Sande myter på boligmarkedet

Vi køber huse i områder, vi kender, og mange vælger i en sen alder at flytte hjem til det område, hvor de er født. Bolius har undersøgt en række mønstre på boligmarkedet.

Der bor kun rige menensker i whiskybæltet, og folk ,der bor på landet, er dumme, meget dumme! Ejendomsmæglerkæden Danbolig kører for tiden en serie tv-reklamer, hvor der i stærkt karikeret form gøres op med nogle velkendte myter på boligmarkedet, og idéen er så, at den kloge mægler fra Danbo hjælper med at forklare, at sådan er det slet ikke i virkeligheden.

Men faktisk findes der et sæt sande myter eller måske snarere mønstre på boligmarkedet. Dem har Bolius.dk forsøgt at afdække ved en rundspørge til diverse mæglere. Ejendomsmæglerne står ifølge Bolius for godt 80.000 bolighandler om året til en samlet pris på næsten 200 mia. kr., og derfor har de en særlig føling med, hvor danskerne rykker hen, når de rykker.

Ifølge Bolius er der fem grundregler, som oftest bliver fulgt, når folk køber bolig.

1. Vi køber bolig i det område, vi kender.

Reglen gælder både, når vi køber helårsbolig og fritidsbolig. Ifølge kommunikationschef Niels Carstensen fra Home er det ikke usædvanligt, at man i den tredje alder søger tilbage til fødeegnen.

2. Vi køber i områder, vi kan identificere os med.

Er du først født i Nordsjælland, føles det mere naturligt at købe bolig her end f.eks. syd for København.

3. Unge bor i storbyen – ældre vil have ro.

Det gælder stadig, at vi flytter til storbyen, når vi er unge. Omvendt er det også en generel tendens, at vi forlader storbyen, når karrieren slutter. Den generelle tendens modvirkes dog lidt af en nyere tendens med, at stadig flere ældre, især de kulturelt interesserede, rykker til byen i de moderne boligbyggerier for at være tæt på opera, teater og andre af byens kulturelle tilbud.

4. Med alderen er småt godt.

Ældre søger typisk efter mindre boliger i ét plan eller lejligheder med elevator, og boligen skal være nem at vedligeholde.

5. Børnefamilier vil have plads.

Opsparet friværdi veksles til flere værelser, bryggers m.m. Gerne en stor villa tæt på gode institutioner, skoler og sportsfaciliter. Stadigt flere børnefamilier i alderen syv til fjorten år efterspørger også nedlagte landbrug, hvor der er plads både inde og ude.

Udover disse fem grundregler har Bolius også fundet frem til et sæt af mindre regler, som gælder på boligmarkedet i øjeblkket. En af dem er, at København og Århus udveksler befolkninger. De to storbyer kan accepteres af hinandens befolkning, og det er åbenbart ikke så svært at skifte en tilværelse i Århus ud med en i hovedstaden eller omvendt.

I det hele taget trækker alle større byer i Danmark oplandet til sig, og den udvikling fortsætter. F.eks. trækker Aalborg i dag flere og flere beboere til sig fra mindre nordjyske byer som Thisted og Fjerritslev. I flere egne af landet opstår der også attraktive område for de velstillede. Det gælder f.eks. på fyn, hvor det odenseanske jetset typisk køber hus i naturskønne områder som Svendborg og Kerteminde.

I øvrigt gælder det, at det er svært for alle andre end storkøbenhavnere at få råd til at bo i nærheden af hovedstaden, hvor priserne gennem de seneste år er steget meget mere end i det øvrige land. Derfor vælger jyder og fynboer, som flytter til hovedstadsområdet hellere at købe hus i Ringsted, Roskilde, Hillerød eller Køge.