Brevkassen: Sådan kanaliserer du arven fra onklen i Amerika videre til dine børn

I denne uges brevkasse belyser advokat Allan Ohms den situation, hvor en arvetager arver fra et familiemedlem bosat i udlandet, men ønsker at kanalisere arven videre til sine børn. Det er der to oplagte måder at gøre på.

Der skal kun betales boafgift af arv fra en i udlandet bosat person, hvis den afdøde efterlader sig fast ejendom eller erhvervsvirksomhed i Danmark. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Brevkasse.

Jeg skal arve efter min afdøde onkel i Canada. Min onkel var enkemand, efter at hans hustru døde for cirka fire år siden. De havde en datter, som døde for cirka 30 år siden. Datteren var ugift og fik ingen børn. Min onkel havde én bror (min far), som døde for en del år siden. Hans hustru havde ingen slægtninge.

Ifølge testamente skal jeg, min bror og nogle velgørenhedsfonde arve hver en tredjedel. Arven består af overskud af salg af indbo, som ikke forventes at indbringe noget større beløb, samt et hus, som af bobestyreren i Canada anslås at kunne sælges for cirka 800.000 canadiske dollar (cirka fire millioner danske kroner). Vi kender ikke evt. restgæld i huset, sagsomkostningerne samt evt. avancebeskatning m.m.

Når provenuet for indbo og hus er fastlagt, skal der betales for bobestyreren og evt. andre omkostninger.

1.      Skal der fratrækkes for canadisk arveafgift? –  og i så fald hvor meget?

2.      Skal der betales dansk arveafgift? –  og i så fald hvor meget?

Min hustru og jeg påtænker at give pengene, som arven indbringer, videre til vores to voksne børn. Hvis jeg antager, at den samlede arv efter betaling af omkostninger er halvanden million danske kroner, så skal jeg have en halv million kroner for min tredjedel. Kan vi det uden at betale gaveafgift?

Vi kan alternativt give dem pengene som skattefri gave inden for rammerne for det. Da det er mig og ikke min hustru, der arver, kan vi så begge give skattefri gave? Vi har fælleseje.

Kan et andet alternativ være at yde et rente- og afdragsfrit lån uden indfrielsesfrist eller med indfrielse om 20-25 år. Så vil jeg være tæt på 100 år.

Vil det være hensigtsmæssigt, at jeg fraskriver mig arven og videregiver den til mine børn?

Mvh

S.K.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Den canadiske lovgivning inklusive arve-, dødsboskifte og skattelovgivning har jeg intet kendskab til. Der må jeg henvise til den canadiske bobestyrer eller en jurakyndig i Canada. Jeg har derfor ikke et bud på en eventuel avanceskat ved salg af huset, ligesom jeg ikke kan udtale mig om den canadiske arveafgift. For så vidt angår dansk boafgift (arveafgift) kan jeg give dig den glædelige meddelelse, at en sådan ikke skal betales. Der kan alene blive tale om dansk boafgift af arven efter en i udlandet bosat person, såfremt vedkommende efterlader sig fast ejendom eller en erhvervsvirksomhed beliggende her i landet.

I kan ikke direkte forære den halve million kroner til jeres to voksne børn uden, at der skal betales gaveafgift. Som du selv er inde på, er der rammer, og beløbsgrænsen er i 2022 69.500 kroner. Efter dansk ret ville det dog via et arveafkald fra dig være muligt at kanalisere arven direkte til dine børn uden betaling af yderligere afgift – altså et resultat, der svarer til at forære børnene en halv million kroner direkte. Om muligheden for at fraskrive sig arven også eksisterer i Canada må du spørge den canadiske bobestyrer om.

Der er flere måder at kanalisere din arv videre til jeres børn på, og dette kan gøres helt uden afgift, hvis tiden ellers går. Den første mulighed er gaver. Du og din hustru anses efter boafgiftsloven som to gavegivere. Om I har formuefællesskab (fælleseje) eller særeje er uden betydning. Det vil sige, at hver af jeres børn kan modtage 69.500 kroner fra dig og 69.500 kroner fra din hustru, uden at der skal betales gaveafgift. På den måde kan du og din hustru tilsammen give jeres børn 278.000 kroner i 2022. I 2023 kan der også gives gaver. Her er den gaveafgiftsfri beløbsgrænse 71.500 kroner. I 2023 kan jeres børn modtage tilsammen 286.000 kroner uden, at der skal betales gaveafgift. Du skal være opmærksom på, at når du og din hustru anses for selvstændige gavegivere, så er det nødvendigt, at gaverne fra din hustru virkelig kommer fra din hustrus konto. Det er ikke nok at de kommer fra et formuefællesskab. Du skal derfor huske at starte med at give din hustru en gave, så hun har noget at forære videre.

Et alternativ til den beskrevne fremgangsmåde er at give gaverne i 2022 og at låne resten af beløbet ud til jeres børn rente- og afdragsfrit. I 2023 og de efterfølgende år kan I så eftergive et beløb svarende til den beløbsgrænse, der er for gaveafgiftsfri gaver. I skal her være opmærksomme på, at eftergivelsen skal ske hvert år og ikke på én gang. I må altså ikke i et gældsbrev skrive, at restgælden afvikles ved en årlig eftergivelse/gave af samme størrelse, som den beløbsgrænse der gælder for gaveafgiftsfri gaver. Sker eftergivelsen på én gang, skal der betales gaveafgift af det beløb, eftergivelsen overstiger beløbsgrænsen. Det koster gave- eller boafgift, hvis et gældsbrev ikke er afviklet på det tidspunkt, hvor det forfalder, eller hvor du/din hustru som kreditor dør, medmindre gældsbrevet indfries. Så mit råd er, at I skal vælge gave- eller eftergivelsesmodellen, hvis I vælger at udstede et gældsbrev.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H),

www.forumadvokater.dk