Vilhelm Lauritzen

Arkitekter Thomas Scheel, ledende arkitekt og partner hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Tegnestuen har i de senere år været involveret i mange boligbyggeri. F.eks. Søterrasserne i den tidligere tv-by i Gladsaxe, Garnisionsparken i Farum.

1 Charlottehaven på Strandboulevarden og Sluseholmen.

2 Charlottehaven er meget fint indpasset i området; det er et klassisk og ikke prangende byggeri. Sluseholmen er et andet fint eksempel på, hvordan man kan nedbryde meget store boligprojekter til en menneskelig størrelse. De enkelte husfacader er forskellige, og det gør, at beboerne kan forholde sig til netop deres hus; de bor ikke bare i opgang 37. Modsætningen hertil er de meget store, ens karréer i Ørestaden skabt af én arkitekt. Dette store og meget ens udtryk virker på en eller anden måde lidt skræmmende.

3 Desværre er der ikke så mange under udførelse lige nu, men Henning Larsens projekt »Bølgen« ved Vejle Fjord er interessant. Det er et meget moderne og anderledes byggeri, som skal indpasses i et meget smukt og naturskønt område.

4 Folk vil stille krav om større boliger. Ved de sidste års boligbyggeri har bygherrerne skåret ind til benet og sat grænsen på lejlighedernes størrelse på 101 kvm uden ekstra opbevaringsplads. Og det er altså ikke meget til en familie på fire, men det har kunnet lade sig gøre p.g.a. den store efterspørgsel på boliger. Nu, hvor markedet er vendt, tror jeg ikke, det går mere, og jeg tror boligerne typisk vil vokse med ca. ti pct.

En anden vigtig tendens, vi vil se, er mere montagebyggeri, hvor byggeelementerne er præfabrikerede og kun skal samles på byggepladsen. Bygbarhed bliver et nøgleord. Det skal være nemt at bygge, og det stiller øgede krav til arkitekterne. Men fordi det skal være nemt, er det jo ikke ensbetydende med, at det skal være kedeligt. Endelig tror jeg, at vi vil se mere byggeri med murværk, brugt på en moderne og eksperimenterende måde. Det blive nok lidt på bekostning af de mange glasbyggerier.

5 Der er nok en tendens til, at når man får for meget af noget, bliver det næsten altid kedeligt. Det er derfor, at de hollandske boligprojekter, som Sluseholmen er inspireret af, er interessante. Selv om de enkelte huse er ret almindelige, fremstår de alligevel forskellige. I dag beundrer arkitekt og arkitekturinteresseredee byggerier som den store karré Vestersøhus, men vi ville nok ikke bryde os om, at hele byen var plastret til med den slags store byggerier.

6 Jeg kan ikke rigtig komme på noget. Men hvis du tænker på ét bestemt projekt, er jeg i hvert fald glad for, at det ikke blev til noget. Egeraats projekt på Krøyers Plads var enormt flot. Det var blevet et nyt vartegn for byen, men vartegn skal man ikke overlade til private developere og lade indgå i et spekulativt boligbyggeri, hvor der altid vil blive gået på kompromis med kvaliteten, hvis pengene mangler. Den slags store byggerier må overlades til det offentlige og staten.