Brevkassen: Naboens byggeri fører til frustrationer i en grundejerforening

Byggearbejdet med en port fører til frustrationer i en grundejerforening i denne uges brevkasse.

Advokatens bedste råd til en strid i en grundejerforening med 51 rækkehuse er fornuftig dialog. Virker det ikke, så tag emnet op på generalforsamlingen og overvej, om bestyrelsen er rigtigt sammensat. Bebyggelsen på fotoet er ikke fra den omtalte sag. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kære brevkasse

Jeg skriver, fordi man overtræder tinglyste deklarationer. Tinglyst i en grundejerforening.

I 1976 købte jeg mit enderækkehus i en bebyggelse med 51 parceller. Der stod i købsaftalen, at der var tinglyst deklarationer på denne bebyggelse. Ifølge deklaration tinglyst 2/7 1968 §6 må hegn kun opsættes i skel og skal være levende hegn.

Imidlertid er der parcelhusejere, der ser stort på denne tinglyste deklaration. Der fjernes en del af det levende hegn, og man monterer en port. Det indebærer, at man benytter vejen ud for min parcel både til transport og parkering af bil og anhænger. Jeg har prøvet at forklare de pågældende, at der er den omhandlende klausul men uden gehør.

Formanden for grundejerforeningen siger, at der i nogle tilfælde er givet dispensation, hvortil jeg siger: Man kan ikke dispensere fra en tinglyst deklaration. Sådan som det er nu, kan jeg ikke altid være sikker på, at jeg uhindret kan komme til og fra mit hus. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen

H.P.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

En deklaration tinglyst på en ejendom skal som udgangspunkt overholdes. Sådan går det bare ikke altid. Deklarationen i jeres grundejerforening har været gældende i mere end 50 år, og her bliver det vigtigt at se på, hvordan deklarationen er fortolket, og hvem der er påtaleberettiget.

Den eller de påtaleberettigede er ofte grundejerforeningen, der har en forpligtelse til at påse, at deklarationen overholdes. Det ses imidlertid, at tiden går, og tingene udvikler sig på en anden måde, end det fremgår af deklarationen, og så kan det føre til, at deklarationen ikke kan opretholdes.

Hvis der dispenseres fra denne, kan det give problemer, idet medlemmer af en forening har krav på ligelig behandling. Jeg ved godt, at lige behandling i nogle tilfælde kræver, at der gøres forskel – men dispensationer giver ofte problemer. Det fører ofte til retssager i grundejerforeninger, og det tager tid og koster penge.

Jeg er tilhænger af dialog frem for retssager. I grundejerforeninger er alle i et vist omfang afhængige af et fornuftigt naboskab. Det tager ingen tid at opbygge en konflikt, men lang tid at løse den. Jeg har set en del eksempler på grundejerforeninger, der nærmest er blevet delt i to rivaliserende lejre. I sidste ende kan det få indflydelse på ejendommenes værdi – hvis det bliver tilstrækkelig betændt, går det udover salgsmulighederne. Hvem vil flytte ind i et kvarter med krig mellem to dele i en forening med tvungent medlemskab? Vælg derfor altid dialogen og tænk fremad. Bøj jer mod hinanden – lyt efter og agér fornuftigt.

Jeg kan læse, at du har forsøgt dialogen, men du er ikke blevet forstået. Det er et emne, du bør drøfte med bestyrelsen, som må tage affære, og sidste ende kan det jo desværre udvikle sig til en retssag. Kommunen vil i nogle tilfælde kunne hjælpe, men ofte vil kommunen melde hus forbi. Mit bedste råd er: Fornuftig dialog, hvor parterne lytter til hinanden. Virker det ikke, så tag emnet op på generalforsamlingen og overvej, om bestyrelsen er rigtigt sammensat (og om I kan få andre til at tage bestyrelsesopgaven).

Jeg ved godt, at mit svar sikkert ikke gør dig meget lettet – men desværre har jeg ikke den tryllestav, der med sikkerhed hjælper dig.

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk