Brevkassen: Kan man arve aktier uden at betale 42 procent i skat af gevinsten?

I denne uges brevkasse er en læser interesseret i, om han kan videregive sine aktier uden at betale 42 pct. i skat af gevinsten.

Den skattemæssige behandling af aktierne i boet afhænger af hvilken nettoformue man efterlader sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Jeg er en ældre mand, der i mange år har haft nogle aktier, som der efterhånden er en pæn gevinst på. Hvis jeg sælger dem nu skal jeg jo betale 42 pct. i skat af gevinsten. Behandles de på samme måde i mit bo? Kan min ægtefælle og mine børn arve dem uden at de først skal sælges og dermed udløse beskatning?

Med venlig hilsen

P.C.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det er korrekt, at du ved salg af dine aktier i levende live risikerer en beskatning på op til 42 pct. af fortjenesten. Den skattemæssige behandling af aktierne i dit bo afhænger af, hvilken nettoformue du efterlader dig, og hvilke aktiver du efterlader dig, da et dødsbos skattepligt først indtræder, såfremt nettoformuen overstiger 2.901.400 kr., eller såfremt værdien af dine aktiver fraregnet værdi af ejerbolig og fritidsbolig(er) er mere end 2.901.400 kr. De 2.901.400 kr. stiger i øvrigt til 2.966.200 kr. i 2020. Er du ikke over de 2.901.400 kr., kan dit dødsbo sælge aktierne skattefrit eller udlægge dem til dine arvinger uden beskatning. Arvingerne vil i så fald have anskaffet aktierne til den værdi de havde, da de blev udlagt.

Måtte du allerede nu vide, at din formue eller dine aktiver overstiger de 2.901.400 kr., kan du overveje, om det er ulejligheden værd (og praktisk muligt) at komme under dette beløb. Det bør dels afhænge af hvor stor skatten på aktieavancen er, dels af dine reelle muligheder for at for at forære dine aktiver væk, samt endelig om du virkelig ønsker at slanke din formue. I det regnestykke kan du lægge til grund, at såvel gaveafgift som boafgift er 15 pct., og at der med en formue på mere 300.000 kr. skal betales boafgift. Bortset fra tidsfaktoren er der afgiftsmæssigt intet sparet ved at vente med at sende formuen videre til næste generation.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H)

www.ForumAdvokater.dk