Parcelhus fik højt til lofte

Den utraditionelle tilbygning på 70er huset går under flere øgenavne i kvarteret. Men familien Madsen er tilfreds, fordi den har løst deres pladsproblemer, og i tilgift har de fået en bolig med mere lys og højere til loftet. Samtidig er huset blevet nemmere at vedligeholde.

»Kirken«. »Det mærkelige hus« eller bare »det nye hus«.

Det er nogle af de kommentarer, pacelhusejerne i Ringsted har hørt om deres hus, siden det blev bygget om for et års tid siden. Ombygningen ændrede også i den grad karakter, da familien hyrede en alternativt tænkende arkitekt. Han var blevet kontaktet, fordi husejerne ti år og tre børn efter huskøbet havde brug for en mere moderne indretning, og fordi en del ting alligevel stod til udskiftning.

»Den gamle udestue sang på sidste vers og sternbrædderne var rådne. Derudover syntes vi, at de tre børneværelser på ni en halv kvadratmeter var for trange, stuen for lille, og desuden manglede der et hjemmekontor. Vi arbejder ofte hjemme, og det var ikke praktisk at have computere og papir i stuen,« forklarer Henning Madsen.

Sanne Madsen satte sig derfor med en blok i hånden og begyndte at tegne en tilbygning i en vinkel ud fra huset. At få alle ønskerne indfriet viste sig dog at være sværere end forventet, og derfor henvendte parret sig til en arkitekt, de kendte. Beskeden fra bygherrerne lød på at finde en løsning, der løste pladsproblemerne inden for 40 kvadratmeter, men det viste sig ikke muligt, syntes familien. De droppede derfor planerne, indtil Sanne Madsen tilfældigvis faldt i snak med en lokal tømrermester.

»Jeg fortalte ham om vores planer, og han foreslog, at vi tog kontakt til hans søn, som var arkitekt. Sønnen boede i Italien, men via e-mailen sendte vi ham tegninger af huset samt en kravspecifikation. Og da han næste gang dukkede op i Danmark, havde han en skitsetegning med af vores hus med de to høje tilbygninger,« fortæller Sanne Madsen.

Parret var mildest talt overraskede over det utraditionelle bud på, hvordan huset kunne udvides, men samtidig syntes de, at det tegnede til at blive en spændende løsning. Derfor bad de arkitekt Brian Rasmussen om at arbejde videre med sin idé. En halv snes gange susede plan- og facadetegninger frem og tilbage mellem Danmark og Italien, før parret var helt tilfredse. Men så havde de også fået alt, hvad de kunne drømme om og lidt til - på 63 ekstra kvadratmeter. Tre gode børneværelser til børnene på fire, otte og ti år, et kontor, en stor stue og et soveværelse, begge med fire meter til loftet og kæmpe vinduer, og særligt de to nye og helt anderledes rum er familien begejstrede for.

»Jeg nyder at sidde i sengen med en kop kaffe og se vores høns spadsere frem og tilbage foran vinduet. Før så vi slet ikke haven, fordi vinduerne sad så højt. Og fra stuen tog udestuen desuden en stor del af udsynet,« forklarer Henning Madsen.

Hans kone nævner, at hun især sætter pris på lyset i de nye rum, ikke mindst de tre nye ovenlysvinduer i den oprindelige og lavloftede del af stuen. Hun er også begejstret for den nye terrasse, der er opstået mellem de to nye tilbygninger. Så alt i alt glæder parret sig over, at de kastede sig ud i en anderledes løsning, og fremhæver samtidig, at det har været interessant at arbejde sammen med en arkitekt.

»Nogle gange var det som om, to verdener stødte sammen, selv om arkitekten var rigtig god til at lytte til vores behov og ønsker. Han tænkte meget i linjer og mente f.eks., at vinduet mod vejen skulle sløjfes af arkitektoniske grunde. Det var vi dog ikke enige i, for vi ville gerne kunne kigge ud på vejen og har derfor beholdt det,« siger Sanne Madsen og tilføjer:

»Da vi var i tvivl om, hvor vi skulle placere brændeovnen, sagde Brian straks, at den kun kunne ståét sted, og det var midt på den nye væg mod haven. Det passede med linjerne og symmetrien,« siger hun.

Heldigvis for parret har de ikke kun fået et hus med nyt look, men også et hus, der kræver mindre vedigeholdelsese. For da de alligevel skulle bygge om, skiftede håndværkerne samtidig de gamle trævinduerud med nogle vedligeholdelsesfrie, ligesom gavlene nu er beklædt med eternit frem for træ. Så alt i alt passer huset perfekt til en travl børnefamilie med hang til lys og luft.