Brevkassen: Der skal betales gaveafgift efter de danske regler, når gavegiver eller -modtager er hjemmehørende i Danmark

I denne uges brevkasse svarer advokat Erik Øvlisen på, hvornår en udenlandsk statsborger, som er bosat i Danmark, skal betale gaveafgift, samt hvad forskellen mellem et arveforskud og en gave er.

Der er gaveafgiftspligt på årlige gaver på mere end 68.700 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hej brevkasse

Jeg har et spørgsmål vedrørende arveforskud. Min mor er bosat i Danmark, men er norsk statsborger: Hun er ved at være en ældre dame og ønsker at give os et arveforskud. Kan hun fra sin norske bank overføre direkte til vores konti i Danmark og ikke betale afgift, hvis beløbet er under de 68.700 kroner årligt?

Med venlig hilsen

K.R

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Arveforskud behandles afgiftsmæssigt som en gave. Det er derfor reglerne om gaveafgift, der er afgørende for, om der skal betales gaveafgift eller ej. Der skal betales gaveafgift til Danmark efter de danske regler, såfremt enten gavegiver eller gavemodtager er hjemmehørende i Danmark. Hjemmehørende betyder, at man bor i Danmark.

Da både din mor, du og dine søskende bor i Danmark, afgør boafgiftsloven, om der skal betales gaveafgift. Selvom der er gaveafgiftspligt til Danmark, så indeholder boafgiftsloven den regel om, at årlige gaver under i alt 68.700 kroner er afgiftsfrie, som du også er opmærksom på.

For læserne af brevkassen giver dit spørgsmål anledning til at påpege forskellen mellem arveforskud og gave. Mange vil sikkert bruge begreberne i flæng, men juridisk er der den meget store forskel, at en gave ikke afkorter modtagerens ret til at tage arv, mens arveforskud, som ordet antyder, er et forskud på arv, og derfor afkorter modtagerens ret til senere at tage arv. I praksis betyder dette, at hvis man vil ligestille børn 100 procent, så gives der arveforskud, når ikke alle modtager lige meget, mens der gives gave, når der modtages lige meget.

Med venlig hilsen
Erik Øvlisen, advokat (H),

www.forumadvokater.dk