Brevkassen: Der er blevet adgang forbudt for min hund i min ferielejlighed

Et husdyr er kommet i klemme i en læsers ferielejlighed, efter at en ny husorden er blevet vedtaget.

Denne uges brevkasse har blandt andet fokus på en læsers ret til at have en hund med i ferielejligheden. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Kære brevkasse

I 2015 købte jeg en ferielejlighed i en bebyggelse med cirka 40 ferielejligheder. Der stod i købsaftalen, at det var tilladt at holde hund. Formanden for ejendommens bestyrelse sender med jævne mellemrum et brev ud til medlemmerne. I et af brevene læste jeg pludselig, at bestyrelsen havde besluttet, at der ikke længere måtte holdes hund.

Jeg havde taget min hund med i ferielejligheden, og da jeg mødte formanden, blev jeg strengt mindet om, at bestyrelsen havde bestemt, at der ikke måtte holdes hund i ejendommen.

Jeg sagde til ham, at det kunne bestyrelsen da ikke sådan uden videre bestemme, da det var en rettighed, jeg havde fået sammen med købet af lejligheden, så jeg bad ham om dokumentation for, at det skulle være forbudt.

Han henviste til et referat fra en generalforsamling, der blev holdt, inden jeg købte lejligheden. Der står blandt andet følgende i referatet:

»Det blev præciseret, at hunde og katte, som er der i dag, fortsat må være der – dog skal ejerne hurtigst muligt meddele race og alder til administrator, således at der kan laves en oversigt. Efter en længere diskussion om husdyr blev konklusionen, at nedenstående ændringsforslag med fed tilføjes i husordenen og blev bragt til afstemning: Det er ikke tilladt at holde hund, kat eller andre husdyr i lejlighederne, medmindre der foreligger en skriftlig godkendelse fra bestyrelsen. Herefter blev husordenen enstemmigt vedtaget med tilføjelse af ovenstående ændringer. Husordenen bliver lagt på hjemmesiden.«

Er jeg bundet af ovenstående? Kan man tage min rettighed fra mig med hensyn til at medtage hund?

Med venlig hilsen

I.P.

Jeg forstår det sådan, at der forud for dit køb er blevet vedtaget en husorden, der går ud på, at der kun må holdes husdyr med tilladelse fra bestyrelsen. Og bestyrelsen skal håndtere dette »fornuftigt«.

Generalforsamlingen kan – hvis andet ikke fremgår af vedtægterne – vedtage en sædvanlig husorden med simpelt flertal. En bestemmelse om husdyrhold er sædvanligt forekommende i husordener – den vil gælde fra vedtagelsen, og der er ikke krav om, at den skal være tinglyst.

Hvis du har købt efter vedtagelsen, er udgangspunktet, at du er bundet af den. En køber har pligt til inden købet at gøre sig bekendt med vedtægter og husorden. Hvis husordenen ikke var gældende på tidspunktet for dit køb, så vil den kun gælde fremadrettet, og du – og andre – vil have lov til at bevare husdyret i dets levetid.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk

Har De et spørgsmål til brevkassen, er De meget velkommen til skrive en e-mail til brevkassen@business.dk.