Smuk stil på det tyske barok-slot

Et dansk-tysk pars fælles interesse for historie og antikviteter gav nyt liv til herregården Rensow i Nordtyskland, som har åbnet dørene til de betagende stuer.

Foto: Foto: Lise & Kristian Septimius Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en kontrast til deres moderne lejlighed på Frederiksberg i København søgte den danske komtesse, Christina Ahlefeldt-Laurvig, og hendes tyskfødte mand, Knut Splett-Henning, i 2002 efter en sommerbolig i Mecklenburg i det tidligere Østtyskland.

Se masser af billeder fra herregården i galleriet til højre

Knuts familie kommer oprindelig fra området, og Ahlefeldt-slægtens stamfader, Benedict von Ahlefeldt, som levede i 1200-tallet, har også sine rødder her.

Se også:
Et styks ruin til en million
Den italienske ruin blev et smukt hus
Fra fredet ruin til italiensk idyl

En fælles interesse for historie og antikviteter fik dem til at falde for den over 750 kvadratmeter store og charmerende barok-herregård fra 1690 på en auktion. Derfor ved de i dag helt præcist. at de købte slottet Rensow 28. september 2002 kl. 12.

Desværre var der ikke meget glans og glamour tilbage fra fordums storhedstid, da de som nybagte slotsejere modtog nøglen til herregården. Men stedets manglende vedligehold tog det unge par blot som en udfordring.

Christina har en fortid i modebranchen, mens Knut har bekæftiget sig med antikvitetshandel. I dag koncentrerer de sig om Rensow og trækker  gerne selv i arbejdstøjet. Dog har de fået hjælp af håndværkere til de større renoveringer, som f.eks. taget, VVS-arbejde og el.

Enkel stil

»Vores stil er meget enkel. Vi forsøger at leve et simpelt liv uden radio, TV, computer og mobiltelefon – det sidste handler dog mest om dårlige teleforbindelser i området.«

Efter syv år, hvor alle ferier og fridage blev brugt på Rensows ombygning, stod huset færdigt med seks rummelige lejligheder med eget bad, hver på mellem 80 og 120 kvadratmeter fordelt på to etager. Og idéen med at åbne dørene for gæster til B&B opstod.

»Det er ikke længere kun vores sommerbolig. Det er blevet vores andet hjem, som vi er blevet så glade for. Den glæde vil vi gerne dele med andre,« siger Christina.

Schloss Rensow ligger i Recknitz-dalen i området Mecklenburg, 40 km fra Rostock, i en lille fredelig landsby, der også hedder Rensow. Både huset og regionen er oprindeligt tilknyttet Danmark.

Den oprindelige bygning kan føres helt tilbage til det 9. århundrede, hvor det blev bygget som et vendisk fæstningsanlæg med voldgrav omkring. Mange slag har ifundet sted her. Huset har været brændt ned flere gange og senest i 1690 genopbygget til sit nuværende udseende af den danskfødte greve Friederich von Lowtzow, hvis efterkommere ejede stedet indtil 1945, hvor familien blev fordrevet af det kommunistiske styre. Staten overtog ejendommen for at bruge den som kollektiv, indtil det i slutningen af 1980erne blev lukket og beboerne bedt om at flytte.

Siden Murens fald

Da Christina og Knut overtog Rensow, havde det stået tomt siden Berlinmurens fald i 1989. Parret fortæller, hvordan de før så fornemme gamle plankegulve i pommersk fyr var dækket af gråt linoleum, århundred- gamle, smukke tapeter var malet over, de originale pejse revet ned, og møbler, lamper, dørgreb og andre raffinementer forsvundet.

Følg FRI.dk's boligstof på Facebook

Men i dag er det gamle gods, takket være parrets indsats igen kommet til ære og værdighed.

»Først satte vi ca. 120 kvadratmeter i stand i underetagen til brug som sommerbolig. Mange af husets møbler har vi selv lavet af andre gamle møbler, vi har købt på loppemarkeder og lignende steder i Danmark eller Tyskland. Det fire meter lange bord i køkkenet er f.eks. et gammelt etiketteringsbord fra en tysk vinkælder, og køkkenelementer og biblioteket er bygget udelukkende af gamle materialer,« fortæller Knut. Både han og Christina nyder at gå på auktioner samt antik- og loppemarkeder for at købe møbler og ting fra barok-, renæssance- og empiretiden til deres slot.

»Det bedste sted i huset er køkkenet. Vi har næsten altid besøg, og så sidder vi i vores robuste køkken, som både kan klare fine middage, en aften med folk fra landsbyen og morgenmad for B&B gæster,« siger Christina.

Som en nyudsprungen rosenknop træder minislottet frem for enden af vejen midt på en stor grøn plæne omkranset af høje gamle bøge og lindetræer. Huset er i to etager med 300 kvadratmeter uudnyttet loft og 16.000 kvadratmeter tilhørende vildtgroende park. De mange stuer er nænsomt istandsat. Linoleum er fjernet, gulve høvlet af, og væggene malet i sanselige farver som vanilje, vinrød, café latte, chokoladebrun, olivengrøn og sart rosa.

Spøgelseshistorie

Alle gode nuancer, der passer godt til den antikke indretning, parret ønsker at gennemføre i hele huset. Der er blevet indlagt centralvarme i alle rum, ligesom der er blevet indrettet helt moderne badeværelser i alle seks lejligheder. Pudset er blevet fjernet fra facaden, så det kønne bindingsværk igen træder frem og ydervæggene renoveret og malet.

En særlig historie knytter sig til den fine hoveddør i egetræ. Den fandt Knut helt tilfældigt i en bunke gammelt hø en dag, hvor han gik og rodede i et skur. Nu er den flot istandsat og sidder som udgangsdør fra havestuen.

Se også:
Et styks ruin til en million
Den italienske ruin blev et smukt hus
Fra fredet ruin til italiensk idyl

Som det er kutyme på slotte og herregårde, hører der også en spøgelseshistorie til Rensow. Bygherren Friederich von Lowtzow blev syg og døde på slottet 4. juni 1706 under stor smerte. Det siges, at man hvert år op til den dato kan høre hosten og jamren i huset. Ingen har dog endnu set noget eller nogen.

»Vi siger altid, at spøgelserne i huset er glade for os, da vi har reddet huset fra at falde sammen,« lyder det beroligende fra det unge dansk-tyske godsejerpar.

Følg FRI.dk's boligstof på Facebook