Brevkassen: Tjek købekontrakten, før du sælger hunden videre

I denne uges brevkasse kommenterer advokat Susanne Graffmann et indlæg om købelovens rammer i forbindelse med videresalg af en fransk bulldog.

TO GO WITH AFP STORY BY ISABELLE TOUSSAINT (FILES) - - A file picture taken on January 31, 2014 shows French Bulldog puppies sitting, as the 2013 most popular dog breeds in the US are unveiled to the press at the American Kennel Club in New York. The Christmas sales see a boom in pet sales, notably cats, dogs and rodents according to the head of a French pet professionals' syndicate, but adopting an animal must be a well-considered act professionals warn. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Brevkasse

En af mine bekendte har for et års tid siden købt en fransk bulldog af en opdrætter. Prisen var 15.000 kroner. Jeg formoder, at det er en hund med en fin stamtavle mv.

Nu er vedkommende imidlertid kommet i den situation, at hun bliver nødt til at skille sig af med hunden, og i den forbindelse har hun nogle venner, som meget gerne vil overtage den. Da hun købte hunden, skrev hun imidlertid under på en ret omfattende købsaftale, som pålægger køber en række begrænsninger i relation til hunden.

Blandt andet stiller sælger krav om, at hunden kun må fodres med særligt foder og kun efter en særlig fodringsplan, hunden må ikke føres i snor med halsbånd men kun med sele, sælger skal have mulighed for at følge med i hundens liv mv. – og den mest indgribende begrænsning er, at i det tilfælde, at køber vil skille sig af med hunden, har sælger forkøbsret til en fast pris på 5.000 kroner.

Specielt sidstnævnte begrænsning i købers råderet over hunden synes omfattende og er et problem al den stund, at ejeren gerne vil overdrage hunden til venner, som vil være gode ved den.

Spørgsmålet er nu: Er køb af en hund ikke et forbrugerkøb, og dermed omfattet af købelovens forbrugerbeskyttelsesregler? Og er det overhovedet lovligt at binde køber op på en sådan klausul?

Jeg er klar over, at Dansk Kennelklub har en standardaftale, som mange opdrættere anvender. Og denne indeholder også en klausul om tilbagekøbsret i tilfælde af, at hunden skal skifte ejer. Men at Dansk Kennelklub har en sådan klausul i kontrakten, gør det vel ikke mere lovligt.

Med venlig hilsen

J.K

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Udgangspunktet er, at en indgået aftale er gyldig og skal efterleves, medmindre der foreligger særlige ugyldighedsgrunde efter aftaleloven, såsom tvang eller svigt. Endelig kan en aftale tilsidesættes, hvis det vil være urimeligt at opretholde den. Er der tale om væsentlige mangler ved det solgte, kan man som køber også ophæve en aftale om køb.

Jeg vil benytte dit spørgsmål til at give lidt gode råd om køb af hund samt købeloven:

Gode råd om køb af hund

Man bør altid lave en skriftlig købsaftale med sælgeren. Man bør sørge for, at der står alt det vigtigste, som fremgår af aftalen. For eksempel om der er et krav fra opdrætterens side om, at hunden skal have et kuld hvalpe, når den bliver voksen. Læs altid vilkårene i aftalen grundigt igennem, inden du skriver under på den.

Hundehvalpen skal ifølge hundeloven være chippet eller øremærket og have en sundhedsattest fra en autoriseret dyrlæge, når du køber den. På den måde sikrer du dig, at hunden umiddelbart er rask og sund. Ofte finder hvalpekøberne deres kommende nye familiemedlem på nettet. Annoncerne er som regel udstyret med søde billeder af sunde og glade hundehvalpe på rene og pæne baggrunde. Men billederne kan være falske. Derfor kan det være en god idé, at man som køber insisterer på at komme hjem og se, hvor hvalpen har tilbragt sine første måneder. På den måde kan det konstateres, om den har boet under gode og rene forhold. Du bør også forlange at se moren og om muligt også kuldets far.

Tag aldrig imod en hundehvalp på for eksempel en rasteplads eller parkeringsplads, hvis du ikke forinden har set, hvor den er vokset op. En hundehvalp må ikke være yngre end otte uger, når den flytter fra sin mor.

Købeloven gælder – husk kvittering

Vær opmærksom på, at køb af kæledyr hører under købeloven. Det vil sige, at du har to års reklamationsret, hvis sælgeren er erhvervsdrivende.

Forbrugerklagenævnet oplyser, at der har været flere sager om hundehvalpe, som har vist sig at være syge kort efter, at de er flyttet hjem til deres nye familie. Det kan være vanskeligt at få pengene tilbage eller at få dækket eventuelle dyrlægeregninger, hvis man ikke kan bevise, hvem man har købt hvalpen af. Husk derfor altid at få en kvittering, når du køber en hundehvalp.

Om der er tale om forbrugerkøb afhænger af, om sælger er erhvervsdrivende. Er sælger privat opdrætter og således ikke kan anses for erhvervsdrivende, er der tale om et civilt køb. Købelovens regler gælder både forbrugerkøb og civilt køb.

Spørger vil gerne have oplyst om, man gyldigt kan aftale en tilbagekøbsret, og om man således skal tilbyde opdrætter at købe hunden, hvis den nuværende ejer ikke længere kan beholde hunden. Der er aftalefrihed langt hen ad vejen, og herunder kan man stille krav om særlig pasning, fodringsplan, om sele eller halsbånd. Tilsvarende har man altså også mulighed for at aftale, at køber har visse forpligtelser over for sælger, såsom at opdrætterne skal have mulighed for at købe hunden tilbage. Herunder er det også muligt at aftale tilbagekøbsprisen.

Vedrørende den konkrete sag skal opdrætterne således tilbydes at tilbagekøbe hunden til den aftalte tilbagekøbspris, og først hvis opdrætterne afslår, kan den frit overdrages til anden side.

Med venlig hilsen
Susanne Graffmann, advokat (H)

www.forumadvokater.dk