Brevkassen: Hvad gør man med en familiekonflikt?

I denne uges brevkasse kommer advokat Allan Ohms med hjælp til, hvordan man kan håndtere en intern konflikt i familien, samt hvornår det kan være klogt at få hjælp udefra.

Mange familier er ramt af stridigheder, der ofte drejer sig om arv. En læser vil gerne vide noget om juraen i forbindelse med et lån fra sin far, der sidder i uskiftet bo, og hvor hans søskende vil blande sig i aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Jeg er 53, mand og har optaget familielån med min far, søster og bror på grund af en svær situation, der er opstået for min kone og mig. Vi bor i udlandet, men er p.t. strandet i Danmark på grund af covid-19. Hovedlånet, et fastsat beløb, er fra min far, som løbende har tildelt penge til os fra en allerede aftalt pulje, som så skal fratrækkes min arv, når den dag kommer. Min søster og brors lån var to engangsbeløb og blev brugt og tildelt rejseomkostninger alene.

Mine søskende har i den forbindelse insisteret på at have indblik i min løbende privatøkonomi helt ned i detaljerne, for eksempel hvor meget brød vores børn må købe til ænderne, og hvorvidt benzinbudgettet skal være 450 eller 420 kroner om måneden, og sat bremser i i forhold til udbetalingerne via min far, hvis jeg ikke gik med til diverse betingelser omkring lånet fra ham.

Det skete, efter at min far og jeg havde indgået en mundtlig låneaftale. I den forbindelse har de holdt møder med min far, hyret advokat med videre til at udfærdige lånedokumenter bag min ryg. Min bror har blandt andet sendt en mail igen bag min ryg til min far og søster med flere faktuelle fejl omkring låneaftalen, eksempelvis at det er lovpligtigt at pålægge renter på familielån.

Min kone var også på grund af covid-19 adskilt fra mine syv- og 11-årige døtre, og jeg selv i fem måneder, og kunne ikke komme til Danmark. Af min brors mail fremgår det, at hun ikke skal komme til Danmark, førend jeg godkender hans retningslinjer omkring budgettet med min far, og han lagde hermed et unødvendigt pres på vores familie. Oprindeligt lød aftalen, at min kone hurtigst muligt skulle forenes med os.

I forbindelse med advokatmødet har min søster og bror også været vidne til, at min far ændrede testamentet, men hverken min far, bror eller søster vil fortælle, hvad disse ændringer er, eller hvorfor det sker netop nu.

Min mor gik bort forrige april, og min far synes at have mistet overblikket siden. Han er 87, og min søster har beskrevet ham som lettere dement. Det ser jeg dog ingen tegn på, men han er påvirket af, at hun er gået bort.

Vi bor på skift hos venner og bekendte og har levet i en kuffert siden 24. marts og har ikke kunnet kommet retur til vores hjem, endsige arbejde, børnenes venner, katte med videre. Min søster og bror har nu også fået vendt en aftale, således at hvis vi ikke har et sted at bo, kan vi heller ikke længere bo hos min far, som ellers har et 300 kvadratmeter stort hus med adskilt kælderafdeling.

Da min mor levede, havde vi lån hos min far og hende til noget jord, vi boede altid i huset, når vi var på besøg, uden at mine søskende blandede sig.

Vi har igen fået beskeden om, at lånet ikke udbetales, hvis jeg ikke tilslutter mig mange nye betingelser, som min søster og bror er kommet med.

Mit spørgsmål er, hvor jeg står nu? Rent juridisk kunne jeg blot sige nej tak til lån og husly, men rent praktisk kan jeg ikke. Min far kan jo selv vælge, hvad han vil, men der er ingen tvivl om, at tingene var anderledes, da min mor levede, og jeg har aldrig tidligere oplevet i familien, at min søster og bror er gået bag min ryg og insisteret på at diskutere min økonomi, boligsituation og forhindre, at mine børn og jeg forenes med vores mor/kone.

Det tangerer afpresning, ja nærmest psykisk vold, at sætte os under dette pres, og alt tyder på, at de har påvirket min far i en negativ retning i forhold til min situation. Ikke blot går det ud over mig, men også min kone og børn, som er helt uskyldige. Vi lever p.t. i en kuffert og ved ikke, hvornår vi kan returnere hjem på grund af covid-19, snart også på grund af økonomiske ressourcer, så vi er allerede under stort pres.

Med venlig hilsen

M.B.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det er ikke rigtigt, at der er pligt til at kræve renter af et familielån. Rentefri lån accepteres, og snart kommer vel en diskussion af, om der skal være negativ rente på denne type lån.

Det er svært inden for brevkassens rammer at give et konkret løsningsforslag. Når jeg alligevel bringer dit spørgsmål, skyldes det, at du beskriver en problematik, som desværre ikke er sjælden. Der er tale om en familiekonflikt, som allerede befinder sig et stykke oppe ad konflikttrappen. Den trappe har syv trin: 1. Uenighed. 2. Det er din skyld. 3. Problemet eskalerer. 4. Dialog opgives. 5. Fjendebilleder opstår. 6. Overgår til åben fjendtlighed. 7. Polarisering.

Trin 1 er den grønne zone, trin 2-4 er den gule zone, trin 5-7 er den røde zone. Det lyder for mig, som om I er nået til trin 3 og på vej mod trin 4. Hvis I ikke stopper op, vil konflikten vokse, og det kan – som i desværre mange andre tilfælde – ende med total splittelse af familien. (Modellen gælder også for konflikter i parforhold og arbejdspladskonflikter).

Jeg forstår det sådan, at din far sidder i uskiftet bo, og det betyder, at han ikke ved misbrug af sin rådighed over det uskiftede bo væsentligt må formindske dette eller fremkalde nærliggende fare for en sådan formindskelse.

Gør din far det, skal han skifte med den eller de livsarvinger, som forlanger dette, jævnfør arvelovens paragraf 29. Det er måske det, der bekymrer dine søskende – uskiftet bo giver hvert år anledning til et stort antal retssager.

Med begrænsningen i arvelovens paragraf 29 taget i ed kan din far handle, som han vil. Dine søskende har ikke ret til at blande sig, men ofte vil en forælder på denne måde føle sig i klemme mellem modsatrettede forventninger.

I bør alle have dette in mente, og så bør I forsøge at forstå hinandens synspunkter. Du har et helt legitimt ønske om at få den hjælp, din far vil og kan give. Dine søskende har en nervøsitet for, hvor det fører hen. Hvis I sætter jer sammen, taler om jeres behov og interesser og løsningsmuligheder, så kan I måske nå til gensidig forståelse.

Alt efter de forskellige interesser og muligheder kan der måske findes en løsning. En mulighed kunne være, at den hjælp, du har brug for nu, skal ske som et forskud på arv, sådan at dine søskende ikke stilles ringere end dig. Det kan også være, at dine søskende har brug for lån, og hvis der er vilje og likviditet til det, så kan det måske være en løsning. Og endelig kan det tænkes, at I kan finde en »kontrolordning«, der er forståelig og acceptabel for jer alle.

Eftersom jeres konflikt allerede er højt på konflikttrappen, vil jeg anbefale jer at overveje at få en advokatmediator til at hjælpe jer. Du kan på mediationsinsituttet.dk læse mere om mediation, og du kan se Mediationsinstituttets liste over mediatorer her mediationsinstituttet.dk/mediatorer. Du kan eventuelt vælge at begynde med at sende dine søskende en kopi af dit spørgsmål og mit svar. Jeg ønsker jer held og lykke med at finde en løsning, så optrapning af jeres familiekonflikt kan undgås.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk