Kreativ klippe-klister-komsammen

Der er ingen grund til at fedte med julestadsen alene, når nu det er meget hyggeligere at være fingernem med papir og saks i god mad og gode venners lag. Det mener boligstylisten Hanne Vind, der hvert år inviterer børn og

Hovedattraktionen ved bordopdækningen er det gamle, visne grantræ, som er hentet med hjem fra en skoven. Træet står fast, fordi stammen er sat ned i et boret hul i træskiven på bordet. Skiven virker altså som en juletræsfod. Jo større og højere træfod, des mere står træet fast. Hanne Vinds mand, Uffe, står for de flettede julehjerter. Han er ligesom de øvrige mænd i familien fascineret af ingeniørarbejdet ved at konstruere sirlige julehjerter. Og det er derfor kun mændene i familien, der leverer hjerter af den viste kaliber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft

For 38-årige Hanne Vind begyndte julen for mange måneder siden, da hun i eftersommeren blev hyret til at lave julesider for et af de mange magasiner, som hun arbejder for som boligstylist.

Men ét er arbejde, noget andet er, at julerierne aldrig begynder før 1. december hjemme i privaten på Østerbro.

»Jeg er stor modstander af at kickstarte julen før december måned. Der er en kedelig tendens til, at mange pynter op i november for så at blive så trætte af al pynten, at de nærmest flår den ned 2. juledag. Og det er jo tosset, da det netop er mellem jul og nytår, at de fleste har fri og tid til at nyde al juleriet,« siger Hanne, hvis egen julepynt forandrer udtryk hvert år.

Hun lader sig gerne inspirere af de ting, der er fremme i bolig- og tøjmoden og i kunstens verden.

De nye takter og den nye pynt bliver så mikset med al den gamle pynt, som Hanne synes passer til.

»Jeg er meget nostalgisk omkring min julepynt. Intet bliver smidt ud, men alt kommer langtfra frem af gemmerne hvert år. Det kommer helt an på, hvad der passer til årets tema. Et år kører jeg måske et guldtema, det næste år er det pangfarver og i år er overskriften så neonpink,« fortæller Hanne, der blandt andet har valgt at hænge al pynten op med en pink bomuldssnor og lade klippede hjerter i pink dekorationspapir gå igen i sin bordopdækning og på sin dørkrans.

Det lyder måske som om julepyntningen er en alvorlig størrelse i Hannes hjem, og navnlig en størrelse, som kun hun tager sig af.

Men det er langtfra sandheden.

For Hanne Vind er det vigtigt, at hendes to døtre er med til at bestemme, hvordan hjemmet skal pyntes og navnlig også bidrager med egne kreative værker. Og hvis venner og familie vil deltage i klippe og klistreløjerne er det kun dejligt.

Det er efterhånden blevet en fast tradition, at Hanne og hendes mand hvert år inviterer til klippe-klister-komsammen, hvor der også bliver dækket kreativt op med poetiske stillebens ved hver tallerken.

»For mig handler julen i høj grad om at være ekstra social. Jeg prioriterer at tage fri mindst en uge i december for at kunne nyde alle traditionerne og alle gøremålene, men når det er sagt, så er der absolut ingen grund til at få præstationsangst eller stress i sin iver efter at skulle stable et ekstraordinært socialt julearrangement på benene. Mit råd er: Inviter løs i december, også selv om du kun orker at åbne to poser æbleskiver til klipperiet. Julen er ikke prestige, men en super mulighed for en hel måned om året at få hygget ekstra meget med familie og venner,« siger Hanne og tilføjer:

»Hvis du er rigtig smart, så slå to fluer med ét smæk. Begynd dagen med at tage hele banden med i skoven og saml kogler, gran, æbler, mos og grene, som I kan bruge i oppyntningen derhjemme. Og så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at den friske luft skærper appetitten, så gæsterne har lyst til at sidde ekstra langt tid omkring det dækkede bord.«