Sådan klarer planterne vinteren:

I pleje. Den danske vinter er slem at komme igennem for mange skønne, træagtige krukkevækster, der har sydlige himmelstrøg som hjemland. Hvor er de om vinteren?

Gartner Vesterager Nielsen er her midt mellem et lille udpluk af vintergæsterne. Bag Vesterager står en imponerende kamelia, hvor de første blomster netop er sprunget ud. Planten skal inden længe ud af drivhuset og tage del i en kamelia-udstilling, som den kendte blomstermand, Tage Andersen, åbner 10. marts i Norrvikens Trädgårdar i Båstad i Sverige. Bagest ses citrus, og forrest i billedet mange forskellige planter som lavatera, fuchsia, purpurvinge, myrte og bougainvillea.<br> Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Mens vi andre kan drage på ferie sydpå og nyde sol og varme, må Sydens planter, som vi har lokket op til det kolde nord, klare sig igennem på bedste vis. Ikke alle er overladt til kulde og mørke, mange kommer nemlig i pleje hos den tidligere erhvervsgartner, Harry Vesterager Nielsen, ved Ledøje.

Før blev der dyrket stiklinger til bl.a. julebegonier på rad og række i de store drivhuse, men nu er gartneriet lukket og de frostfri drivhuse udnyttes til overvintring af velvoksne krukkevækster.

Mange af Vesteragers vinterpensionærer kan vi glæde os over i sommerhaverne rundt omkring. De står i Tivoli, de står i den nyrestaurerede have ved Ordrupgård, i grønne anlæg på Frederiksberg, i herregårdshaver, ved hoteller, restauranter, i slotshaver og særlige haver som f.eks. Norrvikens Trädgårdar i Båstad.

Det er en oplevelse at gå en »middelhavstur« i drivhusene mellem store krukker af ler, jern, plast og træ, der næsten alle kræver gaffeltruck for at blive flyttet. Her er stammede laurbær med skønne, runde kroner. Myrter klippet tætte og fine, oliventræer, kæmpe neriebuske og gamle, kraftige bougainvillea.

I drivhusene står også rariteter. Et drageblodstræ med en lige og tyk stamme under grågrønne, stive blade. Her er masser af citrus, på nippet til at blomstre, og - tænk engang - granatæbler, der er mindst 120 år gamle! Deres stammer er furede, krogede og fulde af mystik. Gamle planter har en særlig skønhed.

Plejes og passes

De mange planter kommer til gartner Vesterager i løbet af oktober. Er de ikke allerede beskåret, sker det, inden de sættes i drivhuset, så pladsen udnyttes optimalt.

Når planterne ankommer, er der stor forskel på, i hvor god stand de er. Vesterager kan sagtens se på en plante, om den kun har fået vand og ingen gødning gennem sommeren. Gulgrønne blade og mindre frodighed afslører straks en mangelfuld pasning for gartnerblikket.

»Den kondi, planterne har, når de kommer her, skal de overleve vinteren på!« fortæller Vesterager, der ikke nøjes med at få planterne til at overvintre, han sørger også for, at de inden afrejsen til sommerresidensen er i så god kondition som vel muligt.

»Og det er lige nu, hvor lyset er i tiltagende, at man skal begynde at opbygge krukkeplanterne igen, så de kan blive frodige til sommer,« lyder gartnerens opfordring.

»Når planter gror i afgrænsede dyrkningsrum - som en krukke jo er - skal de have tilstrækkeligt med gødning, og det skal gives ved hver vanding,« er det enkle råd fra Vesterager.

Vinteren igennem bliver planterne i Vesteragers drivhuse vandet efter behov. Gødning får de altid sammen med vandet, også om vinteren. Det er jo levende vækster, og de gror også lidt på denne årstid, men de får kun halv gødningsdosering i vinterperioden. De planter, som i sommerens løb har været på ufrivillig smalkost, skal nu have fyldt depoterne op. At få en stor plante på ret køl igen kan godt tage flere år, fortæller gartneren, men med god og vedholdende pleje kan meget lykkes!

Fra midt i maj og frem til sankthans ryddes drivhusene igen for planter. De store baljeplanter drager atter ud i sommerlandet for at vise, hvad de dur til - og det er ikke så lidt.

Vinteropbevaring af planter fra september/oktober til maj/juni koster 500 kr. pr. kvadratmeter drivhusplads hos gartner Harry Vesterager Nielsen, Ledøje, tlf. 44971643.