Brevkassen: Spil klogt. Spil forsigtigt. Det bør du være opmærksom på, hvis du vil dele en lottogevinst med familien

I denne uges Brevkasse belyser advokat Allan Ohms, hvordan lottogevinster beskattes, hvis kuponen deles af flere – og hvad man bør gøre, hvis man vinder. Skat levner nemlig ikke megen plads til »det kan enhver da se«, og det er derfor vigtigt at have formalia på plads på forhånd.

En gevinst vundet i et godkendt dansk lotteri er skattefri, men en gevinst kan ikke videregives uden skat eller afgift. Derfor kan det være en idé at oprette en »spilleklub«, hvis man ønsker at dele en eventuel gevinst – også selvom det er med familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Allan Ohms

Du har tidligere skrevet dette om lottospil i en familie:

»Hvis en familie spiller sammen, rådgiver Danske Spil om, at ejerforholdene til kuponen oplyses til Danske Spil, inden gevinsten bliver udbetalt. Herefter bliver pengene udbetalt med den procentdel, I oplyser, at I hver især har ejet af kuponen. Det kan være, at I har ejet halvdelen hver, og så bliver gevinsten splittet og udbetalt i to dele. Det kan ligeledes være, at forældrene har ejet 80 procent, og at hvert af børnene har ejet ti procent. I så fald bliver en eventuel gevinst udbetalt efter den fordeling. Fælles ejerskab skal kunne bevises.«

Jeg spiller hver tirsdag og fredag for egen regning i EuroLotto og vil gerne dele en eventuel stor gevinst med min familie (11 personer) – udgift pr. måned kroner 270. Så min indsats er i princippet en gave hver måned. Derfor skrev jeg til Danske Spil om, hvilke oplysninger de gerne ville have – jf. dit tidligere svar fra brevkassen.

Nu svarer Danske Spil følgende til mig:

»Hvis du vinder via abonnement, så kan gevinsten ikke deles op herfra. Vi kommer til at udbetale det fulde beløb til dig, og så er det op til dig, hvad der skal ske efterfølgende. Derfor er det faktisk Skat, du skal kunne dokumentere det overfor, og deres regler, der skal følges. Dem er jeg ikke 100-meter-mester i, så derfor vil jeg anbefale at tage kontakt til dem for at høre hvordan og hvorledes.«

Med andre ord henviser Danske Spil nu til Skat. Har du eventuelt en løsning på problemet?

Mvh.
K.S

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Filmen »Lotto« har dokumenteret, at spilleklubber ikke altid er lykken. I filmen arbejder Jørgen, spillet af Søren Pilmark, på en fabrik i provinsen og er tillidsmand og formand for lottoklubben. En god og populær kollega og et godt menneske – faktisk bedre end de fleste, hvis han selv skal sige det.

I årevis har arbejdskammeraterne spillet Lotto, og i årevis har Jørgen også lige snuppet sig en privat kupon til sin kone Gitte (i filmen spillet af Ditte Gråbøl). En dag står Jørgen så med en vinderkupon i hånden. Det er klubbens kupon, og klubbens gevinst er på 3,6 millioner. Men hvad nu, hvis det var Jørgens private kupon? Det kunne det jo godt have været. Ja, det var vel i virkeligheden Jørgens private? De ligner jo hinanden, sådan nogle Lotto-kuponer.

Nå. Jeg tror naturligvis ikke, at det problem er aktuelt for dig, som gerne vil være gavmild over for familien, men jeg synes, at filmen er værd at have i baghovedet, når vi taler om emnet her, og af hensyn til andre læsere nævner jeg det.

Reglerne er sådan, at en gevinst vundet i et godkendt dansk lotteri er skattefri, men en gevinst kan ikke videregives uden skat eller afgift. I Danmark er lotterier udbudt af Danske Spil, Klasselotteriet, Varelotteriet og Landbrugslotteriet godkendte.

Jeg forstår dig sådan, at du spiller, og du betaler udgiften til spil. Du betragter det som en gave i form af en uformel lottokupon. En gave defineres af jurister som »en vederlagsfri overdragelse af et formuegode eller en tilsvarende formueforskydning til gode for modtageren, som er et udslag af gavmildhed hos giveren«.

Det vil være en konkret vurdering, der afgør, om din model godkendes, men jeg ville ikke turde tage chancen. Jura er firkantet og levner ikke megen plads til »det enhver kan da se«. Du er nødt til at være lidt formalistisk, for hvis du nu vinder den store gevinst, skal du have formalia på plads.

Hvis du bare overdrager en del af gevinsten til familiemedlemmerne, vil de enten skulle betale gaveafgift eller indkomstskat, alt efter hvem i familien du vil begave. Dine gode intentioner kan være vanskelige at bevise, hvis først Skattestyrelsen har indtaget en holdning.

Jeg nævnte i det svar, du henviser til, at spil kan ske i »spilleklubber«. Skatterådet har i en afgørelse (SKM2017.317.SR) fastslået, at en spilleklub anses for skattemæssigt transparent. Medlemmerne af spilleklubben var derfor ikke skattepligtige af udlodninger fra klubben. Eftersom klubben alene ville benytte sig af spiludbydere og spil, der var omfattet af undtagelsen efter § 1, stk. 3, i lov om afgifter af spil, var foreningens medlemmer ikke skattepligtige af gevinst og tab i forbindelse med indgåelse af væddemål.

Jeg anbefalede, at ejerforholdene til kuponen oplyses til Danske Spil, inden gevinsten bliver udbetalt. Herefter bliver pengene udbetalt med den procentdel, der er oplyst. Mit råd til dig vil være, at du formaliserer dit spil ved at etablere en spilleklub. Du har lov til hver måned at give en afgiftsfri gave til de deltagere, der er omfattet af gaveafgiftskredsen, og formaliteterne kommer dermed på plads. Danske Spil har oprettet en vejledning om etablering af Spil Sammen-klub på 7.dk

Lad mig til sidst – også af hensyn til læserne generelt – og med henvisning til min indledning om filmen »Lotto« nævne, at der for nogle år siden var en straffesag om en mand, der efter at tallene til Lotto var udtrukket, og efter at han havde konstateret, at der var gevinst på hans anpartskupon, købte endnu to kuponer fra samme anpartssystem hos samme købmand, hvor han havde købt den første kupon.

Han fik ikke gevinsten udbetalt, men blev dømt for forsøg på bedrageri. Det kostede ti måneders fængsel, en tillægsbøde på 5.000 kroner samt konfiskation (UfR 2007.84 VLD). Spil klogt. Spil forsigtigt.

Med venlig hilsen
Allan Ohms, advokat (H),

www.forumadvokater.dk