Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kære Brevkasse
Jeg har et spørgsmål om MitID og fremtidsfuldmagt. Min mand er dement, og jeg har fået hans fremtidsfuldmagt sat i kraft.
Jeg har henvendt mig to gange i banken og en gang hos Borgerservice i kommunen for at få MitID, så jeg kan klare både hans og mine egne pengesager. Jeg har fået MitID, men der er ingen, der vil give mig adgang til at bruge MitID til min mands konti, når jeg viser dem fremtidsfuldmagten og brevet om, at den er trådt i kraft. Hvad gør jeg?
På forhånd mange tak.
L.H.
Hvis du har en fuldt dækkende fremtidsfuldmagt, som er sat i kraft, eller en generalfuldmagt, kan du få fuldmagt til digital selvbetjening via den offentlige portal, der hedder Digital Fuldmagt. På den måde kan du med dit eget NemID/MitID handle på vegne af personen i de tilgængelige selvbetjeningsløsninger.
For at få oprettet en digital fuldmagt på baggrund af en fremtids- eller generalfuldmagt skal du logge på Digital Fuldmagt med dit eget NemID/MitID og anmode om fuldmagt. Når du har valgt hvem, hvilke fuldmagter, og hvor længe den skal være gyldig, skal du ved sidste trin krydse af, at anmodningen skal sendes som fysisk post. Når personen, som du har fået en general- eller fremtidsfuldmagt af, modtager anmodningsbrevet på sin danske folkeregisteradresse, skal du selv underskrive brevet på vegne af fuldmagtsgiver og returnere den nødvendige dokumentation for oprettelse til borgerservice i kommunen via Digital Post eller brevpost.
For fuldt dækkende fremtidsfuldmagter, der er sat i kraft, skal du returnere:
- En kopi af alle sider af det underskrevne anmodningsbrev
- En kopi af fremtidsfuldmagten
- En kopi af personbogsattest
I tilfælde hvor du har en delvist dækkende fremtidsfuldmagt, er det nødvendigt, at du henvender dig til myndigheden, der står bag den specifikke selvbetjeningsløsning for at få oprettet fuldmagt til digital selvbetjening i deres løsning.
Du kan læse mere på www.borger.dk under »Digital fuldmagt« og følge anvisningen, så skulle du kunne gennemføre det ønskede.
Du kan således med Digital Fuldmagt vælge at give en anden ret til, at denne kan handle på dine vegne i en række selvbetjeninger. Du kan give fuldmagt til for eksempel at se din sundhedsjournal og laboratoriesvar på sundhed.dk eller til at melde flytning på borger.dk. Det er dog ikke alle myndigheder, der har valgt at tilbyde fuldmagter via denne løsning, så undersøg altid nærmere, hvordan den myndighed eller området, som du skal bruge en fuldmagt til, håndterer fuldmagter. Jeg kan oplyse, at der er ni adgangsmuligheder inden for bolig og flytning, otte muligheder inden for samfund og rettigheder, 16 muligheder inden for sundhed og sygdom og en enkelt inden for området øvrige. Men flere kommer til. Nogle af løsningerne giver kun læseadgang, mens andre giver handlemulighed.
Denne ordning er et led i den offentlige digitalisering, og den er ment som et tilbud til borgerne. Tanken er, at hvis du ikke selv har NemID/MitID, eller du har svært ved det digitale, kan din pårørende anmode dig om fuldmagt. For at anvende Digital Fuldmagt skal enten fuldmagtsgiver eller fuldmagtshaver have NemID/MitID.
Desværre oplever jeg, at der i det virkelige liv er skabt nogen forvirring ved den digitale fuldmagt. Nogle forveksler det med fremtidsfuldmagt, som er noget ganske andet en den digitale fuldmagt. Det fremgår for eksempel af mit svar foran, at hvis du vil have den ønskede adgang, så skal den være hjemlet enten i en fremtidsfuldmagt eller i en generalfuldmagt eller en såkaldt vedvarende fuldmagt.
På Digital Fuldmagt henvises til, at hvis du er i tvivl, så skal du kontakte Borgerservice. Det har du forsøgt, men desværre uden held, og jeg håber så, at mit svar her kan være en hjælp både for dig og andre læsere. Jeg vil ikke sige, at jeg selv synes det hele er indlysende klart, og jeg har stor forståelse for, at mange ældre i dag føler sig helt eller delvist koblet af samfundet, fordi digitaliseringen sker med stor hast. Og i dag er det i mange tilfælde vanskeligt at komme i kontakt pr. telefon. Vi må derfor hjælpes ad og håbe på gode løsninger.
Må jeg til sidst nævne, at dette med at give andre fuldmagt kan være en udmærket idé. Det bør dog aldrig ske uden nærmere overvejelser af, at du aldrig bør give en fuldmagt uden at have fuld tillid til, hvem du giver fuldmagten. Dette gælder for alle typer fuldmagter.
Du kan altid tilbagekalde fuldmagter afgivet i Digital Fuldmagt. Både fuldmagtsgiver og fuldmagtshaver kan tilbagekalde fuldmagten.
Hvis du har NemID/MitID, kan du selv logge på Digital Fuldmagt og slette den under fanebladet »Mine fuldmagter«. Hvis du ikke har NemID/MitID eller ikke er digital, kan du henvende dig til borgerservice i kommunen og bede om, at fuldmagten trækkes tilbage.
Med venlig hilsen
Allan Ohms, advokat (H), mediator og bobestyrer
https://forumadvokater.dk/