Brevkassen: Er der særlige krav til placering af pengegaver modtaget som særeje?

I denne uges brevkasse er en forælder interesseret i at vide, hvordan pengegaver modtaget som særeje skal placeres, så de forbliver særeje.

I denne uges brevkasse uddyber advokat og mediator Allan Ohms, hvordan man skal håndtere pengegaver givet som særeje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse,

Gennem en del år har mine børn modtaget en pengegave fra deres bedsteforældre. Gaven er givet som børnenes særeje. Der er nu et familiemedlem, som har sat spørgsmålstegn ved holdbarheden af særejet, såfremt dette ikke er parkeret på sin egen konto? Dvs. hvis særejet er blevet blandet med andre midler, skulle der være risiko for, at det ikke kan håndhæves.

Kan I mon hjælpe med et svar?

På forhånd tak

P.R.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Ja, hvis gavemodtager er gift, så skal særejet holdes adskilt fra gavemodtagerens øvrige formue, da det ellers kan miste sin virkning. I ægteskabet er der en usynlig pakke på gavebordet. Den hedder »delingsformue« (tidligere kaldet fælleseje), og den betyder, at ægtefællernes økonomi »blandes sammen«. Det kan undgås, hvis ægtefællerne vælger en særejeform og dermed adskilt økonomi. Hvis gavemodtager er gift og med delingsformue, så kan tredjemand godt bestemme, at arv eller gave skal være en form for særeje. I så fald skal denne del holdes uden for deling mellem ægtefællerne (ved død eller skilsmisse), men kun hvis særejet kan følges. Det behøver ikke være i form af en separat bankkonto. Det kan f.eks. være, at midlerne er anvendt til køb af en bil, og så er bilen eller det, der træder i stedet, særeje. På dette sted kan jeg ikke inden for rammerne give nærmere redegørelse for reglerne om sammenblanding, men jeg vil gerne nævne, at der efter indførelse af en ny lov om ægtefællers økonomiske forhold siden 1. januar 2018 er skabt en stor usikkerhed om, hvad der fuldt ud er gældende ret på området. Det gode råd er: Hvis I er gift, og hvis I har delingsformue, men der heri indblandes en eller anden form for særeje, så skal I være helt klar over, hvilken virkning det får, alt efter hvordan midlerne placeres og investeres.

Og lad mig så lige svare på noget, du ikke har spurgt om, men som alligevel er ret væsentligt. Du skriver, at gaverne er givet som børnenes »særeje«. Det giver lidt usikkerhed, idet begrebet »særeje« ikke er entydigt. Hvis udtrykket »særeje« er anvendt i ægtepagter, gavebreve, begunstigelsesklausuler eller testamenter oprettet efter 1. oktober 1990, skal udtrykket som udgangspunkt fortolkes som skilsmissesæreje (ikke som fuldstændigt særeje). Det er ikke så godt, idet »skilsmissesæreje« ikke er en særligt god særejeform. Hvis dine børn er gift, og hvis deres ægtefælle dør først, og har ægtefællen en negativ formue, f.eks. studielån, så bliver gavebeløbet ved ægtefællens død til delingsformue, og det betyder, at halvdelen af det nu ophørte særeje skal afleveres til ægtefællens kreditorer. Derfor bør »skilsmissesæreje« ikke vælges. Vælg enten kombinationssæreje eller fuldstændigt særeje.

Lad mit svar være en opfordring til alle, der enten i deres ægteskab eller i testamente eller gavebrev arbejder med særejebestemmelser: Tænk nøje over, hvordan det virker, og vælg den rigtige form på oplyst grundlag. Hvis I bestemmer, at en gave skal være en form for særeje, så vælg den rette, men gør også modtageren opmærksom på, at gaven – hvis særejebeskyttelsen skal bestå – kræver omtanke og omhyggelighed. Tag jeres advokat med på råd, derved bevares gaveeffekten bedst og sikrest.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk

Note: Den første sætning i svaret i den originale artikel var »Ja, hvis gavemodtager er gift, så skal særejet ikke holdes adskilt fra gavemodtagerens øvrige formue...«. Dette var en fejl som er rettet i denne version af brevkassen.