Advokatbrevkassen: Hvor meget kan grundejerforeningen egentlig bestemme?

I denne uges brevkasse bliver der spurgt, om grundejerforeningen kan bestemme, at sommerhusejere ikke må udleje til personer, som medbringer husdyr.

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kære brevkasse

Jeg er den heldige ejer af et halvt sommerhus og pligtigt medlem af den tilhørende grundejerforening. Normalt er der ikke de store nyheder på spil, men pt. har bestyrelsen stillet forslag om, at det vedtages, at vi sommerhusejere ikke må udleje vores huse til personer, der medbringer husdyr. 

Jeg mener for det første, at det vil være en regel, som bliver mere end svær at håndhæve og administrere. For det andet at den lægger restriktioner på vores brug af sommerhuset.

Men spørgsmålet er, om en grundejerforening har hjemmel til at vedtage sådan en regel?

Med venlig hilsen

B.S.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Mange regler er svære at håndhæve, men vi har dem alligevel, så det problem kan ikke give svaret på dit spørgsmål. Jeres »grundlov« er grundejerforeningens vedtægter, som du bør studere, men hvis vedtægterne er tavse om dette spørgsmål, hvad så? Jeg tror, at det vil være muligt lovligt at ændre vedtægterne på en sådan måde, at retten til udlejning begrænses i rimeligt omfang.

»Rimeligt omfang« er en juridisk standard, som betyder at stillingtagen til, om det er muligt lovligt at begrænse retten, skal ske på baggrund af en række oplysninger. Er der en saglig begrundelse for begrænsningen? Er begrænsningen rimelig, eller afskærer begrænsningen ejernes ret for voldsomt. Hvordan er jeres regler om husdyr i grundejerforeningen i øvrigt, og hvordan er historikken herom.

En ændring af denne art vil, tror jeg, nok falde inden for grundejerforeningens formål og naturlige virksomhed, og vil efter min mening også indebære en saglig varetagelse af medlemmernes behov. En vedtægtsændring vil herefter ikke være i strid med foreningsretlige regler, og den vil derfor efter min mening være bindende for medlemmerne.

Men juraen er jo kun ét element i en sådan sag. Brug dialogværktøjet og foreningsdemokratiet til at påvirke udviklingen i den retning, du som medlem ønsker og kan argumentere for. Tag en dialog om det, inden forslaget kommer længere. Det er jo muligt at påvirke udviklingen ved aktiv brug af dialog og demokrati. Samtale fremmer forståelsen. Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk