Brevkassen: Overboen afventer retssag om opsigelse af underboen

I denne uges brevkasse er en læser interesseret i at vide, om hun kan gøre noget ved en retssag, som er trukket ud.

Allan Ohms, advokat (H) og mediator, kan ikke komme med en løsning til problemet, men kommer med nogle bud på, hvad man kan gøre for at forbedre situationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse,

Jeg følger jeres rådgivning/brevkasse i Berlingske Tidende og har brug for vejledning eller rådgivning, hvis det er muligt.

Jeg bebor en ejerlejlighed på 1. sal. Min underbo er lejer via et advokatfirma. Min underbo, der er opsagt 1. marts 2019 på grund af manglede overholdelse af vedtægter og husorden, har gjort indsigelse. Der var berammet en retssag 10. september 2019, fik vi vidner at vide, men den blev udsat, da den skulle i byretten, og siden har vi intet hørt. Det har ikke været muligt at få ejendomsadministrator til at undersøge, hvor i rækkefølgen vi ligger. Støjen og husspektakler er der fortsat. Lejer er 60 år, og hans veninde er i 40erne, så der er ikke tale om et ungdomspar. Der er en del spiritus inde i billedet, og hun har nogle psykiske diagnoser. Hun flyttede ind for et par år siden, hun er voldelig mod ham og har også været tæt på over for undertegnede.

Ifølge lejeloven skulle det være muligt at få dem udsat, men det, jeg hører, er, at det er svært uanset hvad. Hvor er retssikkerheden for mig. Jeg har prøvet alt muligt – samtale. Talt med formanden for ejerforeningen. Underboen har været kaldt til samtale, og han har indrømmet, at han ser TV hele natten. Intet hjælper. Hun spiller musik hele natten med forskellig lydstyrke. Jeg kan kun høre bassen, og det er den samme melodi, der har kørt i to år – ret enerverende.

Håber på at høre, hvor håbløst det ser ud for mig. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at jeg skal flytte – det er dyrt, og jeg er ældre og har boet her i ni år.

Med venlig hilsen
K.B.M

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Dit nødråb har jeg valgt at bringe, selv om jeg ikke kan løse dit problem. Det gør jeg, fordi det er et eksempel på, at juraen desværre ikke er så god til at løse problemer, når de er opstået. Der er i dit tilfælde reageret ved, at lejemålet er opsagt (muligvis ophævet), men når det sker, så skal juraen sikre, at det hele går rigtigt til. Ingen lejer må sættes på gaden, hvis lovens regler ikke er overholdt, og om de er det, det er en skønssag. I mange tilfælde er det svært at forudsige resultatet af en retssag, men det er den juridiske vej. Et alternativ, som du selv omtaler, er, at de, der generes, flytter. Det er jo heller ikke en fair løsning, men i mange nabokonflikter ender det på den måde.

Jeg kritiserer ikke juraens manglende evner, jeg konstaterer dem bare. Det hænger sammen med, at juraen er firkantet, mens de problemer, der skal løses ved hjælp af jura, er 68-kantede. Det går galt, når et firkantet værktøj skal løse et 68-kantet problem.

Er der en tredje vej? Det kan der være. Dialogvejen er altid et forsøg værd. Har underboen et uløst problem, eller er formålet direkte at ødelægge tilværelsen for jer andre? Hvilke behov og interesser har underboen, og kan der gøres noget ved det? Kan han overbevises om, hvordan situationen er for jer? Det er muligt, at denne vej er forsøgt, men jeg oplever nu ganske ofte, at dialogvejen ikke er ordentligt afprøvet.

Selv hvis underboen er psykisk syg, kan det være muligt at finde en vej. Jeg har oplevet et lignende tilfælde, hvor kommunen kom ind i billedet og sørgede for en frivillig genhusning. Udfordringen er, at problemet let flytter med, så det går ud over andre. Men et miljøskifte og en demonstreret forståelse for underboens situation kan måske – kombineret med en frivillig aftale – give ham et mentalt løft.

Der er som oftest lange udsigter til, at retssystemet er færdigt med at behandle sagen, så mit forslag er, at I undersøger mulighederne for at gå dialogvejen, eventuelt med bistand fra en advokatmediator.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk