Brevkassen: Husk at forberede jer i tide, hvis I vil slippe for arveafgift

I denne uges brevkasse belyser advokat Erik Øvlisen, hvordan man med rettidig omhu kan sikre, at familien beholder mest muligt af arven fra en afdød. Der er nemlig flere forhold, man skal være yderst opmærksom på.

Det er ikke helt simpelt at planlægge modtagelse af arv fra et familiemedlem. Men det er muligt at sikre, at en stor del af arven undgår at blive beskattet. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Brevkassen har flere gange været inde på emnet om skattefrie dødsboer. Nu er det mig og min søster, der har spørgsmålet inde på livet. Selvom vi er regelmæssige læsere af brevkassen, så vil vi gerne spørge for at være sikre. Vores mor, der er 92 år gammel, sidder i uskiftet bo efter vores far.

Vores mor solgte for cirka et halvt år siden sin lejlighed og flyttede ind på et plejecenter. I forbindelse med salget af lejligheden var der et provenu på cirka 6,5 millioner kroner. Dette provenu er indsat på vores mors bankkonto.

Udover et yderligere indestående på cirka 700.000 kroner har vores mor værdipapirer for cirka 3,4 millioner kroner. Da nogle af værdipapirerne er købt for mange år siden, er det vores bud, at der en stor fortjeneste på disse. Hendes samlede formue er altså i omegnen af 10,5 millioner kroner.

Vi har gennem brevkassen kunnet læse, at dødsboer med en formue på omkring seks millioner kroner er skattefrie, mens dødsboer med en større formue er skattepligtige. Hvad kan vi gøre for at minimere skat og arveafgift?

Med venlig hilsen
E.L.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Værdien af rettidig omhu kan ikke understreges tilstrækkeligt. Med jeres mors alder er der en reel risiko for, at hun kan gå bort inden for en overskuelig tidshorisont. Er hun først gået bort, er døren for løsninger også lukket.

Inden jeg svarer på jeres spørgsmål, vil jeg først råde dig og din søster til at tænke på, at et testamente for jeres mor måske ikke er en dårlig idé.

Når jeres mor er 92 år, er I ikke længere helt unge. Hvis I er økonomisk veletablerede, har I så i virkeligheden brug for (hele) arven efter jeres mor? Har I børn, der vil være lykkelige over en etableringshjælp i form af arv fra deres bedstemor? Hvis arven fra jeres mor hos jer »bare« skal placeres på en konto, hvorfra de kan udbetales til jeres arvinger efter jeres død, så er det måske en idé, at de går direkte fra (bedste)mor til jeres børn. Det sparer effektivt 12,75 procent i boafgift.

Hvis I går med på mit tankesæt, så vær opmærksomme på, at jeres børns arv fra deres bedstemor er friarv, så der er reelt ikke begrænsninger på, hvorledes (børne)børnenes arv kan båndlægges. Båndlæggelsen kan for eksempel gå ud på, at arven frigives i rater, at den kan frigives til køb af bestemte aktiver, for eksempel fast ejendom, eller at arven først frigives ved opnåelse af en bestemt alder.

Herudover kan arven beskyttes med en særejeklausul. Hele forudsætningen om et testamente fordrer dog, at jeres mor er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Om hun er det, kan jeg ikke vide. Men indflytning på et plejecenter er ofte en indikation af, at det går den forkerte vej. Hvis et testamente er vejen frem, så gå til en advokat. Som det også har været berørt i brevkassen, kan det være dyrt at lade være.

Hvis vi ser på jeres mors formue på 10,5 millioner kroner, så er vejen til skattefrihed ikke årlige gaveafgiftsfrie gaver på 71.500 kroner. Med hendes 92 år vil hun i forhold til hendes alder skulle leve mange år, inden hun med de årlige gaver har nedbragt formuen til under 6.221.800 kroner, som er grænsen for skattefrihed i 2023, når der er tale om boet efter en afdød, som sad i uskiftet bo.

Med eksempelvis to børn og seks børnebørn kan gaver samlet beløbe sig til 572.000 kroner for 2023 uden, at der skal betales gaveafgift. Er der svigerbørn, kan der lægges 25.000 kroner oveni pr. svigerbarn. Men med afstanden mellem 10,5 millioner kroner og 6.221.800 kroner kræver det mindst syv års fulde gaver, inden jeres mor er nået i mål.

I jeres sted ville jeg for sjælefredens skyld sørge for at komme under bundgrænsen for skattepligt med det samme. I skal, som de gode børn I er, selvfølgelig efterlade jeres mor med penge nok til resten af livet. Men for den gennemsnitlige 92-årige beboer på et plejecenter burde fem til seks millioner kroner række. I jeres sted vil jeg råde mor til at forære fem millioner kroner væk. Herved er vi kommet under bundgrænsen.

Om de fem millioner så skal foræres væk til så mange mulige modtagere, at der opnås flest mulige gaveafgifts-bundgrænser eller alene til dig og din søster, vil jeg lade være op til jer og jeres mor. Men i lyset af, at valget står mellem på den ene side at betale en ukendt skat af fortjenesten på værdipapirerne samt 15 procent af resten formuen udover bundfradraget for boafgift på 623.400 kroner i kraft af, at jeres mor sidder i uskiftet bo, og på den anden side 15 procent af den del af formuen, der overstiger 623.400 kroner, så ville jeg bruge mine overtalelsesevner på at få min gamle mor til at give gaver nu og med et beløb, der ikke umiddelbart bringer skattefriheden i fare. Så betyder det i den forbindelse mindre, om der kan optimeres lidt ved at sprede gaverne på så mange modtagere som muligt.

Til dem, der spekulerer over mit valg på fem millioner kroner i gave, vil jeg anføre, at når der er en beholdning af værdipapirer, så er der brug for en buffer. Det vil jo være forfærdeligt, at der kun er foræret 4,3 millioner kroner væk for at konstatere, at udviklingen på børserne i den sidste uge inden mors død medførte en overskridelse af beløbsgrænsen på 6.221.800 kroner. Gaverne skal selvfølgelig gives af de frie midler på bankkontoen. Hvis det er værdipapirerne, der foræres væk, eller sælges for at give gaverne, vil skatten af fortjenesterne blive udløst.

Hvis I vælger at sprede gaverne ud på mange modtagere, så husk at få overført gaverne til de enkelte modtageres konti. Du og din søster, samt eventuelle andre, der skal modtage mere end 71.500 kroner, skal være opmærksomme på, at der er pligt til at anmelde gaven. Fristen for at anmelde gaven er 1. maj 2024, medmindre jeres mor dør forinden, idet anmeldelsesfristen så er otte uger fra dødsdagen. Gaveafgiften forfalder til betaling samtidig med indgivelsen af gaveanmeldelsen.

Med venlig hilsen
Erik Øvlisen, advokat (H),

www.forumadvokater.dk