Tyve på spil i opgangene

Man er ikke beskyttet mod indbrud, fordi man bor i lejlighed med aflåst opgang. Antallet af indbrud i lejligheder er således steget markant i 2007, og tyvenes yndlingsoffer er bl.a. luksuslejligheder i de nye kvarterer.

Antallet af indbrud i både fritidshuse, villaer og lejligheder er steget markant i 2007 i forhold til sidste år. Når det gælder lejligheder er stigningen ekstra stor.

Ifølge politiets tal er det en tendens, der gælder for hele dette årtusinde. For generelt er indbrudstallet faldet blot ikke når det gælder lejligheder, hvor anmeldelser om indbrud er steget med knap ti pct. Så selv om det stadig er husejere, der er mest udsat, kan beboerne i lejligheder ikke længere putte sig.

Specielt salget af luksuslejligheder har lokket tyvene til, mener eksperter.

»Det er væmmeligt, at der pludselig er så meget gang i indbrud i lejligheder,« siger konsulent Christian Skødt, Forsikringsoplysningen.

»Beboere i lejligheder har tidligere været mere beskyttet, fordi tyve er mere udsatte, når de bryder ind her, hvor de jo ikke kan skjule sig bag en busk, til der er frit og mennesketomt. Tyvene må stå i trappeopgangen med risiko for, at en beboer pludselig dukker op. Det samme gælder, når de skal væk med tyvekosterne,»

Når tyvene bl.a. skal bruge hurtige penge til spiritus og narkotika, ved de, at de ved et indbrud i en lejlighed kan få let omsættelige ting såsom bærbare computere og digitale kameraer.

»Det er jo ikke kun villaejerne, der har brugt penge på de elektroniske lyksaligheder. Det ved tyvene godt.

Desuden har der været et stort salg af luksuslejligheder, og tyvene er ikke dumme. De er gode til at finde ud af, hvor det er godt at stjæle. Bl.a. går de på nettet for at holde øje med boliger til salg. Her kigger de billederne af boligener igennem og får på den måde tjekket, om der noget, der var værd at stjæle,« siger Christian Skødt.

Han mener, at beboere i lejligheder sandsynligvis har lullet sig ind i en falsk tryghed. En tryghed, der gør, at mange er alt for flinke til at trykke på knappen, når tyven ringer på og siger: »Reklamer.«

I øvrigt foregår halvdelen af alle indbrud om dagen, hvor tyvene kan få»arbejdsro«, mens beboerne er på arbejde.

»Og der er ingen tvivl om, at der er opgange, hvor alle er væk om formiddagen. Ikke mindst når der er tale om luksuslejligheder. Her er begge parter, ifølge Christian Skødt, nemlig arbejde for at kunne betale huslejen, de to biler, fritidshuset o.s.v. Derfor er det vigtigt, at beboere i en opgang altid stopper op og stiller spørgsmål, hvis de møder en fremmed på trappen.

For selv om en eventuel tyv har en god forklaring, jamen så ved vedkommende også, at han eller hun er bemærket. Det kan mange gange være nok til at stoppe et tyveri, og hvis tyven er fræk nok til at fortsætte, har man signalementet,« siger konsulenten fra Forsikringsoplysningen.

Og når vaneforbryderne er i fængsel, kan det mærkes.

»I Århus har man ikke samme stigning af indbrud som i resten af landet, netop fordi deres tyve p.t. er spærret inde,« siger Christian Skødt, der frygter, at stigningen af indbrud fortsætter.

Derfor anbefaler han, at man beskytter sig. F.eks. ved at sørge for, at naboerne holder øje med ens lejlighed, når man er bortrejst, at der er den rigtige lås på, og at avisen ikke ligger på måtten ret længe ad gangen, når du er ude.

Desuden er det vigtigt at få registreret og fotograferet al indboet, og hvis man mærker sine ting, bliver de mindre værd for tyven.