Brevkassen: Fuldmagt er ikke Guds gave til folket, men måske det bedste alternativ

I denne uges brevkasse sætter advokat Allan Ohms fokus på, hvilke juridiske tiltag man kan drage nytte af, når ens ægtefælle er ramt af et længerevarende sygdomsforløb.

Fremtidsfuldmagten indebærer en række mangler, men den står nok stadig som det bedste alternativ for at sikre hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Min hustru og jeg har været gift i over 60 år, min hustru er 80, og jeg er 85. Vi har boet i vort hus i 55 år. Jeg står som ejer af huset i skøde og tingbog. Ejendomsskat og ejendomsværdiskat betaler jeg.

Vi har et lån i huset, hvor vi begge er låntager af realkreditlånet. Renter og bidrag fratrækkes på skattebilletten med halvdelen til hver af os. Min hustru mener, at det er et problem, hvis jeg bliver dement og ikke vil eller kan godkende salg af huset og ønsker derfor en skriftlig forhåndsgodkendelse.

Hvordan skal et sådant notat udformes, og hvor mange skal underskrive?

Med venlig hilsen
B.T.J.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det er ikke helt tilstrækkeligt at udarbejde et notat, men du kan oprette en fremtidsfuldmagt eller en vedvarende fuldmagt, som giver din hustru ret til at sælge huset, selvom det står i dit navn. Og jeg synes, din hustrus idé er rigtig god.

En vedvarende fuldmagt træder i kraft med det samme. Det er vigtigt, at fuldmagten – uanset om det er en vedvarende eller en fremtidsfuldmagt – er formuleret, så dine ønsker er dækket.

En fremtidsfuldmagt skal tinglyses og vil i første omgang blive hvilende, men kan igangsættes af Familieretshuset, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Her skal du dog være opmærksom på, at din hustru som din fuldmægtig ikke kan sælge til sig selv, medmindre du har to fuldmægtige, og at den anden fuldmægtig er bemyndiget til at overdrage til din hustru.

Hvis I har delingsformue (tidligere blev det kaldt fælleseje), og hvis I begge har en positiv formue, så kan det være hensigtsmæssigt, at din hustru får denne mulighed. Som eksempel kan jeg nævne, at der kan være forskel for betaling for plejehjem alt efter formueforhold, så det økonomisk kan være en fordel, at den, der ikke er på plejehjem, er ejer af ejendommen.

Under de foran nævnte forudsætninger sker der ingen forskel på jeres økonomiske stilling ved ægteskabets ophør (enten ved død eller ved skilsmisse).

Når fuldmagten er rigtigt formuleret, vil den raske kunne handle på den andens vegne, og det kan ske inden for rammerne bestemt i fuldmagten. Alternativet til det vil være et værgemål, og mange bryder sig ikke om at være undergivet værgemålslovens noget snærende bånd, herunder tilsyn fra det offentlige, regnskabspligt mv.

Det er derfor, flere og flere vælger fuldmagter. I 2018 blev der tinglyst 18.702 fremtidsfuldmagter. Sidste år lød tallet på 53.777 og samlet, siden loven trådte i kraft 1. september 2017, er der tinglyst flere end 132.000 fremtidsfuldmagter.

Hvis du giver din hustru fuldmagt, så tænk lige ind, at hun jo også kan få brug for en fuldmægtig. Mange vælger at medinddrage deres børn som fuldmægtige, og det er en rigtig god idé. På det punkt er det vigtigt at tale med børnene og forklare dem, hvad en fuldmagt er, og nærmere belyse, hvad de som fuldmægtige skal gøre og – ikke mindst – hvad de ikke skal gøre.

Dialog fremmer forståelsen, og den bør være på plads, allerede når fuldmagten oprettes. Efter min mening er det vigtigste i forbindelse med oprettelse af fuldmagt at vælge fuldmægtige og at definere, om der er primære og sekundære fuldmægtige, og om de kan handle hver for sig eller sammen.

Det bør også defineres, hvad fuldmægtigene har lov til dels økonomisk og dels personligt, og jeg kan anbefale dig at få vejledning hos din advokat.

Du kan så spørge, om du skal vælge vedvarende fuldmagt eller en fremtidsfuldmagt. Det er et vigtigt spørgsmål. I 99 af 100 tilfælde vil jeg anbefale fremtidsfuldmagten, men om det gælder i din situation, kan jeg ikke svare på. Det kræver en dyberegående viden om din og din families situation.

Når jeg foretrækker fremtidsfuldmagten, skyldes det ikke, at en fremtidsfuldmagt er Guds gave til folket. Fremtidsfuldmagtsloven er alvorligt mangelfuld på en række punkter, men den er det bedste alternativ til et værgemål, vi har. Netop kendskabet til manglerne ved loven om fremtidsfuldmagt gør det muligt at drible udenom mange af udfordringer (forudsat rådgiveren har kendskab hertil – mange standardformularer synes at savne det).

Resten håber jeg kan blive løst, hvis den igangværende lovrevision bliver foretaget seriøst – hvilket der er et stort behov for.

Du kan på internettet hente vejledning om oprettelsen, herunder vejledning fra Justitsministeriet. Uden at klandre ministeriet vil jeg stilfærdigt sige, at de fremlagte forslag fra fuldmagter er præget af, at de ikke er formuleret af praktikere. Du kan også købe fremtidsfuldmagter på nettet. Jeg har set priser fra 149 kroner – det svarer vel snart til, hvad seks æg skal koste.

At gøre brug af sådanne slagtilbud svarer efter min mening nogenlunde til at reparere sine egne tænder. Selv foretrækker jeg min tandlæge til det. Min mekaniker holder min bil ved lige, og mine tal klarer revisor. Jeg er muligvis miljøskadet, men anbefaler seriøs rådgivning om vigtige emner. Ingen bør skrive under på en fuldmagt uden at have modtaget seriøs rådgivning om mulighederne og behovet for at italesætte det, fuldmægtigene skal gøre. Kun ved at være grundig her undgås fremtidige skuffelser.

Du kan ved at investere et par timer sammen med din hustru og jeres advokat både gøre din hustru glad og samtidig føle dig betrygget ved, at du har udvist rettidig omhu. I kan eventuelt benytte lejligheden til lige at tjekke op på, om jeres testamente stadig svarer til jeres ønsker, og har I ikke et testamente, så overvej, om I kan få fordele af at oprette et. Jeg ønsker dig held og lykke dermed.

Med venlig hilsen
Allan Ohms, advokat (H),

www.forumadvokater.dk