunne handles uden fuldmagten.

En fremtidsfuldmagt kan ikke benyttes til – på fuldmagtsgivers vegne – at underskrive et testamente. Men et testamente bør altid overvejes, når der udarbejdes fuldmagt. Fuldmagtsgiver bør overveje, om der mangler noget den dag, fuldmagten falder væk, og her kommer testamentet på banen.

Husk altid, at hverken fremtidsfuldmagt eller testamente kan oprettes, hvis du på et tidspunkt ikke længere er i stand til at forstå og overskue konsekvenserne af at afgive en bindende og fremadrettet viljeserklæring. Jeg oplever dagligt, at klienter fortæller, at det har været tidskrævende at nå frem til erkendelsen af, at nu skal papirerne laves. Derfor fortæller jeg vidt og bredt om, at det – også på dette område – er en god idé at udvise rettidig omhu.

Jeg har lavet et lille notat om fremtidsfuldmagter med lidt også om testamenter. Læsere af Berlingske kan bestille det gratis. Send en mail til ao@forumadvokater.dk. Skriv i emnefeltet: Gratis notat om fremtidsfuldmagt – Berlingskelæser.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk