Ungdomshuset i Rørvig

En gæstehytte behøver ikke være en kold og klam fornøjelse. Familien Poulsen i Rørvig har opført en luksuriøs ungdomsafdeling, der opfylder alle krav i bygningsreglementet - og lidt til.

Man kan finde sit gæstehus på mange måder. Gå på nettet, bestille kataloger og besøge et utal af udstillinger. Eller man kan hale blyant og papir op af skuffen og derefter klippe-klistre sig frem til sin helt egen model. Så bliver huset i hvert fald, som man vil have det.

Den sidste model foretrak Leif Poulsen, da han og hans kone Mette for et par år siden besluttede sig for at tilføje nogle ekstra kvadratmeter til deres sommerhus i Rørvig.

»Det var dødskægt og en stor fornøjelse, at alle detaljer kunne blive perfekte,« fortæller den nu pensionerede, tidligere direktør i Europæiske Rejseforsikring, der nok også er lidt af en handyman.

Modellen af gæstehuset blev fotograferet, og billeder samt skitser og beskrivelser af byggedetaljer blev sendt til virksomheden »Esthuset«, der derefter udarbejdede egentlige byggetegninger og stod for opførelsen.

Med seks børn og fem børnebørn var det tiltrængt med nogle flere soveværelser.

»Vi ville gerne have, at de unge skulle kunne besøge os og ikke føle sig tvunget til at tage hjem og sove. Men de skulle ikke bo primitivt. Det skulle være lige så godt som derhjemme og parat og beboeligt hele året,« fortæller Leif Poulsen om gæstehuset, der er opført efter alle kunstens regler. Med helårsisolering, egen septiptank og bad- og toilet til hver af de to gæsteværelser.

På den 3.600 kvadratmeter store grund var det ikke pladsmæssigt noget problem at opføre et gæstehus på 50 kvadratmeter. Huset ligger i behørig afstand til naboer og skel og lidt forskudt fra det egentlige sommerhus.

»Vi behøver ikke sidde lårene af hinanden. Alle kan stå op, når de vil, og gå i seng, når de vil. Og de unge kan trække sig tilbage og leve diskret og uafhængigt ovre i gæstehuset. Det rummer en masse friheder og fordele for alle parter,« fortæller Leif Poulsen, der understreger, at det ikke er et fremtidigt aftægtshus.

»Det er snarere et ungdomshus,« siger han.