Våde, frodiggrønne haver

En oversvømmelse i et par dage sker der sjældent nogen ulykker ved, men er der tale om havvand, er det straks en ganske anden sag.

Forrige uge væltede den store rosenbue med »New Dawn-roser,« men til alt held knækkede rosenstammen ikke, og den kunne sættes på plads efter lidt beskæring af de værste skader. I forgrunden står sommerfuglelavendel og stolte kavalerer i krukker, mens den lave buskrose »Tommelise« fylder smukt ud i den høje plante krukke. Foto: Mette Østergaard Fold sammen
Læs mere

Der er blevet lyttet vejrudsigter som aldrig før. Ikke mindst hos havefolk der inviterer til åben have. Holder vejret tørt, så det er muligt at trimme haven før dagen og holder det tørt på dagen? Hos familien Jakobik i Karlslunde, der holdt åben have d. 1. juli var optakten noget mistrøstig. Onsdag-torsdag forud for dagen var der, især på de kanter, et gigantisk regnvejr og blæsevejr. Det gik hårdt ud over haven, men som billederne viser, er der nu godt to uger senere igen skønhed i flere etager.

Under uvejret blev havens rosenbue med den kraftige »New Dawn« rose slået til jorden. Jeg gætter på, at der rundt omkring i haverne, ligger mange væltede rosenbuer. Kraftige roser på buer virker som et sejl, når vinden suser. At roserne tilmed er tunge af regn, gør kun det hele værre. Rosenbuer skal være funderet meget solidt for at klare en efterårsstorm i sommertiden.

I haven i Karlslunde vokser en del roser, og de var et sørgeligt syn efter den megen regn. »Vi er jo håbløse optimister,« fortæller Birgit Jakobik, »hvert år tror vi det hele vil lykkes. Så vælter det ned med vand, og det går anderledes, Men det er jo meget sjovt alligevel!«

Sidste sommer sukkede alle efter regn i sommervarmen, græsplæner blev gule og mange fandt haveslangen frem for at holde liv i køkkensagerne. Det har ikke været aktuelt den sidste måneds tid. Sjældent har man set så megen grøn frodighed. I villakvarterer bugner hækkene af vitalitet! Regnen har således på mange måder været til gavn for haverne.

Der er haver, som har stået under vand, og det er ikke af det gode. Vandet driver al luft ud af jorden, og det kan kun vandplanter holde til i længden. Men er oversvømmelsen kun af nogle dages varighed, sker der sjældent nogen ulykker ved det. Vel at mærke, når der er tale om brakvand/ kloakvand og ikke saltvand. Er det havet, som stiger op og oversvømmer haverne, er det en ganske anden sag. Saltvand er gift for planter og jord. Brakvand derimod kan set med et positivt blik, tilmed bringe et ekstra gødningstilskud til jorden.

Haven i Karlslunde har mange forskellige plantearter, og mange vi normalt betragter som planter, der holder af en tør, solrig og varm placering. Som f.eks. husløg, lavendel, lewisia og perlekurv. Hvordan klarer de regnen? Svaret er, at de ser ud til at trives særdeles fint, fortæller Birgit. »De blomstrer smukt og rigeligt. Det er ikke alting, man forstår, når det gælder planternes ageren. Men de tørketålende planter står jo i en let jord, så regnen forsvinder hurtigt fra jorden, og vand skal de jo også have for at vokse!«

De grønne buksbomkugler i haven strutter af velvære, regn er lige noget for dem. Det samme kan siges om stauden stjerneskærm. Mange har den i haven og ved, at den ofte bliver temmelig kedelig. Årsagen er den enkle, at stjerneskærm har brug for masser af vand. Ekstra fut er der også i de velkendte hosta og løvefod. Sidstnævnte med grøngule/limefarvede blomster og kønne blade. Regnvandet har givet løvefod en forlænget blomstringstid og frodighed. Rigeligt med regnvand burde også være et plus for hortensia, men her kniber det for blomsterne. I Karlslunde har den hvide »Alma«-hortensia fået brune og kedelige blomster. Til gengæld fryder de stedsegrønne rhododendron sig voldsomt over regnen. De gror og gror.

I urtehaverne rundt omkring er der stor frodighed og grokraft. Det gælder også ukrudtet, der overalt fører sig frem. Hiv det op inden det smider ukrudtsfrø! Salat, løg, gulerødder, kål og ærter er vilde med regnen, mens asier og drueagurker står i stampe, de mangler højsommervarme! Bærbuskenes grene tynges til jorden af den formidable rigdom, og hindbærstængler knækker, når regn og storm tager fat.

Der er masser af frodighed at glædes over i haverne, »når hver sky over marken velsignelsen sender«, som det så smukt lyder i midsommervisen.