Brevkassen: Kan min kæreste vælges til bestyrelsen?

I denne uges brevkasse spørger en læser om, hvorvidt hendes kæreste kan vælges til bestyrelsen, men dette afhænger som sædvanlig af vedtægterne.

Hvad gør man, hvis man gerne vil have sin kæreste ind i en andelsforenings bestyrelse, men vedkommende står ikke på andelsbeviset? Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Kære brevkasse

Jeg er andelshaver, og min kæreste bor hos mig. Vi fik at vide sidste år, at han ikke kunne vælges til bestyrelsen, fordi vi ikke er gift, og han ikke står på andelsbeviset. Vedtægterne siger rigtig nok, at det er andelshavere, disses ægtefæller/registrede partnere, der kan vælges. Ud over det står der samt »myndige husstandsmedlemmer«. Min kæreste har boet hos mig siden oktober 2018 og er selvfølgelig registreret på adressen i folkeregistret. Hører han ikke ind under myndige husstandsmedlemmer?

Med venlig hilsen

N.H.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det er vedtægterne, der regulerer, hvem der kan vælges. I normalvedtægten for private andelsboligforeninger er det bestemt, at der som bestyrelsesmedlem kan vælges andelshavere, ægtefæller/registrerede partnere samt myndige husstandsmedlemmer, dog kun én person fra hver husstand og kun en person, der bebor andelsboligen.

Baggrunden er, at man vil sikre, at det er foreningens medlemmer og ejendommens beboere, der har den daglige ledelse af foreningen. Ud over de nævnte begrænsninger er der almindeligvis enighed om, at der ikke er behov for begrænsninger – tværtimod er problemet oftere, at det er vanskeligt at finde medlemmer til bestyrelserne.

Hvis der ikke står noget i vedtægterne om, hvem der kan vælges til bestyrelsen (det har været almindeligt i ældre vedtægter), er det kun andelshavere, der kan vælges, men sådan forholder det sig ikke i jeres forening, og så er det ikke et krav, at bestyrelsesmedlemmer står på andelsbeviset.

Jeg forstår, at der i jeres vedtægt står, som du anfører det, at det er »andelshavere, disses ægtefæller/registrerede partnere, der kan vælges« og med tilføjelsen »samt myndige husstandsmedlemmer«. En »husstand« er en gruppe mennesker, der bor sammen og har en høj grad af fælles økonomi, typisk en familie. Din kæreste – som jeg forstår er myndig – er en del af din husstand, og han/hun opfylder derfor valgbarhedskriteriet.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk