Dådyrøjne og åbne hænder – her skal du ikke frygte Skat

I denne uges brevkasse forholder advokat Erik Øvlisen sig til pengegaver mellem familiemedlemmer.

Der findes enkelte tilfælde, hvor man ikke behøver at frygte Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Forældrene er skilt, og faderen bor i udlandet. Han sender hver måned et beløb på cirka 7.000 kroner til datteren på 19 år. Datteren er gymnasieelev. Beløbet bruges af både datter og mor til fælles udgifter.

Skal der betales skat af de penge?

Med venlig hilsen
B.B.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Svaret på dit spørgsmål afhænger af, hvorledes den månedlige overførsel kvalificeres, og hvem der er modtager. Ud fra det af dig beskrevne er arrangementet, at der er tale om en overførsel til såvel datter som mor.

I mangel af andre holdepunkter modtager de hver halvdelen af beløbet, og for datteren er der tale om en skattefri gave, medmindre summen af årets gaver overstiger 71.500 kroner i 2023.

Overskrides bundgrænsen, er gaveafgiften 15 procent af det beløb, som bundgrænsen er overskredet med. For moren er der tale om en skattepligtig gave, der skal medregnes i den personligt indkomst og derfor beskattes med op til 51,5 procent med tillæg af kirkeskat.

I virkelighedens verden vil fars overførsler som af dig beskrevet gå til datterens konto, og det er gaver. Datteren vil så efterfølgende overføre et beløb til moren, og hvis Skat bruger kræfter på at spørge datteren om baggrunden for overførslen, vil hun med sine vidtåbne dådyrøjne slå ud med armene og forklare, at hendes mor også har »behov«, og at hun gerne hjælper sin mor, så mor også kan have et godt liv.

Brevkassen tror ikke, at du behøver frygte Skat.

Med venlig hilsen
Erik Øvlisen, advokat (H),

www.forumadvokater.dk