Sådan ser RIGTIGE sommerhuse ud

Sommerhusudstykninger, der oser af parcelhuskvarter, får én over nakken i ny arkitekturbog. Se eksempler på de rigtige sommerhuse her.

Foto: Fotos fra bogen

»Et sommerhus er dybest set en åben dør til naturen. En beboet have. Et læsted. Et sted snarere end et hus.« Sådan skriver forfatterne i en ny bog med titlen »Rigtige sommerhuse«.

Se billeder fra den nye sommerhusbog i galleriet til højre>> 

Forfatterne er et trekløver bestående af restaureringsarkitekt Bente Lange, landskabsarkitekt Stig L. Andersson og fotograf Jens Lindhe, som alle tre kalder sig sommerhusentusiaster.

Titlen kan virke en kende provokerende, for hvad er nu det? Er der nogen sommerhuse, som er mere rigtige end andre?

Ja, tydeligvis. Det er i hvert fald præsmissen for denne arkitekturbog, der er en fortaler for autentiske, enkle og primitive sommerhuse. De huse er nemlig tilpasset omgivelserne i modsætning til nyere tiders sommerhusudstykninger, hvor »den enkelte bygger, som om han var alene i verden, og hvor store termovinduer stirrer – ikke på landskabet, men på naboens termorude.«

Mange gamle sommerhuskvarterer er netop opstået i et samspil med naturen. I nordsjællandske Asserbo ligger husene i en plantage, der over en lang årrække har udviklet sig til tæt skov.

På Fanø putter husene sig mellem hinanden ude ved kysten, og ved Husby på Vestkysten skaber de stråtækte huse i klitlandskabet med marehalm et helt nyt landskab med større æstetisk værdi, end hvis der slet ikke havde været nogle huse.

Beliggenhed og havudsigt

Beliggenheden er altafgørende for sommerhuse, på det punkt er forfatterne ikke uenige med ejendomsmæglerne. Dog gør de en smule op med tidens jagen efter havudsigt. Selv den smukkeste udsigt kan nemlig blive kedelig, hvis man har den hele tiden.

Og faktisk behøver man ikke at kunne se vandet for at mærke, at man bor ved havet. De bedste huse ligger gemt inde i landet, så der opstår en spænding hver gang, man går over klitten til stranden for at se, hvordan havet ser ud i dag, skriver forfatterne.

Går i arv

De smukkeste sommerhuse går ofte i arv fra generation til generation, netop fordi deres beliggenhed ikke kan købes for penge. Men er man ikke den lykkelige indehaver af sådan en eftertragtet plet, er der stadig håb. 

Fremfor de parcelhusagtige sommerhusområder burde vi derfor ifølge forfatterne fremover skabe en helt anden slags kvarterer med stor herlighedsværdi, og hvor man ikke behøver plankeværker for at blive skærmet mod indblik.

I bogen viser de en skitse over, hvordan det f.eks. kunne se ud: »En slags hyper-guldalderlandskab med bakker, mange rum og plads til huse med vidt forskellige udtryk og placering, udsyn og fællesskab.«

Alt hvad der skal til – i hvert fald ifølge de tre forfattere – er en bulldozer til at flytte rundt på jorden!

Læs også:
Sommerhuset ændrer vores adfærd
Her er de 4 sommerhustyper
Sådan giver du sommerhuset en opgradering
Stadig flere sommerhuse rippes for værdier
Stråtækt idyl i Melby
Mellem himmel og hav