Brevkassen: Hvordan fungerer skattefri gaver og skat af overskredne beløb?

I denne uges brevkasse er en læser interesseret i at vide, hvilke regler der helt specifikt gælder, når man som forældre giver penge til sit barn.

Advokat Allan Ohms uddyber i denne uges brevkasse, hvilke regler der gælder, og hvad man skal være opmærksom på, når man giver pengegaver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse,

Jeg skriver angående gaver til egne børn og beskatning. Forældre kan skattefrit overføre 67.100 kroner til et barn. Hvis en forælder giver barnet 100.000 kroner på én gang, vil det så automatisk betyde, at der kun opkræves skat af det resterende beløb, 32.900 kroner? Eller gælder reglen kun, hvis man holder sig til de 67.100 kroner pr. år?

Med venlig hilsen

B.M.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Ja, du kan som forælder kun give en gave på 67.100 kr. til:

  1. Hvert af dine børn.
  2. Hvert af dine børnebørn.
  3. Hvert af dine olde- og tipoldebørn.
  4. Enken eller enkemanden efter et af dine børn, dvs. den efterlevende svigerdatter eller svigersøn.
  5. Hvert af dine plejebørn, hvis disse har haft ophold hos dig i en sammenhængende periode på mindst fem år, når opholdet er begyndt, inden plejebarnet fyldte 15 år, og højst en af plejebarnets forældre har haft bopæl hos dig som gavegiver sammen med plejebarnet
  6. Hver af dine forældre.
  7. Hver af dine bedsteforældre.
  8. En person, som har haft fælles bopæl med dig i de sidste to år, f. eks. en samlever eller en søster.

Ønsker du at give en gave med en værdi på op til 67.100 kroner (2020-tal) årligt til en eller flere af de omtalte personer, kan du gøre det uden videre. Men der skal være tale om en reel gave. Hvis du forbeholder dig en brugs- eller rentenydelsesret til gaven, skal den kapitaliserede værdi heraf fratrækkes ved opgørelsen af gavens værdi. Der skal svares gaveafgift på det tidspunkt, hvor brugs- eller rentenydelsesretten opgives i levende live, men ikke når brugs- eller rentenydelsesretten ophører ved død.

Er der tale om gaver med en værdi på op til 67.100 kroner – eller 23.500 kroner til svigerbørn – medfører det som omtalt ingen skatte-, afgifts- eller pensionsmæssige konsekvenser! Holder du den kontante gavmildhed under de afgiftsfrie bundbeløb, skal gaverne ikke indberettes til Skat. Det er bare at overføre pengene eller værdierne til dine børn osv. Men af bevismæssige grunde er det fornuftigt at oprette et såkaldt gavebrev, dvs. en skriftlig dokumentation for gaven.

Som giver kan du frit fastsætte visse vilkår for dine pengegaver, og det gælder uanset pengegavernes størrelse. Du kan for eksempel bestemme, at de skal være til dine børnebørns frie rådighed, eller at de skal tilhøre dine voksne børn som deres skilsmissesæreje, fuldstændige særeje eller kombinationssæreje.

Hvis du i 2020 yder dine børn eller børnebørn gaver på et større beløb end bundfradraget, skal der senest 1.  maj 2021 betales en gaveafgift 15 pct. af det overskydende beløb. Du skal da udfylde og indsende en gaveanmeldelse på en særlig blanket (blanket 07.016) til Skat og vedlægge gaveafgiften samtidig med indsendelsen af anmeldelsesblanketten. Gaveafgiften er en proportional afgift på 15 pct. – uanset gavens størrelse. Husk at der kan spares pæne beløb i gaveafgift ved at yde gaverne som nettogaver, således at giverne betaler gaveafgiften.

Hvis du giver en gave på 100.000 kroner, er afgiften 4.935 kroner, og modtager har så netto 95.065 kroner. Hvis du giver gaven som en såkaldt nettogave på samme nettobeløb, 95.065 kroner, men sådan at du betaler afgiften, så beregnes afgiften kun af nettobeløbet, og du vil som giver spare 740,25 kroner. Hvis du ikke vil spare noget, kan du give en nettogave på 95.708,70 kroner. Afgiften for dig er så 4.291,30 kroner, og modtageren får en skattefri gevinst på 643,70 kroner.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk