Brevkassen: Kan det virkelig være tilladt?

I denne uges brevkasse er en ejer i en ejerforening interesseret i at vide, hvorvidt det er tilladt, at foreningen har oprettet en opsparingsordning, selv om vedtægterne siger noget andet.

Allan Ohms, advokat (H) og mediator, svarer i denne uges brevkasse en læser, som er interesseret i, hvorvidt, det er lovligt, at foreningen har oprettet en opsparingsordning på trods af, at der efter vedtægterne ikke må oparbejdes nogen formue. Arkivfoto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse.

Vi har i godt 38,5 år boet i en ejendom på hjørnet af Gammel Kongevej og Sankt Thomas Alle på Frederiksberg. Af foreningens vedtægter (§ 2) fremgår at: »Foreningen skal, bortset fra en eventuel driftskapital, ikke oparbejde nogen formue, men i økonomisk henseende alene af medlemmerne opkræve de fornødne bidrag, der kræves til at bestride ejendommens fællesudgifter«.

Alle de juridiske rådgivere/administrationsselskaber, vi har haft i de mange år (Jeg har selv været formand for foreningen i 12-14 år), har sagt, at med den bestemmelse kan man ikke lave en opsparingsopbygning i foreningen.

Nu har bestyrelsen så foreslået (og fået generalforsamlingens godkendelse af), at man alligevel – og uden at ændre i vedtægterne – laver en opsparingsordning svarende til godt 150.000 kr. pr. år for en ejendom med 39 lejligheder. Man har så besluttet at kalde det en vedligeholdspulje. Vedtagelsen af dette er sket med almindeligt flertal. Ændring af vedtægterne kræver to tredjedeles flertal.

Kan det virkelig være tilladt?

Venlig hilsen

L.F.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det følger af jeres vedtægt, at ejerforeningen kan »opkræve de fornødne bidrag, der kræves til at bestride ejendommens fællesudgifter«.

Det fremgår ikke, hvordan jeres vedtægt er formuleret om beslutning om optagelse af lån til vedligeholdelsesarbejde, men sådanne kommer jo hen ad vejen, og i et vist omfang vil det være muligt at spare op hertil. Ud fra den beskrevne historik bør det være sådan, at opsparingen sker med opkobling til en vedligeholdelsesplan, således at opsparingsformålet er reelt og ikke en omgåelse af jeres hidtidige praksis. Ejerforeningens formue bør afspejle dette, således at foreningen ikke akkumulerer flere midler end, hvad driften og bygningens vedligeholdelsesmæssige tilstand tilsiger.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk