Omsorgshjem blev til liebhaveri

De flotte gamle bygninger i Brejning ned til Vejle Fjord husede indtil for få siden åndssvage­forsorgen. Nu er alt blevet sat smukt i stand og nye eksklusive funkisvillaer ligger spredt i landskabet og signalerer tydeligt, at det ikke længere er amtet, der betaler huslejen.

Det gamle Mandshjem, der nu hedder Kellershus, er blevet indrettet med 12 lejligheder på 110-240 m2. Desuden er der blevet opført to nye fløje med seks-otte lejligheder i hver på 100-230 m2. Ned mod vandet, i forlængelse af indkørslen til byggeriet, er anlagt et lysthus. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Når man står midt i det bakkede område med de ti nye funkisvillaer i ryggen og kigger ned over det faldende terræn, rejser det gamle Mandshjem sig af marken med flotte hvidkalkede mure og rødt tag mod en blå himmel og den glitrende fjord som baggrundstæppe.

12 km fra Fredericia og 10 km fra Vejle ligger Chr. Kellers Park i Brejning ned til Vejle Fjord. Stedet lagde indtil for fåår siden hus til udviklingshæmmede, men blev i 2002 solgt til bygherren, Urup Development, der i tæt samarbejde med arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen har udviklet området med alt fra ny marina, luksusboliger, hotel, spa og golf til lamper og postkasser.

Når amter og kommuner sælger ud af arvesølvet, frygter offentligheden ofte det værste for områdets videre udvikling og i mange tilfælde med god grund. Men denne gang må selv de værste forventninger være blevet gjort til skamme. I amtets oplæg til, hvordan området skulle bebygges, var der oprindeligt lagt op til en meget højere bebyggelsesprocent, men Urup Development trak i den modsatte retning og lagde større vægt på at bevare områdets unikke karakter og opføre færre, men mere eksklusive boliger.

»Det er et enestående område, hvor vi har kombineret moderne arkitektur med de gamle bygninger. Vi har gjort meget ud af at tilpasse byggeriet til landskabet, og i forhold til Vejle Amts regionsplan har vi også gjort det langt mere attraktivt, end det i første omgang var tænkt. De sidste par år er værdien blevet fordoblet i området, og det er blevet mindst lige så attraktivt som Bredballe,« siger direktør Dan Brockdorff fra Urup Development.

Bredballe, der ligger nord for Vejle Fjord, har længe været et af de mest populære steder at købe hus. Men at Brejning nu advokerer stærkt til at indtage den position, er to af områdets ejendomsmæglere enige om.

»Bredballe har altid gået for at være yderst attraktivt, men Brejning, der ligger i hjertet af trekantsområdet, er blevet lige så eftertragtet og er stadig på vej op. Men det er to meget forskellige områder, som ikke kan sammenlignes. Bredballe er et villakvarter, hvor Brejning er meget naturskønt med nogle unikke ejendomme,« siger Hans Lilienhoff fra Ejendomsmæglerfirmaet Lilienhoff, der sælger liebhaverboliger i Danmark.

Også Home i Børkop, der har stået for salget af boligerne for Urup Development, kan bekræfte, at området har undergået en rivende udvikling.

»Det er helt vildt. I 2004 solgte vi bl.a. en af de ældre boliger for 2,7 millioner. Huset blev totalrenoveret og solgt igen i 2006 for 20 millioner kr.,« fortæller ejendomsmægler Jonna Harbo, der i øjeblikket også har en af områdets 300 kvm funkisvillaer til salg for 12 millioner kr.

I en af de andre bor Carsten Jessen sammen med sin kæreste Inger Hedegaard. Han er selvstændig inden for køkken og bad, og hun er fysioterapeut på Vejle Sygehus. Carsten Jessen har boet mange år i Bredballe, men i januar 2006 kom postnummeret til at hedde 7080 Børkop.

»Det er et meget unikt område. Da vi stødte på projektet her i Brejning, havde vi søgt efter en byggegrund et stykke tid. Vi gav tre kvartmillion for selve grunden, og den er i hvert fald ikke faldet i pris siden,« siger Carsten Jessen.

At hans bolig falder i kategorien liebhaveri kan der ikke være tvivl om. Ganske vist er boligens areal »kun« på 170 kvm, hvilket gør den til en af de mindre funkisvillaer, der alle har de samme ydre dimensioner, men er vidt forskelligt indrettet. Det ensartede ydre gør området meget harmonisk at se på, hvilket under ingen omstændigheder skal forveksles med kedeligt. Naturen, og de tre plateauer, byggeriet er fordelt på, er i sig selv så varieret, at villaerne fremhæver den naturlige skønhed fremfor at dominere udsigten.

Desuden passer funkisstilen godt til de gamle smukt restaurerede ejendomme, der heldigvis ikke er blevet revet ned. For det er også dem, der er med til at gøre stedet unikt, bl.a. fordi det primært er den samme arkitekt, professor Vilhelm Klein, der har tegnet både bygninger og haveanlæg mellem 1901 og 1913. Han var inspireret af den franske renæssances slotsarkitektur og havde som stedets læge og grundlægger, Christian Keller, tre vigtige parametre for øje: Orden, ro og regelmæssighed.

Men det er nu ikke de ord, der falder Carsten Jessen ind, når han bliver bedt om at fortælle, hvad der for ham gør stedet unikt.

»Det er naturen. Der er både fjord og skov, og lige meget hvilket vindue, jeg kigger ud af, så gør det kuperede terræn, at der hele tiden er et nyt landskab at se på.«

Den samme beskrivelse gælder også for områdets beboere. Bortset fra, at de færreste formodentlig er førstegangskøbere, så er det ifølge Carsten Jessen en blandet flok af unge og ældre med og uden børn, hvilket for ham blot gør stedet yderligere attraktivt. Og på spørgsmålet om, hvorvidt han overhovedet savner noget, svarer han nej og har kun rosende ord til overs for entreprenøren:

»Jeg vil gerne rose Urup Development for det arbejde, de har lavet. Jeg synes, det har været meget fremsynet at sige, at stedet skulle være en lille perle,« siger han.

Og når blikket vandrer op og ned af træer, plateauer og den smukke arkitektur og slutter af på fjorden, giver det ingen mening at være uenig i den betragtning. Det er helt igennem et ganske særligt område, der har fået lov til at bevare sit særpræg uden hverken at ende som et frilandsmuseum eller ligne en slotspark.