Sorte pletter på murværket

Husråd

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmål: Vi har et moderne fiskerhus fra 1984 med vandskurede facader i mørtelens naturlige grå farve. Da vi købte huset for ca. ti år siden, stod facaderne perfekt lysegrå, men langsomt år for år er der opstået områder med sorte pletter og skjolder. Især nordgavlen er hårdt angrebet. Vi har lagt mærke til, at andre huse med samme facadebehandling har tilsvarende problemer. Kan vi gøre noget ved disse sorte pletter? Vi vil nødigt male huset, da vi så mister den flotte struktur, hvor murstenene skinner svagt igennem.

Med venlig hilsen

Tom J., Espergærde

Svar: Der kan være flere årsager til misfarvning af vandskuret murværk. På nordvendt facademurværk, hvor udtørringen af murværket kan være beskeden, er det overvejende sandsynligt en forekomst af alger, der medfører de sorte pletter og skjolder. Misfarvningen kan måske også skyldes fæstelse af svævestøv på fugtige områder eller, men lidet sandsynligt, at der stiger saltholdig grundfugt op i murværket, der medfører udfældning af calciumsulfat.

Jeg tror mest på algevækst. Algevæksten opstår, fordi murværket mod nord ikke udtørres i samme omfang af solvarmen som de øvrige facader. Murværket vil her temmelig konstant forblive en smule fugtigt, og det giver grobund for algevækst. Om sommeren, når der er mere tørrelse i luften, går algerne i tørkedvale, men ved fornyet fugt fortsætter celledelingen og dermed væksten igen ovenpå de døde alger.

Den ru overflade på det vandskurede murværk er også med til at holde på algerne. Det skal sikres, at murværket ikke tilføres utilsigtet vand fra rulleskifter, sålbænke og inddækninger uden vandnæser, utætte overdækninger eller utætte eller bladfyldte tagrender og nedløbsrør. Beplantning tæt på murværk skal beskæres og begrænses i vækst således, at udtørring af facaderne ikke derved hindres.

I tilfælde, hvor det ikke er muligt at hindre eller forebygge algevækst, kan man forsøge at fjerne algevæksten med damprensning, tørdampdesinfiktion eller med kemi. Under alle omstændigheder skal der ved afrensningen indledes med forsøg på et mindre område således, at dem mildeste og mest skånsomme metode efterfølgende anvendes. Handymen kan forsøge med væsker som Klorin, Rhodalon eller med LavTox Boracol 10 rh. Start med at børste murværket med en forholdsvis stiv kost, dog uden at ødelægge den filtsede overflade, applicer væsken med en pensel eller sprøjte, lad det sidde nogen tid og efterskyl med rent vand. Efter skylning kan der igen påføres lidt Rhodalon eller LavTox Boracol 10 rh, idet de også har nogen forebyggende virkning.

BYG-ERFA har udgivet erfaringsblade om disse algevækstproblemer:

Algevækst på bygningsdele nr. 49-931216. Saltudblomstninger på murværk nr. 29-871218. BYG-ERFA bladene kan købes i Byggecentrums udstilling.

Med venlig hilsen

Michael Freddie

Arkitekt MAA/PAR

Informationer om byggeprodukter, litteratur, byggeregler, brochurer m.m. kan fås i Byggecentrums udstillinger, Lautrupvang 1B i Ballerup og Hindsgavl Allé 2 i Middelfart. Der er åbent hver dag året rundt kl. 10-17, også i weekender og på helligdage.

Se også www.byggecentrum.dk