Vandas have i Vedbæk

Da Rebecca fik en buket af sin mor fra blomsterbutikken Vandas Have, vidste hun med det samme, hvem der skulle plante blomsterbede og krukker til i familiens nye parklignende have. De over 40 forskellige slags planter blomstrer på skift fra februar i en farveskala fra den sarteste creme over rosa, blå og lilla til næsten sort.

<br>Bedene er plantet til med blomster i forskellig højde. Nogle er, som på terrassen, plantet i kurve i stedet for i krukker. Kurvene fores med kraftig plastic, og der lægges et godt lag leca-sten i bunden, før der kommes jord i som dræn. <br>Foto: Sigrid Nygaard Fold sammen
Læs mere

Vandas Have er en lille hyggelig blomsterforretning i det indre København. Forretningens ejer, Rikke Aabye, har en forkærlighed for lidt vilde og specielle blomster og planter, som heller ikke er for kostbare. For alle skal have råd til at købe blomster, mener hun.

»Det er ingen kunst at købe dyre blomster. Det er en større udfordring at finde årstidens smukkeste blomster,« siger Rikke, der for lidt over et år siden fik tilbudt et drømmejob. Og her skulle der ikke spares på noget undtagen tiden.

Opgaven lød på at fylde to over ti meter lange og tre meter brede bede med blomster. Bedene er anlagt foran terrassen til en stor herskabsvilla i engelsk stil, hvorfra der er udsigt ud over en parklignende have med egen sø. Desuden skulle Rikke plante gårdhaven til og skabe et hyggeligt og frodigt uderum.

»Rebecca havde fået en buket af sin mor, som jeg havde lavet. Og da hun, hendes mand og deres fire børn flyttede ind her i huset, bad hun mig anlægge en staudehave, som så ud som mine buketter,« fortæller Rikke, mens hun hjemmevant inspicerer blomsterne og tjekker, at alt stadig trives i haven hos Vedbæk-familien, som af hensyn til deres privatliv ikke ønsker efternavne i avisen.

Men Rebecca fortæller gerne om sin store have og sin glæde ved blomster.

»Jeg elsker kontrasten mellem alt det grønne i resten af haven, hvor jeg ikke har blomster, og så mine blomstrende bede. Jeg ledte efter noget, som ikke var for kompliceret og heller ikke for tuttenuttet, for det bryder jeg mig ikke om. Og da jeg fik buketten fra Rikke, vidste jeg, at jeg havde fundet den rigtige. Det var lige sådan, det skulle være. En overflod af blomster, men stadig enkelt, og uden at det ser for anlagt ud.«

Siden den første forårsbuket fra sin mor har hun fået mange blomster fra Vandas Have.

»Man får jo en buket af sin mand engang imellem, og de er ikke lige heldige allesammen. Så jeg sagde til ham, at næste gang han ville give mig blomster, skulle han gå ind til Rikke. Og nu kan han godt se, hvad jeg mener,« siger hun og smiler.

Selv køber hun sjældent blomster hverken til sig selv eller til andre.

»Jeg binder selv buketter af blomster fra haven. Der står roser på mit natbord og næsten hver dag er jeg ude at skære blomster til at sætte i vaser indendøre.«

Rikke kastede sig over opgaven med at plante Rebeccas bede til med glæde:

»For det er altså ikke hver dag, man får en sådan opgave. Samtidig var jeg ved at dø af skræk, for det var en stor mundfuld.«

Huset er Rebeccas barndomshjem, som i foråret 2006 blev renoveret og indrettet til familien. Og først da håndværkerne var ude, kunne Rikke komme til bedene, som var ryddet og gjort klar med ny jord.

»Jeg plantede i den sidste uge i juni for præcis et år siden. Det er normalt alt for sent og kunne kun lade sig gøre, fordi jeg satte store robuste planter med et ordentligt rodnet, og fordi de er blevet passet efter alle kunstens regler af Rebeccas gartner,« siger Rikke.

Hun havde fået nogle overordnede ønsker til blomsterhaven, men ellers havde Rikke stort set frie hænder.

»Rebecca ville kunne skære buketter fra tidligt forår, og indtil frosten sætter en stopper for blomsterne, og hun ville holde farverne inden for en skala fra sart creme over rosa, blå og lilla til næsten sort. Farver som matcher de to meget store blåregn på hver side af terrassen.«

Samtidig med at Rikke plantede stauder og roser, lagde hun løg. Og bedet er blevet lidt for blåt, er de enige om efter at have fulgt blomstringen gennem foråret.

»Så til efteråret lægger jeg løg til cremefarvede tulipaner, som kan give en kontrast til alle de blå hyacinter og primulaer,« siger Rikke.