Livet i Arne Jacobsens resort

En stor kærlighed til arkitekturen har fået Anne Bache Andersen og Carsten Melchiors til at føre deres lejlighed i Bellavista tilbage til dens oprindelige udseende - helt i arkitektens ånd.

Foto: Foto: Mikkel Møller

»Min første sommer i København i 1973 husker jeg meget tydeligt. Det var en god, varm sommer, og jeg kørte til Bellevue Strand på min cykel flere gange. Så lå jeg nede på stranden og kiggede op på de hvide huse og tænkte, at der kunne jeg godt tænke mig at bo engang.«

Se flere billeder fra Bella vista lejligheden i galleriet til højre.

Og kun tre år efter, at Carsten Melchiors kiggede længselsfuldt op mod Bellavistas hvide mure, fik han tilbudt en lejlighed på 67 kvadratmeter i komplekset.

Som administrator i Dansk Maritime Fond har han gennem årene boet en del i udlandet, men den lille lejlighed i Arne Jacobsens boligbyggeri i Bellevuebugten i Klampenborg nord for København, har han holdt fast i gennem alle årene. I 1995 mødte han sin kone, Anne Bache Andersen, og i 2002 flyttede de ind i deres nuværende lejlighed på 107 kvadratmeter i Bellavista.

»Vores lejlighed er fuldstændig unik på grund af lyset. I den ene stue er der lysindfald fra nordøst, og i den anden kommer lyset ind fra sydvest,« fortæller Carsten Melchiors.

»Udsigten skifter hele tiden. Når det er fuldmåne, er vi udenfor for at se, hvordan den står nede på vandet. Her er altid smukt,« supplerer Anne Bache Andersen. »Og så kan vi se fyrværkeriet på Bakken om sommeren.«

Læs også de tidligere artikler i serien om bolig i berømt arkitektur:

»Hvor er det sindssygt, at vi bor lige her«

Arkitekten i Villa Spurveskjul

Da ægteparret overtog lejligheden efter en ældre dame, havde den ikke været istandsat i mange år. Køkkenet var en typisk 1970er-model i avocadogrøn, og i stuen var der kunstige guldpaneler på væggene. Parret gik derfor straks i gang med et omfattende renoveringsprojekt, der handlede om i så høj grad som muligt at føre lejligheden tilbage til dens originale udseende, som arktekten Arne Jacobsen havde tegnet i 1931.

»I al væsentlighed gik det for os ud på at finde de ting, som oprindelig var i lejligheden,« fortæller Carsten Melchiors.

De franske døre fandt de for eksempel i kælderen, og de oprindelige håndtag fik de reddet fra en container i sidste øjeblik.

»Et af håndtagene har vi fået kopieret hos en gørtler, så vi også kan få de rigtige op inde i soveværelset. En istandsættelse som vores er en længere proces,« konstaterer Anne Bache Andersen.

Parret har brugt lang tid på at finde de rigtige håndværkere, for der er blevet taget hånd om alle små detaljer under istandsættelsen. Radiatorskjulerne er de originale, som parret har fået sat i stand, og under gulvtæppet i stuen finder man stadig den knap, som husets frue kunne trykke på med foden, når hun ville kalde tyendet til hjælp.

»Da entrepenøren kom og så badeværelset, sagde han: »Det er let nok, vi river det hele ud.« Men det var jo ikke det, vi ville, vi ville faktisk gerne have det re-etableret,« fortæller Carsten Melchiors.

Efter et stort eftersøgningsarbejde fik ægteparret fremskaffet tilstrækkeligt mange eksemplarer af de oprindelige fliser, så badeværelset i dag fremstår med originalt gulv og vægge. Og det ny-emaljerede badekar har de karakteristiske runde former, der går igen overalt i lejligheden - i loftkanterne og i gerigterne omkring dørene.

Ægteparret er glad for deres strømlinede hjem, men begejstringen skyldes også det område, som Bellavista ligger mdit i. Med både Bellevue Strand og Dyrehaven lige uden for døren føler de sig meget privilegerede.

»Jeg havde besøg af en forretningsforbindelse fra Tokyo. Da han stod ude på altanen - det var en sommerdag - sagde han: »But you live in a resort«. Og det er jo på en eller anden måde rigtigt, for det næste, vi gjorde, var at tage en hestedrosche og køre en tur gennem Dyrehaven, og vi endte med at spise ovre på Bakken.«

Carsten Melchiors griner, da han fortæller historien, for han er godt klar over, at han lever i et stykke berømt arkitekturhistorie, der ligger langt fra andre menneskers hverdag. Nogle gange kan det også være svært at bo et sted, der er et udflugtsmål for andre.

»Det er anstrengende om sommeren med gæsterne fra Bakken, for de er meget hårde ved stationen og ved området i det hele taget. De nærer ikke de samme følelser for stedet, som vi der bor her. Det virker voldsomt, når de hærger,« siger Anne Bache Andersen.

Læs også de tidligere artikler i serien om bolig i berømt arkitektur:

»Hvor er det sindssygt, at vi bor lige her«

Arkitekten i Villa Spurveskjul

Hele matriklen blev fredet i 1987. Det betyder, at beboerne i dag er underlagt nogle helt bestemte krav, når de vil vedligeholde deres boliger. Skorstenen på Bellavista-boligerne er blevet malet hvid, som det fremgår af Arne Jacobsens originale tegninger, og da ejerforeningen ville have et nyt fyrrum, var det et krav fra Kulturarvsstyrelsen, at de bevarede den gamle svalegang, som Arne Jacobsen havde installeret, så man kunne se det gamle oliefyr fra oven. Men den slags krav er Carsten Melchiors fuldt indforstået med.

»For mig er det virkelig en fornøjelse at bo og færdes i et område med ejendomme, hvor der er tænkt over arkitekturen. Det er lige fra tankstationen på Skovshoved Havn til alle de smukke huse i Skovshoved og op forbi Klampenborg, hvor hele strækningen ud mod Strandvejen faktisk er Arne Jacobsens design.«