Brevkassen: Derfor kan det tage en evighed i skifteretten

I denne uges brevkasse forklarer advokat Allan Ohms om tidsforløbet ved behandling af dødsboer. Der er nemlig mange, som bliver overraskede over, hvor lang tid et boskifte tager.

Det typiske forløb ved et boskifte kan være mere kompliceret og af længere varighed, end mange forventer. Danske Advokater har illustreret det typiske forløb ved boskifte. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at alle sager er forskellige, og at der derfor kan være forhold, der gør, at den enkelte sag afviger lidt fra denne tidslinje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danske Advokater
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære brevkasse

Vores mor, som er oppe i 90erne, sidder i uskiftet bo efter vores far, som døde for nogle år siden.

Hendes hus er nu solgt, hvilket medfører, at der står et større beløb på hendes bankkonto, som blot trækker negative renter, hvilket er til stor irritation for hende.

Hun har derfor besluttet at skifte med min far, således at min søsters og min arv fra min fader udbetales. Samtidig har hun givet arveafkald på sin del af min faders boslod, således at præcis halvdelen af det samlede bo falder i arv til min søster og jeg.

Alle dokumenter er udfyldt og indsendt i begyndelsen af juni 2021, og sidenhen har vi rykket skifteretten både mundtligt og skriftligt for at få status på sagens forløb.

Frustrationerne i denne forbindelse skal jeg spare brevkassen for, men jeg kan oplyse, at det efter fire og en halv måneds ventetid endelig lykkedes os at få skifteretten til at finde sagen frem og tildele et sagsnummer (fantastisk). Og sagen er nu så langt, at vi efter næsten fem måneders ventetid har modtaget en skifteretsattest, og boopgørelsen er sendt til Skat for godkendelse.

Skat oplyser nu, at vi kan forvente tre måneders ventetid på at få godkendt boopgørelsen, og når denne foreligger, har skifteretten en ekspeditionstid på en måned til beregning af boafgift. Det bringer den samlede »ekspeditionstid« for en simpel skiftesag op på cirka ni måneder. Og vi kan derfor imødese, at vi kommer et godt stykke ind i 2022, før sagen er afsluttet.

Efter denne lange indledning kommer så mine spørgsmål:

Hvad sker der, hvis Folketinget beslutter at forhøje boafgiften og/eller nedsætte bundfradraget (p.t. 308.800 kroner) med virkning fra 2022. Beregnes boafgiften så baseret på de nugældende 2021-satser eller eventuelle ændrede satser gældende for 2022?

Hvad sker der, hvis vores mor forlader denne verden, inden den beskrevne skiftesag er afsluttet? Annulleres så hele sagen og startes op igen med det fulde bo, som om vores mor havde siddet i uskiftet bo, eller køres skiftesagen færdig, inden vi tager fat på dødsboet efter vores mor? Eller noget helt andet?

Vi ser frem til at høre nærmere

Med venlig hilsen
J.K.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Bundfradraget er et beløb, der fratrækkes ved beregningen af boafgiften, men ikke ved beregningen af tillægsboafgiften, jf. boafgiftslovens paragraf 6, stk. 1. Afgørende for, hvilket bundfradrag der skal anvendes, er det år, hvor afgiftspligten indtræder, jf. boafgiftslovens paragraf 31, stk. 2.

Bundfradraget reguleres hvert år. I år er det, som du skriver, 308.800 kroner (og udgør næste år 312.500 kroner). Det afgørende for størrelsen af bundfradraget er ikke boets afslutning, men tidspunktet for afgiftspligtens indtræden, dvs. datoen for dødsfaldet eller for imødekommelsen af begæring om skifte af uskiftet bo. Hvis boafgiften og/eller bundfradraget ændres, så vil det ikke få virkning for det skifte, I har sat i gang.

Hvis jeres mor dør, inden skiftesagen er færdigbehandlet, vil boet efter jeres far blive færdiggjort, og jeres mors arv vil indgå i arvebeholdningen i boet efter jeres mor. Den igangværende sag opgives altså ikke, og de to sager færdiggøres hver for sig.

Jeg vil om jeres konkrete sag nævne, at domstolene er meget belastede. Det gælder også skifteretterne, hvilket påvirker ekspeditionstiden, men som regel går det betydeligt hurtigere, end du har oplevet det her. De frister, du nævner, er lovbestemte, og det sker ofte, at skifteretten og Skat behandler opgørelserne hurtigere, end fristerne tillader.

Jeg vil benytte lejligheden til at sige lidt om tidsforløbet ved behandling af dødsboer. Det overrasker mange, at et boskifte tager lang tid. Det skyldes, at et boskifte for de fleste er noget, som kun sjældent opleves.

Når en person dør, skal den afdødes formue gøres op og fordeles mellem arvingerne. Det anvender man i nogle tilfælde en advokat som bobestyrer til. Selvom advokaten tager sig af alt det praktiske, kan det være en forvirrende proces at stå overfor – særligt fordi de fleste arvinger ikke ofte har prøvet at gennemgå en skifteproces før.

Der skal ved boskiftet foretages en række formelle handlinger og ekspeditioner. Det er en proces, der tager tid, og derfor vil du som arving opleve ventetid undervejs. Der er mange forskellige bobehandlingsformer. Det skal afgøres, hvem der er berettiget til hvilken arv. Og når det er afgjort, skal der, før arven kan fordeles, ske en korrekt opgørelse af boets værdier (aktiver) og boets gæld (passiver).

Nogle boer er skattepligtige, hvilket kan give mange udfordringer ud over selvangivelsen. Der skal sælges aktiver, og passiver skal opgøres og indfries. Der skal måske tages stilling til arveafkald, salg af indbo, fast ejendom mv. Der skal regnes på skat og skæringsdag i boet. Der er ofte rigtig mange spørgsmål, og nogle af dem hænger sammen, så en forsinkelse »kan brede sig«.

Trygt Boskifte

Der er på skifteområdet indført en frivillig mærkningsordning, Trygt Boskifte, som skal sikre, at arvingerne får en tryg og sikker bobehandling, herunder bobehandling på rimelig tid. Men som anført foran er et boskifte en lang proces. Tryg Boskifte-mærkningsordningen har udarbejdet en oversigt over forløbet og de vigtigste tidsfrister i tidslinjen. Danske Advokater har skitseret det typiske forløb ved et boskifte, og der kan refereres hertil.

Med venlig hilsen
Allan Ohms, advokat (H), aut. bobestyrer og mediatoradvokat

www.forumadvokater.dk