Orø har hjerterum til mange sommerhuse

Den lille ø i Isefjorden har knap 900 indbyggere og 1.200 sommerhuse, det gør øen til den tættest befolkede af de danske småøer.

For at skåne de fredede strandenge og skrænter har man lavet såkaldte trampestier, der følger kysten en god del af vejen og går næsten tværs over øen. Der er i alt 14 km stier.<br>Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

»Orø er formet som et hjerte. Jeg bor i det øverste højre hjertekammer.«

Så poetisk beskriver Vibeke Schaarup vejen til sit sommerhus, som hun har haft i ti år og som hun fandt en kold februardag, da der var is på vandet i Isefjorden.

»Vi kunne gå ud på isen og se ind på huset, der ligger i første række, og der var ingen tvivl, det var det vandhus, vi havde ledt efter,« fortæller hun og tilføjer:

»Og jeg har ikke fortrudt købet et eneste øjeblik.«

Huset, som hun bruger flittigt, er bygget i 1960erne men udbygget hen ad vejen af den forhenværende ejer, en fantasirig arkitekt og kunstner, som bl.a. har skabt en løvdækket atriumgård i midten og en luftig glasoverbygget terrasse mod vest. Det er et levested og et atelier, hvor Vibeke Schaarup arbejder med papirfremstilling, decoupage og origami japansk papirfoldekunst og nyder naturen.

»Her er et fantastisk fugleliv. En ven af mig, der er ornitolog, kunne spotte 14 forskellige fugle herfra og ned til vandet,« siger hun og peger ned over græsplænen, der, skønt den er stor, forekommer at være et beskedent areal til så mange fuglearter.

Mens vi taler om mylder, skal stjernerne nævnes.

»Man kan se flere stjerner her end noget andet sted i Danmark,« påstår Vibeke Schaarup.

Øen ligger nemlig så langt fra byer og andre steder med elektrisk oplysning, at der ikke er noget til at blege himlen.

Orø ligger i Isefjorden med færgeforbindelse til Holbæk og Hammer Bakker. Den er på 14,7 kvadratkilometer og bare 6,5 km på den længste led, så det er ikke nogen stor ø. Men den er efter sigende den tættest befolkede af de danske småøer, hvilket hovedsagelig skyldes de mange sommerhuse.

For første gang i nyere tid, fortæller formanden for Orø beboerforening, Jens Andersen, er antallet af faste beboere kommet ned under 900, og skolen underviser kun børnene til og med 6. klasse, derefter må de sejle til Holbæk og fortsætte.

Men der er masser af leben alligevel, for der er 1.200 sommerhuse og ca. en fjerdedel af dem er beboet hele året.

»På en god sommerweekend kan der godt være mellem 5.000 og 6.000 mennesker påøen,« fortæller Kirsten Schmidt, der har været præst ved Orø Kirke i 19 år.

Hun ser mange sommerhusejere blandt kirkegængerne. De holder også bryllup og barndåb påøen, og i udvalgte weekender kommer de strømmende til præstegården for at se den vidunderlige have, præsten har sammen med sin mand, Kristian Krøger, billedkunstner og gartner.

Tidligere på sommeren kom beboerne for at se roser, den sidste weekend i august plus den 8. og 9. september gælder det havens hundredvis af georginer. En af dem, en dyb rødlilla, er ovenikøbet opkaldt efter Kristian Krøger.

Orø urtehave er en anden botanisk seværdighed. Her kan man både studere 600 forskellige plantearter samt få massage, healing, urtebehandling og lagt sit horoskop, og i nærheden er der en gård, som er omdannet til kursuscenter for personlig lederudvikling og gestaltterapi, såø-kulturen favner bredt.

Men det mest imponerende, i hvert fald for én, der ikke har været her så ofte, er bystrukturen.

At rejse til en ø er som at rejse tilbage i tiden, står der i en bog om danske småøer, og det passer på en prik på Orø. Der er fire »byer«: Bybjerg, Brønde, Gamløse og Næsby, og de strutter af bindingsværkshuse, stokroser og stråtag.

»Hovedstaden« Bybjerg har både kirken, museet indrettet i den tidligere fattiggård kroen, lægen, skolen og dagligvarehandlen, Daglibrugsen, (der godt kunne trænge til at få fyldt op på hylderne), plus Ø-kontoret, hvor man kan få det hele: turistinformation, borgerservice, fotokopiering, regnskabshjælp, post frem og tilbage og »Orø Nyt«, der udkommer seks gange årligt i et oplag på ca. 700.

De øvrige småbyer er så løse i konturerne, at man har passeret dem, før man opdagede dem, bortset fra Næsby, der er som skabt til Morten Korch. Den er koncentreret om 25 huse, hvoraf de seks er til salg. Eksempelvis kan man købe en firlænget gul bindingsværksgård med kampestensgavl til 3.350.000 kr.

Næsby er den nordligste bebyggelse og har været kendt siden 1500-tallet. Her mødte vi en kvinde på vej ud med sin kajak, der fortalte, at hendes forfædre har boet her helt tilbage i 1664, men måske bliver den nu endeligt opslugt af sommerhuskolonisationen!

Fritidsfolkets tidsalder begyndte i 1940erne med beskedne sommerhuse nord for Næsby og accellerede kraftigt i begyndelsen af 1960erne, da man byggede den mærkelige færge, en slags flydende platform med motor, og lod den sejle mellem Orø og Hammer Bakker. Ved dette færgeleje ligger endnu et stort sommerhusområde.

Bortset fra, at man ser sommerhuse alle vegne, hvoraf rigtig mange har et til salg skilt er der tre-fire andre koncentrationer, blandt andet ved ved Salvig, Brønde og Børrehoved i nærheden af den offentlige badestrand, Nørrestænge strand.

Det højeste punkt på Orø er Stensbjerg, der hæver sig 28 meter over havet, så man kan sagtens cykle rundt med pulsen i ro. Der er også fantastiske muligheder for at sejle rundt om Orø i kajak, kano, jolle, sejlbåd, fiskekutter eller gummibåd, og det må være skønt at ligge derude og kigge ind på de smukke strandenge, som man også kan gå i ad såkaldte trampestier.

Men bademulighederne er ikke fantastiske. Der er lavvandet, man skal derfor langt ud, og man skal først igennem en bræmme af, jeg ved ikke hvad, så badesko er anbefalelsesværdige. Det er dog nok ikke klogt at sige det højt, for de, der har Orø i hjertet, synes, at stranden er pragtfuld.