Parcelhus på en ny måde

En entreprenør har i samarbejde med en arkitekt skabt et hus, der skiller sig ud fra de øvrige på markedet. Han syntes, at der trængte til forandring i parcelhus-miljøet.

De 160 kvadratmeter er udnyttet godt, er luftige og lyse på grund af de mange vinduer og ovenlysvinder. Det er en stor kontrast til det tidligere parcelhus, Solveig Sten og hendes mand boede i, som var meget traditionelt og blandt andet havde en lang fordelingsgang. At huset ikke minder om de traditionelle parcelhuse er netop entreprenør Nicolai Nørrelunds mål. <br>Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det hvide hus med det skrå tag, de store vinduespartier, ovenlysvinduerne og den pudsede facade skiller sig ud fra de øvrige huse i nybyggerkvarteret nær Ringsted. Over områdets lave hække ses et par murede parcelhuse samt træhuse i forskellige afskygninger. Manden bag det anderledes hus er entreprenør Nicolai Nørrelund, og han har skabt den særlige bolig, fordi han mente, at der trængte til forandring på de danske parceller.

»Jeg synes, at mange nye parcelhuse ligner hinanden de er bygget i røde eller gule mursten og har sorte, afvalmede tage. Det viste sig, at jeg deler den holdning med flere af mine kunder, der efterlyser huse, der ikke ligner de traditionelle typehuse. Derfor fandt jeg byggegrunden her og kontaktede forskellige arkitekter for at høre, om de ville tegne et hus til mig,« siger Nicolai Nørrelund.

I første omgang forhørte han sig hos nogle kendte arkitekter, men de forlangte omkring 50-75.000 kroner for at tegne et projekt. Så søgte Nicolai Nørrelund på netarkitekten.dk og kom i kontakt med en arkitekt, der skulle have under det halve for at skabe et hus ud fra entreprenørens dessiner.

»I korte træk var tanken at skabe et enkelt og lyst hus med rene linjer, højt til loftet, hvor der ikke gik en masse kvadratmeter på gangareal. I alt udarbejdede arkitekten fire forskellige forslag, før vi kom til den endelige løsning, og så gik jeg i gang med at bygge huset,« fortæller entreprenøren.

Syv måneder på fuld tid har det taget entreprenøren at bygge de 160 kvadratmeter, som kostede lidt mere end forventet. Derefter satte han det til salg for tre millioner kroner hos en ejendomsmægler, og der gik ikke længe, før Frode Ziebel og Solveig Steen skrev under på slutsedlen.

»Jeg så annoncen i avisen og syntes, at huset så interessant ud, fordi det var nyt og i en utraditionel byggestil. På det tidspunkt arbejdede Frode i udlandet, men da han kom hjem, tog vi straks herned og faldt begge for huset,« fortæller Solveig Steen, der suppleres af sin mand:

»Jeg synes særlig godt om planløsningen. Når man sidder i sofaen i stuen, føles det som om man bruger hele huset, selv om det er stort. Det er en forskel fra et mere traditionelt parcelhus, som vi tidligere har boet i, hvor der er en lang gang med værelser. Her følte vi, at en stor del af pladsen blev brugt til opbevaring. En anden stor fordel ved huset er, at der er højt til loftet og masser af lys.«

Beboerne sætter også pris på, at de har fået deres egen afdeling med separat walk-in-closet og badeværelse især når der kommer gæster fra Jylland. De bliver indlogeret i gæsteværelset ved siden af husets ekstra badeværelse, så husejerne slipper for at flashe deres morgenhår og badekåber foran gæsterne.

De er dog klar over, at de har måttet slippe mere for den særlige bolig, end hvis de havde valgt et typehus. Prisen for deres nye hus ligger omkring 20.000 kroner per kvadratmeter, men de penge, mener de, er godt givet, når gevinsten er et unikt hus med lækre materialer som f.eks. bordplader af corian. Hertil kommer ovenlysvinduer, indbyggede spots både ude og inde, skur, garage, indkørsel og en grund, der var ryddet og klar til at få sået græs.

Husejerne er heller ikke de eneste, der har set lyset i boligen, og de har fået mange positive kommentarer med på (villa)vejen, mens andre har været mere skeptiske.

»Ikke alle synes, at vores hus er lige så pænt udefra som indefra. Men mange forbipasserende har sagt, at de synes, det er flot. På et tidspunkt kom en dame i 80erne forbi og sagde, at hvis bare hun havde været lidt yngre, ville hun gerne have købt huset,« fortæller Solveig Steen.