Bondam tier om Farvergade-sag

Borgmestre klapper i oven på Arbejdsmarkedsstyrelsens afgørelse i sagen om »Det store Jobcirkus«. Berlingske har forgæves forsøgt at få borgmestre til at forholde sig til krav om tilbagebetaling og behandlingen af ledige i København.

Foto: Scanpix
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam (R) sendte mandag aften sin øverste embedsmand, forvaltningens adm. direktør Morten Binder, ud for at give Københavns Kommunes svar på den opsigtsvækkende afgørelse, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har truffet oven på Berlingske Tidendes afsløring af »Det store jobcirkus« i Københavns Kommune.

Trods flere henvendelser til borgmester Klaus Bondam oplyste beskæftigelses- og integrationsforvaltningens konstituerede pressechef, Lene Holst Holmgård, mandag aften, at det ikke var muligt at stille spørgsmål til borgmesteren.

Berlingske ville ellers have haft svar på følgende spørgsmål fra Klaus Bondam, som er den politisk ansvarlige for behandlingen af ledige i kommunen:

Arbejdsmarkedsstyrelsen har slået fast, at Farvergade-modellen er ulovlig. Hvad er din kommentar til det?

Arbejdsmarkedsstyrelsen kræver, at Københavns Kommune skal tilbagebetale 390 mio. kr. Hvad er din kommentar til det?

Hvilke konsekvenser får afgørelsen for direktionen i forvaltningen? Skal der placeres et ansvar?

Du har i flere omgange fået tilbud fra kontorchef Ole Christiansen (kontorchefen i forvaltningen som sagde fra over for Farvergade-modellen, red.) om, at han gerne ville orientere dig om sagen. Hvorfor har du ikke villet tale med ham?

Du er afgående som borgmester. Vil du sørge for, at der er placeret et ansvar og tage konsekvensen – f.eks. i forhold til din tremands-direktion?

390 mio. kr. er mange penge. Hvilke konsekvenser får det for forvaltningens arbejde?

Afgørelsen slår fast, at din forvaltning reelt har snydt de ledige for det tilbud, som de er berettiget til – og som I har taget betaling for. Hvordan forholder du dig til det?

Hvad vil du gøre for at sikre, at de ledige i Københavns Kommune nu får det tilbud, som de har ret til?
Disse spørgsmål ønsker kommunen ikke at besvare. I pressemeddelelsen fra Københavns Kommune skriver Beskæftigelsesforvaltningen i stedet:

»Vi har modtaget et brev fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som vi anser for at være alvorligt, og som vi stiller os uforstående overfor. Farvergade er et tilbud, der får mange ledige hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet frem for at holde dem i meningsløs aktivering. Men Arbejdsmarkedsstyrelsen tolker lovgivningen anderledes end os, og vi vil derfor nu tale med vores advokater om, hvad kommunens næste skridt skal være,« siger adm. direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Morten Binder.

Berlingske har også forsøgt at få kommentarer fra overborgmester Frank Jensen (S), som mandag var til møder i Malmø. Men overborgmesterens pressechef oplyste mandag, at man nu vil gennemgå Arbejdsmarkedsstyrelsens redegørelse og ikke vil komme med kommentarer ud over pressemeddelelsen fra kommunen.