Brevkassen: Hvad er reglerne om boafgift for bonusbørnebørn og plejebørn?

I denne uges brevkasse er en bedstemor interesseret i at vide, hvordan hendes bonusbørnebørn beskattes i forhold til biologiske børnebørn.

Allan Ohms, advokat (H) og mediator, besvarer en læsers spørgsmål vedrørende boafgift når en bedsteforældre skal oprette et testamente for børnebørn og bonusbørnebørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse.

Jeg tænker på at oprette et testamente bl.a. for at tilgodese mine bonusbørnebørn (børn af min mands biologiske datter, som jeg skiftede med ved hans dødsfald) med samme procent som mine biologiske børnebørn.

Men jeg er i tvivl om, hvad de skal betale i boafgift. Vil det være det samme, som mine biologiske børnebørn skal betale?

Jeg har læst, at man kan give afgiftsfri gaver til bonusbørnebørn inden for lovens beløb.

Med venlig hilsen

L.J.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Dine bonusbørnebørn skal betale samme boafgift som dine biologiske børn, nemlig 15 pct. Stedbørn og deres børn skal betale samme afgift som børn, børnebørn, oldebørn osv. Den lave takst gælder også for børn uden for ægteskab.

Af hensyn til andre læsere vil jeg nævne, at dette også gælder plejebørn, der har haft bopæl hos arvelader i mindst fem år, når opholdet er begyndt, inden plejebarnet fyldte 15 år, og højst en af plejebarnets forældre har haft bopæl hos arveladeren sammen med plejebarnet. Plejebarnets børn er ikke omfattet af denne bestemmelse.

Den lave afgift gælder også arveladers barns eller stedbarns ægtefælle, det vil sige svigerbørn. Børnebørns ægtefæller er ikke omfattet af den lave afgift. Den gælder også for personer, som har haft fælles bopæl med arvelader i de sidste to år før dødsfaldet, samt personer, som tidligere har haft fælles bopæl med arvelader i en sammenhængende periode på mindst to år, når den fælles bopæl er ophørt alene på grund af institutionsanbringelse, herunder i en ældrebolig, eller en person, der på tidspunktet for dødsfaldet levede sammen på fælles bopæl med afdøde og venter, har eller har haft et barn sammen med afdøde, herunder også når den fælles bopæl er ophørt på grund af institutionsanbringelse, herunder i en ældrebolig. Reglen gælder både søskende og samlevende par af samme eller modsatte køn. Lad mig her indskyde, at ugifte samlevende ikke arver hinanden uanset længden af samlivet – arv kræver testamente.

Endelig er arveladers forældre omfattet af den lave afgift. Ægtefæller betaler slet ikke boafgift. Afdødes fraseparerede eller fraskilte ægtefælle skal betale den lave afgift.

Alle andre skal betale tillægsboafgift og en samlet afgift på 36,25 pct. (15 pct. plus 25 pct. af de resterende 85 pct., dvs. 21,25 pct., eller i alt 36,25 pct.).

Afgiftsfri gaver (i 2020 67.100 kroner) gælder også for adoptiv- og stedbørn og disses afkom. Forældre, adoptiv- og stedforældre er også omfattet, mens plejeforældre ikke er det.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk