Er ejerforeningens husorden ugyldig?

Begrænsninger i korttidsudlejningen i en ejerforening har ført til tvivl om gyldigheden af dens husorden.

En beboer i en ejerforening er i denne uges brevkasse i tvivl om gyldigheden af foreningens husorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Vi er en ejerforening, der sidste år ville have indført begrænsninger i korttidsudlejning.

Administrator afviste, at generalforsamlingen kunne stemme om en vedtægtsændring, fordi der var tale om en rådighedsindskrænkning. Punktet kom derfor op som et tillæg til vores bestående husorden.

På generalforsamlingen meddelte dirigenten, at det nye punkt i husordenen om begrænsning af korttidsudlejning skulle vedtages med enstemmighed. Trods mine protester blev afstemningen foretaget, som dirigenten mente.

Punktet blev ikke vedtaget, fordi der ikke blev opnået enstemmighed.

Men hvad med vores bestående husorden, den indeholder både punkter med og uden rådighedsindskrænkning, men ingen af punkterne er nogensinde blevet vedtaget på en generalforsamling. Bestyrelsen leverede i sin tid den færdige husorden. Det gav protester, da husordenen dengang blev præsenteret på en generalforsamling, men der var ingen afstemning.

Den bestående husorden må dermed være ugyldig, fordi den ikke er vedtaget på en generalforsamling?

Med venlig hilsen

K.F.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

En husorden eller ændringer i den skal normalt vedtages på en generalforsamling for at være gyldig. Som regel med kvalificeret flertal, men i nogle tilfælde kræves kun simpelt flertal. Der kan være indhold, som er så indgribende, at de ikke kan vedtages, hvis nogen protesterer.

Ejerforeningen beslutter selv, hvilke områder husordenen skal omfatte.

En rådighedsindskrænkning vil normalt kræve enstemmighed, eller i hvert fald tiltrædelse for dem, det måtte vedrøre.

Du skriver, at en del punkter i husordenen aldrig er blevet vedtaget. Hvis de står i husordenen, er der vel en formodning om, at de på et tidspunkt er blevet vedtaget, om ikke andet så ved stiftelsen af foreningen. Du skriver, at husordenen blev præsenteret, men ikke sat under afstemning. Er de vitterlig aldrig blevet vedtaget, så er de ikke gyldige, med mindre man kan nå frem til, at de stiltiende er accepteret, herunder ved passivitet.

Jeg synes, du skal tage en snak med bestyrelsen, som eventuelt kan rådføre sig med administrator.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk