Nyt og klassisk

Det blev hviletæppet, der løb med den helt store opmærksomhed, men andet dansk prima design gjorde sig også i Frankfurt.

Pernelle Fagerlunds hviletæppe har målene 180x100x50. Fremstillet i valket uld, filt, isoleringsrør samt skum. Kan bruges til power-naps. Prisen smutter op omkring de 50.000 kr. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Pernelle Fagerlunds hviletæppe i filt og skumgummi fik det, som mange vil give deres højre arm for: opmærksomhed fra adskillige TV-stationer og aviser. Tæppet har netop været i centrum på verdens største livsstilsmesse, Ambiente i Frankfurt, med 5.000 udstillere og 140.000 besøgende.

Fagerlunds værk er en del af årets Crafts Collection, hvor Danish Crafts, der hører under Kulturministeriet, markedsfører det bedste og nyeste dansk kunsthåndværk og design på internationale livsstilsmesser. Udstillingen med produkter af 26 kunstnere er kombineret af den anerkendte keramiker Martin Bodilsen Kaldahl, som siger, at tæppet virkelig fik folk til at spærre øjnene op.

»Det havde man ikke set før, og det repræsenterer da også den danske udstillings eksperimenterende del, for det er utraditionelt ikke automatisk at tænke på en briks eller sofa, når man skal hvile sig,« siger Martin Kaldahl.

Som Pernelle Fagerlund er Lene Frantzen også ny i denne sammenhæng med hynder i indfarvet og presset filt, som er små kunstværker.

»Mønstret ligner åreringe i en overskåren træstamme,« siger Kaldahl. Men modsat den er hynderne behagelige at sidde på.

Cirka 75 kunsthåndværkere søgte om at blive en del af Crafts Collection. Men det blev til 26, der også inkluderer designere, som Kaldahl selv opfordrede. Det gælder om, siger han, at finde den rette balance mellem nye og smukke klassiske produkter.

»Det behøver jo ikke at være nyt for at være godt. I den kategori er møbelarkitekten Hans Sandgren Jacobsens rokke-skammel, The Rockable, som han har tegnet til udstillingen »Planken Ud« i 1999. I Danish Crafts er den markedsansvarlige, Kristian Kastoft, tilfreds. Endnu er salget ikke gjort op, men standen var bedre besøgt end tidligere og begejstringen var stor blandt de besøgende, hvoraf mange repræsenterer eksklusive forretninger rundt om i verden.

»Det var dejligt at høre, at det japanske bolighus Illums (har sortiment som bolighuset herhjemme, red.) med forretninger i såvel Tokyo som Osaka, vil markedsføre fire af deltagerne. Det er Jeanette List Amstrup, Fabula, Tina Ratzer og Lene Frantzen,« siger Kastoft.

Kastrup ser også den store interesse som udtryk for, at hjemmet i en omskiftelig verden har fået status som et »helle«, hvor vi ønsker at omgive os med kvalitetsprodukter, hvilket kunsthåndværket repræsenterer.

»Vi tror, at længslen efter dybde og forankring vil føre til en renæssance for kunsthåndværket,« siger Kristian Kastoft.

Læserservice: Nærmeste forhandler oplyses hos Danish Crafts på tlf. 33 12 61 62