Venter på håndværkerne

Så er byggeriet atter gået i stå, og husbyggeren fatter ikke, hvad der foregår. Nu er Erik Refner dog begyndt at kigge på, hvordan han kan indrette sin have, for så sker der da noget.

Gardner Leif Thrysøe er igang med at klippe hækken til så der kan plantes efeu og klatrehortensia. Hvis frosen holder sig væk inden for de næste par uger vil han sætte planterne i jorden.. det er et perfekt tidspunkt nu at plante, da der ikke har været frost og der er rigeligt med nedbør. Gode råd om haven kan fås hos: www.træmanden.dk Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Frustreret, bekymret og utålmodig. Det er nok de ord, der er mest rammende for, hvordan Erik Refner har det med hensyn til sit husbyggeri, for det er gået i hårdknude – igen, igen. Godt nok har han nu fået leveret omkring 75 procent af »varen«. Det vil sige et hus, der udvendigt næsten står helt færdigt med træbeklædning, tag, vinduer, døre samt en terrasse, men hvor der mangler en masse indvendigt arbejde så som malerarbejde, vvs-arbejde og el-arbejde. Derudover skal der lægges gulvbrædder over det hele, sættes et køkken op, bygges badeværelse, installeres pejs og lidt til.

Men lige nu holder entreprenøren »time out« med byggeriet her så tæt på målet, og bygherren har ikke fået en forklaring, han kan forstå.

»Der er lavet omkring én dags arbejde de sidste tre til fire uger, for de håndværkere, der var på sidst, er blevet fyret, og der er ikke kommet nogle nye. Entreprenørens forklaring lyder, at de ikke var effektive nok, og det kan jeg ikke forstå. For det var de første håndværkere på pladsen, som både jeg og min far, som er ingeniør, syntes satte en ære i at udføre et godt stykke arbejde, og som fik udrettet noget,« fortæller Erik Refner.

Lige nu går husbyggeren og venter på et byggemøde, som skal afholdes snarest, og så håber han på at få en afklaring på, hvad der sker. Han har dog droppet at tro på entreprenørens seneste deadline, som lød på, at huset skulle stå nøgleklart inden jul.

Men for selv at bidrage til, at husprojektet rykker, har Erik Refner taget kontakt til en gartner, for at gøre klar til at anlægge have. Så længe, der er risiko for frost, er det dog svært at plante, men til gengæld kan han gøre jorden klar.

»Jeg har mødt gartneren på grunden, og han har vildt mange idéer, hvilket er godt. For jeg aner ikke noget som helst om haver, men vil bare gerne have én, der er flot hele året,« fortæller Erik Refner.

Et af de råd, som han regner med at tage til sig fra gartner Leif Thrysøe – også kaldet træmanden – er, at peppe hækken lidt op.

»Jeg vil gerne have en hæk af efeu, som jo er stedsegrøn og vokser hurtigt. Og så foreslog gartneren, at jeg kunne plante nogle klatrehortensia ved hver pæl, for det ville give et farvespil,« fortæller han.

Hækken kan dog ikke plantes foreløbig, for stedsegrønne planter er ikke i dvale og skal bruge vand, og der kan jo komme frost senere. Til gengæld kan Erik Refner godt gøre noget ved jorden.

»Gartneren har anbefalet mig at tage nogle jordprøver for at undersøge jordens ph-værdi. Hvis jorden er for sur, kan det udbedres med en gang kalkning, men det er vigtigt at udregne kalkningsbehovet, så jeg undgår at overkalke. Han siger, at december og januar er gode måneder at gøre det i, fordi nedbørsmængden hurtigt vil kunne fordele kalken i jordlagene. Jeg skal dog vente med at gøde til senere på foråret, hvor der ikke er så meget nedbør. For ellers er der risiko for, at det bliver udvasket, hvilket er spild af penge,« lyder det fra Erik Refner, der samtidig har fået anbefalet at læse nogle bøger om botanik, mens han venter på håndværkerne.

Læs videre her:

Gartner Leif Thrysøe (www.træmanden.dk) anbefaler: Jørgen Vittrup: »Beskæring af frugt og bær«. 1 udg. 1 opl. Gyldendal. 2004.

John Henriksen, Helge Petersen, Eyvind Thorsen Eyvind, Jørgen Vittrup: »Politikens Havebog«. 6 udg. 10. oplag Politikens forlag. 2003.