Brevkassen: Det kan betale sig at etablere en spilleklub, hvis man er flere om en lottokupon

I denne uges brevkasse belyser advokat Allan Ohms, hvilke fordele der er ved at etablere en »spilleklub«, hvis man er flere, der deler en lottokupon.

Der er flere fordele ved at etablere en »spilleklub«, hvis man er flere, der deler en lotterikupon i håbet om den helt store gevinst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Vi er en lottoklub på 14 mand, der spiller Lotto, fem matematiske rækker hver femte uge – for i alt 4.500 kroner pr. gang.

Nu er det gået op for os, at hvis vi vinder en milliongevinst, er det kun vedkommende, der indløser kuponen, hvad enten det sker elektronisk eller fysisk via en kupon købt hos en forhandler, der kan få gevinsten udbetalt.

Hvis han deler med os andre, vil vi blive beskattet med 50 procent eller mere.

Kan man ikke etablere en klub, hvor vi er stillet lige, alle sammen, hvis vi skulle vinde?

På forhånd tak.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

En gevinst vundet i et godkendt dansk lotteri er skattefri, men en gevinst kan ikke videregives uden skat eller afgift. I Danmark er lotterier, udbudt af Danske Spil, Klasselotteriet, Varelotteriet og Landbrugslotteriet, godkendte. Det gælder for eksempel Lotto, Joker, Skrabespil, Keno, Boxen, Trackside og Online Bingo, men altså kun for den, der spiller.

Det er anerkendt, at spil kan ske i spilleklubber. Skatterådet har i en afgørelse (SKM2017.317.SR) fastslået, at en spilleklub anses for skattemæssigt transparent. Medlemmerne af spilleklubben var derfor ikke skattepligtige af udlodninger fra klubben. Eftersom klubben alene ville benytte sig af spiludbydere og spil, der var omfattet af undtagelsen efter paragraf 1, stk. 3, i lov om afgifter af spil, var foreningens medlemmer ikke skattepligtige af gevinst og tab i forbindelse med indgåelse af væddemål.

Det var oplyst, at der alene ville blive indgået væddemål med spiludbydere, der er godkendte af spillemyndighederne i Danmark. Der var ikke begrænsninger for antallet af medlemmer, ligesom der ikke var begrænsning i størrelse af indskud ud over et minimumsindskud pr. medlem.

Det forudsættes, at medlemmerne er fysiske personer, der er bosatte i Danmark. Gevinster fordeles forholdsmæssigt blandt medlemmerne i forhold til deres individuelle indskud.

Formanden vil selv være medlem af foreningen på lige fod og vilkår som de øvrige medlemmer, og foreningen udarbejder løbende en opgørelse over månedens resultat. Eventuelle gevinster betales direkte til det enkelte medlems konto i forhold til dennes indskud.

Danske Spil har på hjemmesiden www.danskespil.dk/spil-sammen en række informationer om spilleklubber. Danske Spil beskriver det som »en ny smart og sikker måde at oprette sin helt egen Lottoklub på. Med Spil Sammen spiller du lige netop sammen. Spil med familie, venner, kollegaer – og alle andre du har lyst til at dele drømmen om den store gevinst med. Formanden opretter spilleklubben og inviterer herefter omgangskredsen til at spille med. Klubbens medlemmer deler udgifter til kuponerne – og de deler naturligvis også præmierne. Det sker helt automatisk, hver gang der er gevinst. I vinder her hver jeres andel på hver jeres individuelle spilkonto, så I skal ikke betale skat. Spilafgiften er som altid allerede fratrukket gevinsten, når I vinder hos Danske Spil, så alle kan tage deres gevinst lige ned i lommen. Kun formanden kan invitere medlemmer til klubben, og kun formanden kan oprette spil«.

Hvis en familie spiller sammen, rådgiver Danske Spil om, at ejerforholdene til kuponen oplyses til Danske Spil, inden gevinsten bliver udbetalt. Herefter bliver pengene udbetalt med den procentdel, I oplyser, I hver især har ejet af kuponen. Det kan være, at I har ejet halvdelen hver, og så bliver gevinsten splittet og udbetalt i to dele. Det kan ligeledes være, at forældrene har ejet 80 procent, og at hvert af børnene har ejet ti procent. I så fald bliver en eventuel gevinst udbetalt efter den fordeling.

Fælles ejerskab skal kunne bevises. Det er en god idé at etablere en spilleklub, og at reglerne heri følges nøje. Et sæt vedtægter kan sikre dette og samtidig indeholde regler, der har til formål at undgå fristelser i samarbejdet (for eksempel en regel om, at deltagerne ikke spiller privat ved siden af klubben).

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), mediator

www.forumadvokater.dk