Brevkassen: »Det er simpelthen at stikke folk blår i øjnene og spild af penge!«

I denne uges brevkasse svarer advokat Allan Ohms en læser, som har dårlig erfaring med brug af en fremtidsfuldmagt. Den kunne nemlig ikke bruges, når det kom til stykket.

Reglerne i bekendtgørelsen om NemID er uhensigtsmæssige, for det er blevet unødigt vanskeligt at hjælpe andre, sådan som bekendtgørelsen om NemID håndhæves i dag, mener advokat Allan Ohms. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Allan Ohms,

I Brevkassen 14. august 2021 omtaltes erfaringer med fremtidsfuldmagter. Selvom jeg har lagt det bag mig, synes jeg alligevel, jeg vil redegøre for den meget negative oplevelse, jeg har haft i forbindelse med ikrafttrædelse af min nu afdøde mands fremtidsfuldmagt.

I 2018 fik min mand og jeg tinglyst fremtidsfuldmagter udarbejdet af vores advokat. Da min mands sygdom var blevet forværret, indsendte jeg anmodning om ikrafttrædelse af fremtidsfuldmagt vedlagt lægeerklæring. Jeg fik en afgørelse fra Familieretshuset, der i den grad rystede mig.

Citat: »Familieretshuset sætter din fremtidsfuldmagt af 11 oktober 2018 DELVIS i kraft. Vi afslår at sætte følgende tekst fra fremtidsfuldmagtens §4. punkt 4.1. i kraft: »At signere på mine vegne ved brug af mit NemID«. Afgørelsen er tinglyst i Personbogen.

»Begrundelse: Du giver i fremtidsfuldmagtens §4, punkt 4.1 fremtidsfuldmægtigen ret til at signere på dine vegne ved brug af dit NemID. Vi vurderer, at det er betænkeligt at sætte denne del af fremtidsfuldmagten i kraft. Vi har ved afgørelsen lagt vægt på, at det af NemID’s regelsæt, herunder pkt. 3.2 og 3.3 fremgår, at NemID er strengt personligt. Det gælder også i det tilfælde, hvor der foreligger en fuldmagt, da det fremgår af reglerne for brug af NemID, at indehaveren skal have enekontrol over sit NemID.«

Jeg blev meget frustreret. Det var jo netop bemyndigelse til at anvende min mands NemID, der var mig magtpåliggende for at få adgang til min sundhedsplatform, Sundhed.dk, e-Boks, Borger.dk, bank osv.

Jeg kontaktede den advokat, der havde udarbejdet fremtidsfuldmagten. Her var desværre ingen hjælp at hente. Jeg gjorde ikke mere ved sagen. Det havde jeg simpelt hen ikke overskud til.

Det bekymrer mig virkelig, at der på nuværende tidspunkt er oprettet 100.000 fremtidsfuldmagter. Kan de overhovedet bruges til det, borgerne forventer, når de får dem udarbejdet?

Jeg håber virkelig, at der er sket en ændring, siden jeg fik min afgørelse. I min naivitet troede jeg, at med en fremtidsfuldmagt i hånden, kunne jeg varetage min mands interesser på bedste vis uden problemer. Det var ikke tilfældet, og jeg har derfor meget svært ved at råde andre til at få udarbejdet en fremtidsfuldmagt. Det er simpelthen at stikke folk blår i øjnene og spild af penge!

Mvh

INB

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Tak for dit spørgsmål. Det korte svar er: Situationen er uændret, og der er en del udfordringer, men jeg vil fortsat varmt anbefale brugen af fremtidsfuldmagten frem for værgemålet. Som jeg skrev, så virker det som om, hverken politikere eller pressen helt har forstået, at der skal rettes nogle ting på området. Jeg nævnte nogle vigtige og uafklarede spørgsmål. Dit eksempel kan jeg genkende fra praksis, og mange undrer sig, som du gør.

Lic.jur. Lennart Lynge Andersen advarede for tre år siden i lovkommentaren til Lov om fremtidsfuldmagter (s. 190) om problemet, og i bogen »Fuldmagt og fremtidsfuldmagt« fra i år (side 115) påpeger han det igen og anfører, at »der tiltrænges en løsning«.

Mærkværdigvis gøres der forskel på dette område. En værge må gerne bruge egen NemID for den værgede. Det må en fremtidsfuldmægtig ikke. For værger gælder dette: »NemID er strengt personligt. Du må som værge aldrig anvende et NemID udstedt til den person, du er værge for. Dette gælder også i de tilfælde, hvor der foreligger en fuldmagt, da det fremgår af reglerne for brug af NemID, at indehaveren skal have enekontrol over sit NemID. Hvis du som værge har brug for at agere på vegne af den person, du er værge for, skal du anvende dit eget NemID til at logge på selvbetjeningsløsninger (for eksempel hos SKAT eller i netbank«.

Hvorfor findes samme mulighed ikke for »det private værgemål«, fremtidsfuldmagten? Svaret blæser i vinden. Reglerne i bekendtgørelsen om NemID er uhensigtsmæssige. Man har gjort det unødigt vanskeligt at hjælpe andre, sådan som bekendtgørelsen om NemID håndhæves i dag.

Mit bud på en løsning er, at der må gives mulighed for, at en fremtidsfuldmægtig kan få »fuldmægtig-NemID« eller samme ret, som gælder for værger. Særligt når der er tale om notarvedkendte fremtidsfuldmagter, er det uheldigt, at bekendtgørelsens regler tolkes som det gøres nu. Jeg har drøftet det med Digitaliseringsstyrelsen, hvor man har udvist forståelse for mit ønske og mit forslag, men henvist mig til Justitsministeriet med hvem, jeg har drøftet problemet. Jeg forstod, at opmærksomheden ikke hidtil har været på dette problem, men nu har jeg i hvert fald opfordret til, at man finder en løsning. Indtil det sker, må vi som rådgivere vente i spænding, uden vi kan give vores kunder løfte om en let løsning på et klart problem. Det er utilfredsstillende, at problemet lige før lovens fire års fødselsdag overhovedet ikke er søgt løst.

Jeg forstår din skuffelse, men jeg vil bestemt fortsat anbefale oprettelse af fremtidsfuldmagt. Jeg har tidligere i brevkassen omtalt de mange muligheder, og interesserede er velkommen til at sende en mail til ao@forumadvokater.dk mærket »Fremtidsfuldmagt Berlingske«, så sender jeg notatet (som ikke koster noget).

NB: Hvis andre læsere har fået afgørelser om fremtidsfuldmagter, som findes urimelige eller svært forståelige, vil jeg meget gerne se dem.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, Advokat (H)

www.forumadvokater.dk