Tjen penge på dit sommerhus

Vil du leje dit fritidshus ud, er det en fordel med pool og en god beliggenhed tæt ved strand.

Har du brug for en ekstra indtægt, så du kan betale den kommende jordomrejse eller sølvbrylluppet, kan du leje dit sommerhus ud. Hvis du altså synes, det kan betale sig, og du orker besværet.

Der er nemlig stor forskel på lejeindtægterne. De kan variere lige fra 20.000 kr. og op til 200.000 kr. om året, alt efter hvilket slags sommerhus, du har, og hvor det ligger. Desuden betyder det selvfølgelig noget, hvor meget du selv vil bruge sommerhuset, og hvor meget du vil leje det ud.

Det spiller også ind, om du vil have et udlejningsbureau til at stå for det hele, eller om du selv vil klare det. Men vælger du at bruge et udlejningsbureau, skal du ikke bare acceptere, at bureauet f.eks. tager 40 pct. af lejeindtægten. Der kan nemlig forhandles om, hvor meget du skal have, og hvor meget bureauet skal have.

»Da jeg startede mit bureau, tog jeg kun 20 pct. i provision. I dag tager jeg 25 pct., ellers kan det slet ikke køre rundt. For det er dyrt med annoncer, og hvad der ellers skal til,« siger Bianka Schmidt, Biankas Sommerhusudelejning.

Hendes bureau hører til de mindre, og der er heller ikke samme service til sommerhusejerne som hos de store. F.eks. skal sommerhusejerne selv sørge for at aflevere nøglen til de næste gæster.

»Det her er en hobby for mig, fordi jeg har sprogkundskaber og kan lide at tale med folk. Og så gælder det om at være realistisk. Folk skal vide, at har de et ganske almindelig standard sommerhus, kan de ikke tjene mere end mellem 25.000 og 45.000 kr. Sæsonen er jo kort og ikke på mere end 10-15 uger.

Derefter stiger priserne. Har man sommerhus med spa, kan man tjene op til 70.000 kr. Hvis man har sommerhus med pool, så kan man tjene mere end 100.000 kr. Men det kommer an på beliggenhed. Beliggenhed betyder alt. Er der længere end 800 m til stranden, så gider folk ikke leje sommerhuset. Jeg har et sommerhus, hvor græsplænen fortsætter ud i stranden. Det er lejet ud langt ud i fremtiden,« siger Bianka Schmidt.

Hun understreger, at hvis folk vil leje ud gennem de større bureauer, skal de huske, at de kan tinge om provisionen.

Det bekræfter direktør Kaj Frederiksen fra det noget større bureau Sol og Strand.

»Vi er et åbent, frit og konkurrerende erhverv, så jo, man kan godt forhandle om det. Men man skal huske, at det selvfølgelig spiller ind, hvor sommerhuset ligger, og hvor efterspurgt stedet er. Og har man et ganske almindeligt standardhus, skal man ikke regne med at få mere end 60 pct. af udlejningssummen,« siger Kaj Frederiksen.

Hos Sol og Strand står bureauet for alle serviceopgaverne og rykker ud, hvis toilettet er stoppet, når strømforbruget skal afregnes og nøglen udleveres.

»Det er her, vi har vores styrke, og vi har 15 bemandede områdekontorer rundt i Danmark. Vi aftaler faste ugepriser med kunderne, og oveni lægger vi vores formidlingsprovision. Hos os kan man tjene mellem 20.000 og 200.000 kr. på sit sommerhus alt efter beliggenhed og type. Har man et sommerhus med pool, som ligger ved vandet, så kan man godt tjene de 200.000 kr. om året,« siger Kaj Frederiksen, Sol og Strand.