Brevkassen: Hvor langt vil du gå for at minimere din arveafgift?

I denne uges brevkasse kaster vi lys over de problematikker, der kan opstå ved arv, når arvtager ikke er bosat i Danmark. Udover de vanlige juridiske aspekter, belyser brevkassen også de sociale komplikationer, der kan forekomme i forsøget på at minimere arveafgiften.

Kan det svare sig for en i Norge bosat person at flytte fra venner og bekendte og tage Oslobåden til København for at flytte ind i forældrenes hus i en ukendt periode for at slippe for en halv million i arveafgift? Det er spørgsmålet i ugens Brevkasse. Arkivfoto: Marie Hald/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Brevkasse

Jeg er 70 år og har i over 40 år levet sammen med en kvinde, uden at vi er gift. Hun har en søn fra et ægteskab. Selv har jeg ingen børn. Vi bor i et gældfrit hus, som vi hver ejer halvdelen af ifølge vores samejekontrakt. Jeg har ikke adopteret hendes søn, som nu er midt i fyrrerne. Han bor og arbejder i Norge og er fraskilt far til to børn. Han har ingen aktuelle planer om at flytte tilbage til Danmark, men alligevel er jeg kommet til at tænke på, at han jo under alle omstændigheder skal arve os på et tidspunkt. Og da arven primært er et gældfrit hus, som vel er omkring seks millioner værd, men som stadig kun er vurderet til to en halv million, kunne det måske være en god idé, at sælge det til ham til en pris på 15 procent under vurderingen, som man jo har lov til. Vi kunne så blive boende her resten af vore dage mod at betale alle løbende udgifter, og den dag, da vi måtte være borte, kunne han så selv flytte ind i huset eller sælge det og på den måde minimere eventuel arveafgift. Jeg har for mange år siden skrevet testamente, hvor jeg testamenterer min halvdel af vores ejendom til min samleverske, og min kontante formue deles ligeligt mellem hendes søn og min niece.

Har brevkassen nogle kommentarer og gode råd til os angående disse overvejelser?

Med venlig hilsen

P.C.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Jeg kan sagtens se pointen i din økonomiske kalkule. I får flyttet 3,5-4 millioner kroner til din samlevers søn, og der spares boafgift i en størrelsesorden 5-600.000 kroner. Det lyder meget tillokkende. Men hvis vi vender det på hovedet, så er spørgsmålet, hvor meget vil din samlevers søn gøre for 5-600.000 kroner? De 3,5-4 millioner kroner minus boafgiften (arveafgiften) på 5-600.000 kroner får han ikke her og nu, men han får dem under alle omstændigheder.

For det er ikke 5-600.000 kroner i gevinst her og nu. Det er 5-600.000 kroner på det i fremtiden ukendte tidspunkt, hvor jeres hus kan sælges skattefrit af din samlevers søn. Måske 5-10-15 år ude i fremtiden. Frem til dette tidspunkt skal han vente på, at I holder op med at bo i huset. Herefter skal han flytte fra Norge til Danmark for at bo i huset i den periode, der nu engang måtte være nødvendig for at kunne sælge huset skattefrit. Han skal i perioden med bopæl i Danmark undvære såvel børn som venner. Bevares, børn og venner kan komme på besøg, eller han kan tage en tur til Norge. Men reelt udsættes han for en social amputation. Også jobbet må han sandsynligvis vinke farvel til. Coronakrisen har lært os at arbejde hjemmefra, men det er ikke sikkert, at en arbejdsgivers tålmodighed rækker til konstant hjemmearbejde fra et andet land i en periode, der sagtens kan blive længere end et år.

Måtte din samlevers søn – oven i det anførte – få held i kærlighed, skal han overtale en (norsk) partner til at indse, at lykken er at flytte til Danmark i en ikke helt kort periode for at bo i svigermors og bonussvigerfars hus. Og partneren skal også sige farvel til job, familie og venner. I lyset af at han ikke har aktuelle planer om at flytte tilbage til Danmark, vil han sandsynligvis mene, at ulemperne langt overstiger den potentielle gevinst på 5-600.000 kroner.

I den forbindelse har jeg ikke engang vurderet de skattemæssige ulemper og komplikationer ved, at I forbeholder jer at blive boende i huset resten af livet. Og oven i det anførte er jeg heller ikke kommet ind på komplikationerne ved, at din samlevers søn (og en eventuel partner) også vil blive fuldt skattepligtig(e) i Danmark, når de tager bolig i jeres hus. Brevkassen siger: Glem overvejelserne.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H)

www.forumadvokater.dk