Brevkassen: Hvordan låner min mor mig billigst penge til et sommerhus?

I denne uges brevkasse er en læser interesseret i, hvordan hans mor kan og må hjælpe læseren med at købe et sommerhus.

Advokat Allan Ohms hjælper en læser med, hvordan man nemmest låner penge af sine forældre til for eksempel et sommerhus, og forklarer, hvad man skal være opmærksom på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Jeg har grublet over nogle juridiske spørgsmål i længere tid, som jeg håber, du/I kan hjælpe med.

Sagen er den, at min mor har et pænt beløb (over en million kroner) til at stå på sin bankkonto. Hun er 79 år gammel og har gennem livet levet sparsommeligt og gør det stadig. Hun har en pæn fast indkomst, mangler absolut intet og har stort månedligt overskud.

Hendes eneste afkom (mig) og dennes familie ønsker at få et sommerhus, og min mor vil gerne hjælpe med eksempelvis en million kroner til dette. Så langt så godt, men hvordan gør vi det klogest sådan i arve- og skattemæssig henseende?

Jeg har undersøgt lidt på forhånd og kan se, at en person ved udstedelse af et gældsbrev på anfordring kan låne et større beløb til sine børn. Så hvis hun nu låner os en million på anfordring og hvert år eftergiver op til det beløb, man nu må give i gave årligt – kan man gøre det på den måde? Går ud fra, at hun i så fald skal underskrive et nyt gældsbrev eller tilføjelse til dette hvert år.

Ud over mig selv består vores familie af min kone og vores tre børn. Jeg kan læse mig frem til, at direkte efterkommere og deres børn kan få op til 67.100 kroner og svigerbørn 23.500 kroner. Det vil sige for os i alt 291.900 kroner årligt (4 x 67.100 + 23.500). Selv om disse beløb er givet til fem forskellige familiemedlemmer, må de så alle indgå i nedskrivningen af det førnævnte gældsbrev? Altså kan det nedskrives med alle 292.000 kroner hvert år, indtil gældsbrevet går i nul?

Eller er det mon mere fordelagtigt at gøre det på alternative måder, eksempelvis ved at min mor står som ejer af sommerhuset?

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen,

M.J.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Du har ret i, at din mor vil kunne låne dig en million kroner, og så kan det lån afdrages ved, at din mor en gang om året vælger at nedskrive gælden med et gavebeløb svarende til det afgiftsfri gavebeløb, som i 2020 er 67.100 kroner.

Hvis din mor lover at give en gave hvert år, så forfalder gaveafgiften for hele gaven med det samme. Vælger din mor at forære dig en million kroner, så kan der fradrages 67.100 kroner (hvis du ikke allerede har fået en afgiftsfri gave i år), og så vil afgiften være på knap 140.000 kroner, så du netto får 860.065 kroner i hånden. Hvis din mor betaler afgiften (en såkaldt nettogave), vil du få 878.317,39 kroner i hånden, og din mor har stadig »kun« brugt en million. Nettogaven øger altså provenuet med godt 18.000 kroner.

Det er rigtigt, at din mor kan give afgiftsfrie gaver også til din hustru og til børnebørn og oldebørn, men det er et krav, at det så er gaver til de nævnte. Du kan derfor ikke ved den beskrevne gavemodel nedbringe din gæld til din mor, som du foreslår. Hvis det skal være muligt, skal lånet ydes til samme kreds.

Skat interesserer sig for familiegaver, så jeg kan ikke anbefale alt for kringlede konstruktioner. De vil give problemer. Hvis din mor har likviditeten, så opnår hun jo glæden ved at give – den er for mange større end glæden ved at få – og samtidig sker det til en relativt lille afgift, nemlig 15 procent.

Sammenlign den med din indkomstskat (og for nogle også topskat). Derudover vil pengene kunne gøre gavn her og nu, og hvem ved, om boafgiften (tidligere kaldet arveafgift) bibeholdes på 15 procent. Det er for eksempel indeholdt i Socialdemokratiets program, at afgiften skal hæves til 30 procent med en samtidig regulering af bundfradragsreglerne.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk