Svært at vælge den rigtige madras

Der er intet videnskabeligt bevis for, at man kan forebygge »ondt i ryggen« med en bestemt type madras, viser dansk undersøgelse.

I mange år var det god latin, at en dårlig ryg krævede en hård madras. Men så enkelt er det ikke. Faktisk er der ingen faste regler at gå efter, viser en dansk undersøgelse, hvor fagfolk fra sundhedssektoren og producenterne satte fokus på, om der var en sammenhæng mellem »ondt i ryggen« og en dårlig madras.

»Vi havde håbet på at finde frem til nogle retningslinjer, som kunne hjælpe såvel forbrugerne og producenterne som fagfolkene i sundhedssektoren. Men det var umuligt, for der findes utroligt lidt videnskabeligt baseret stof på området,« siger ergoterapeut Greta Olsson, der ledede projektet. Og hun fortsætter:

»F.eks. sendte vi et spørgeskema til læger, ergoterapeuter, kiropraktorer osv., som vejleder mange med rygbesvær, og spurgte, hvad de baserede deres råd på. Svaret var, at de, da de ikke kunne finde eksakt viden på området, brugte deres egne erfaringer, som byggede på bl.a. tilbagemeldinger fra deres patienter. Og de vejledte individuelt. De anbefalede altså ikke automatisk en hård madras, som det for år tilbage var god latin.

Vi spurgte også producenterne, hvad de gik ud fra i deres udvikling af produkterne. De mente, at meget af det, de gjorde, faktisk byggede på eksakt viden. Men også her var det erfaringerne. Det fandt vi ud af ved at gå i dybden med deres dokumentation.«

Er god erfaring ikke ligeså godt som videnskab?

»Nej. For at noget er videnskabeligt bevist, kræves det, at der udføres undersøgelser efter helt bestemte kriterier, som f.eks. tydeligt viser, at der er en forskel på det ene i forhold til det andet.«

Andre undersøgelser

Men hvad nåede I helt nøjagtigt frem til i undersøgelsen?

»Det eneste, vi tør sige med en vis sikkerhed, er, at har man problemer med lænd eller ryg, er det meget sværere at finde en god madras, end hvis man er sund og rask. Men der er ikke belæg for hverken at fastslå, at man kan forebygge rygbesvær med en bestemt madras, eller at en dårlig madras kan forårsage problemerne.

Det bedste man kan gøre, når man køber en madras, er først og fremmest at lytte til sin egen ryg. Jeg vil anbefale alle at besøge i hvert fald én forretning, som har et stort udvalg. Man kan komme ud for, at madrasserne i en specialforretning med et bestemt koncept ikke passer til ens ryg. Og man skal selvfølgelig sikre sig, at man kan afprøve madrassen i mindst to uger. Og der skal også være retur- og ombytningsret,« siger Greta Olsson og tilføjer, at madrassen skal afprøves uden plastikemballage.

»Den skal væk for, at man kan fornemme, hvordan madrassen er at ligge på,« siger Greta Olsson og vender tilbage til undersøgelsen. Den har resulteret i én god ting: Markedsføringen er blevet meget mere lødig.

»Tidligere skrev man uden blusel: »Søvngaranti i 15 år« og »du ligger himmelsk de næste 30 år«. Man kan dog stadigvæk læse om madras-garantier på 20 år. Men man skal være klar over, at garantien ikke går på liggekomforten, men typisk på brud på fjedre.

Man gør ikke opmærksom på, at efter otte-ti år giver madrassen ikke samme støtte som da den var ny. Faktisk er det tidspunktet, hvor man skal tænke på at udskifte den,« siger ergoterapeuten, men understreger også, at man ikke kan dokumentere, at en 20 år gammel madras kan give problemer med ryggen.«

Undersøgelsen er fra 1999, findes der nyere undersøgelser?

»Ja, bl.a. en spansk fra 2003 med deltagelse af 313 personer med kronisk lænde- og rygbesvær, der ved lodtrækning i en periode fik tildelt enten en hård eller en medium-hård madras. Derefter målte man deres smerter og funktionsniveau. Resultatet, der blev offentliggjort i det ansete engelske lægetidsskrift, The Lancet, blev en anbefaling af en medium-hård madras, når man havde lænde-ryg besvær. Hvilket går imod myten om hårde madrasser til patienter med de lidelser.

En dansk læge har imidlertid i »Ugeskrift for Læger« sat spørgsmålstegn ved undersøgelsen. Han fandt ikke, at de to grupper var helt sammenlignelige. Han mente at kunne se, at personerne med medium-madrassene ikke havde være syge så længe som den anden gruppe. Det vil derfor være tvivlsomt, hvad man kan konkludere om den mellemhårde madras.

Andre undersøgelser viser, at har man først problemer, så har det stor betydning, at man vælger den rigtige madras. Altså det samme som vi fandt frem til.«

Hvorfor er jeres undersøgelse ikke blevet fulgt op?

»Det undrer også mig, for vi behøver store afdækkende undersøgelser for at finde ud af, hvordan man ligger bedst muligt. Det kunne være en opgave for producenterne eller Sundhedsministeriet.«www.hmi.dk