Brevkassen: Hvornår er salg af fast ejendom skattepligtigt?

I denne uges brevkasse belyser advokat Erik Øvlisen reglerne for salg af fast ejendom samt avanceskattens rolle hertil.

Der findes især tre tilfælde, hvor fortjeneste på fast ejendom er skattepligtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Scanpix Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Vi har en ubebygget sommerhusgrund, som vi kunne overveje at overdrage til vores datter med betaling via et familielån, der nedskrives. Der er ingen planer om at bygge på grunden, da vores datter allerede ejer en bebygget nabogrund.

Grunden er vurderet til 600.000 kroner og anskaffet i 1997 til 125.000 kroner. Hvis den overdrages til en pris på 510.000 kroner (ejendomsvurderingen minus 15 procent), og vi har haft den i 26 år (fradrag pr. år 10.000 kroner), er beskatningsgrundlaget så 600.000 kroner minus 90.000 kroner minus 260.000 kroner, altså 250.000 kroner? Og skal der erlægges i 40 procent i avanceskat i denne situation? 

Ville samme avanceskat skulle betales, hvis vi beholder grunden, og vores datter arver den på et eller andet tidspunkt?

Med venlig hilsen
L.S.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

En fortjeneste på fast ejendom er skattepligtig, medmindre der:

1. Er tale om en- eller tofamilieshus, ejerlejlighed eller fritidsbolig.

2. Huset eller lejligheden har tjent til bolig for ejeren eller for fritidsboligens vedkommende anvendt til privat formål.

3. Grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter eller ikke kan udstykkes eller kun kan udstykkes med en værdiforringelse af restejendommen til følge. Allerede fordi jeres grund ikke er bebygget, vil fortjenesten være skattepligtig.

Principielt vil der også skulle betales avanceskat, når du og din ægtefælle falder bort. Her gælder der dog den undtagelse, at der ikke skal betales avanceskat, hvis boet er fritaget for beskatning. Et dødsbo er fritaget for beskatning, hvis nettoformuen eller bruttoaktiverne, eksklusive en- og tofamilieshus, ejerlejlighed samt fritidsbolig, der kan sælges skattefrit, er under 3.160.000 kroner – 6.320.000 kroner, hvis afdøde sad i uskiftet bo.

Er der en skattepligtig fortjeneste, skal denne opgøres som forskellen mellem på den ene side salgssummen fradraget salgsomkostninger og på den anden side anskaffelsessummen tillagt købsomkostninger og 10.000 kroner for hvert påbegyndt kalenderår fra og med anskaffelsesåret og frem til kalenderåret før salgsåret.

Under forudsætning af, at der ikke er købs- og salgsomkostninger, vil avancen ved et salg i 2023 være 125.000 kroner (85%*600.000)-(125.000+260.000), idet du i dit regnestykke ikke har fået jeres anskaffelsessum på 125.000 kroner fratrukket. Fortjenesten vil blive beskattet som kapitalindkomst. Positiv kapitalindkomst beskattes med op til 42 procent.

Om I sælger grunden nu eller ej, bør I lade afgøre af jeres forventninger til fremtiden. Overordnet vil jeg ud fra din oplysning om, at grunden har været ubebygget siden købet, og at jeres datter har en fritidsbolig på nabogrunden, gå ud fra, at grunden ligger hen som græsplæne eller lignende. Og så kan jeres datter og hendes familie jo gøre brug af grunden, uanset om I eller hun ejer den.

Hvis I vurderer, at grundens værdi er meget højere end ejendomsvurderingen, kan I sælge nu. Så vil jeres datter ved et senere salg til markedsprisen få fortjenesten. Jeres datter slipper dog ikke for skatten, så set i forhold til beskatning af en fortjeneste vil det være underordnet, om det er jer eller jeres datter, der til sin tid sælger.

Forventer I, at jeres dødsboer vil være skattefritagne – det vil sige under de 3.160.000 kroner/6.320.000 kroner – skal I ikke sælge nu, men vente, idet skattefritagelsen vil fjerne skatten ved dødsboets salg af ejendommen.

Med venlig hilsen
Erik Øvlisen, advokat (H),

www.forumadvokater.dk